Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2009 11:20 - Малко интересни банкови факти
Автор: damnation Категория: Други   
Прочетен: 2831 Коментари: 4 Гласове:
5



Въпреки че, подобни на банките структури са съществували дори преди създаването на самите пари ( под формата на общо съхраняване на хранителни запаси, за да бъдат по-защитени от вражески набези ) банките каквито ги познаваме започват да функционират през средновековието.
Пренасянето на пари, особено по-големи суми, под формата на тежки монети, кюлчета и скъпоценности било бавно, неудобно и много рисковано, ето защо се появили организации които приемали златото в един европейски град и издавали срещу него документи, с които можеш да си го изтеглиш в друг град от клон на същата организация. Разбира се, срещу заплащане.
Друг исторически факт е, че първите банки наистина били измислени и създадени от евреи.

*С началото на кръстоносните походи ( около 1100 г. ) огромни суми пари започнали да се пренасят на огромни разстояния, което спомогнало банките да се разпространят широко и да придобият голяма популярност.

* Първият документиран и окачествен като такъв банков обир е бил извършен сутринта на 1-ви Септември 1798 в Пенсилвания. Откраднатата сума била $162,821 равняващи се на близо два милиона сегашни долари. Друг интересен факт за събитието е, че е било извършено от "вътрешен човек". Авторът все пак предполага, че е имало и други банкови обири в предходните 600 години, просто не документирани.

* Най-големият банков обир е бил извършен в Бразилия през 2005-та година. Сумата е 168,000,000 Бразилски реала ( 80 милиона долара ). Извършителите са неизвестни до ден днешен.

* Най-малката банка на света действа онлайн. Банка Kiva има трима служители и по последни данни, оперира с огромната сума от $657.

* Най-старата банка в света е
Banca Monte dei Paschi di Siena ситуирана в Сиена, Италия. Банката оперира от далечната 1472 година. Известна е и като една от първите банки даваща изгодни заеми на "най-бедните и нуждаещите се ".

* Най-големият банков фалит е на IndyMac - един от най-големите заемодатели в САЩ. Банката започва агресивно с рискови вложения през 1995 година и бързо печели огромни суми и милиони клиенти. Когато банката рухва ( 11 Юли 2008 ) задълженията и към федералният резерв и други банки е над 30 милиарда долара.

* Часове преди да започнат американските бомбардировки в Ирак, около един милиард долара са откраднати от Централната Банка на Ирак. По-късно голяма част от сумата е открита в един от палатите на Саддам Хюсеин.



Ваш чудещ се как да обере банка и да избяга на Каймановите острови - Damnation



Тагове:   малко,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. djgator - Стеф
17.12.2009 16:34
Я прибави и този актуален факт.. Днес, единствения сектор от икономиката, НЕЗАЕГНАТ от кризата е банковия!! На фона на фалитите на фирми, тези .. отчитат огромни печалби! Да ни е честито!
цитирай
2. damnation - Не е баш така приятелю :) Ако помниш, ...
17.12.2009 16:36
Не е баш така приятелю :) Ако помниш, едно от първите неща които чухме за кризата, беше крахът на 3-4 от големите американски банки, включая споменатата IndyMac Bank
цитирай
3. djgator - Стеф
17.12.2009 16:39
Ще се наложи да пояснявам - а данните ми, можеш сам да провериш.
Първо говоря за СЕКТОР а не отделни сегменти или участници(война без жертви няма), и после става въпрос за БГ, тук колко банки фалираха? :)
цитирай
4. damnation - Като сектор - да. Тези които не фа...
17.12.2009 16:40
Като сектор - да. Тези които не фалираха, се напиха с кръвта на умиращите фирми от всички останали браншове :)
цитирай
Търсене