Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2017 22:00 - Поглед към Балканите
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 2605 Коментари: 7 Гласове:
30

Последна промяна: 30.06.2017 22:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                                       Сърбия

В хотела ти връчват ключ за " собата".  Ясно какво означава. Стая, на старобългарски. Така е и на останалите славянски езици в бивша Югославия.
 Славянски или Бълтарски, резултат от раздробяването на България?! Повод за размисъл!
И Белград е получил името си от Българи, когато е бил тяхно владение,  заедно с Български звучащия Браничево, защото е на границата!
А езикът на сърбите? Чиста проба Български диалект, нешлифован, майтапчийски!
Като разберат, че си Българин, първата дума е- Брато!
Но спрямо нас са се държали коварно  в годините.  Разширявали са територията си за наша сметка  -  Белград, Ниш, Пирот, Димитровград!
Най вероломно е деянието им през 14- ти век Убийството на цар Шишман .  Сръбски и Български войски се срещат в района на Кюстендил.  Преценят, че битката ще е с непредсказуем край и решават да сключат мир- на другия ден!
Но през нощта сърбите нападат неподозиращите това  Българските войски и убиват царя ни! Погребват го с почести, явно осъзнали вината си !  Той е един от малкото ни владетели с известен гроб!
В замяна , пък при нас е Свети Крал- Стефан Неготин, запазен, все едно, че е заспал!
Истински светец!

Паричната единица е динар, вероятно е свързана с Динарите . Но дали пък те не дължат името си на римския денар, защото в тези планини се е добивало сребро?!

                                                       Босна и Херцеговина

Красноречив пример на политическа, а не етносна държава.  
Създадена от политици!
 Босненски и херцеговински народ няма, както и език!  Бошнаците говорят сръбски, херцеговинците-хърватски.  Е, едните са мюсюлмани, другите- католици. Столицата Сараево е прекрасен град, известен с убийството на престонаследника на Франц Йосиф, станало причина за ПСВ ! И с организираните в него зимни Олимпийски игри.  Босна дължи името на река Босна, Херцеговина - на владетел, обявил се за херцог ? Както свещената турска фамилия Ертоглу- син на каталунски херцог!
Името Босна идва от България- село Босна Част от избягалите богомили от Странджа се настаняват там.
В тази държава тече пълноводната река Неретва Има хипотеза, че там е Троя, от Мексикански археолог?  Тук са и пирамидите на Високо, в които наистина има следи от човешки градеж!  Под Мостар-буквално пазител на мост се намира и най-големият завод за алуминий в света!

Паричната единица е конвертируема марка, но върви само тук!

                                                              Хърватско

Прекрасна държава!
 Собата си е пак соба . Техни историци налагат тезата-твърдението, че произхождат от Българи и то Кубратови Българи, откъдето идва и името им.  Да, приликата е удивителна наистина - в имената!
Но има район в Хърватска, където живеят наистина Българи.  Фоамилиите им са на -ов, например Попов.  За този район се казва, че там са най- красивите жени в бивша Югославия! Изводите- за вас!
Перлата , освен столицата с Българско име Загреб е безспорно Дубровник!  Това всъщност са два града-Рагуза и Дубровник от дъб-дъбрава.
Град със славна история, конкурент на Венеция!  Известен с първите дипломати- консули в историята.  Тези дни беше ознаменуван и фактът , с плоча, че е бил и Българско владение по времето на Иван Асен!

Паричната единица е куна На пръв поглед се свързва с пеКУНЯ-пари на латински и на  италиански.  Но се оказва, че хърватите наричат куна белката .  И като парична единица в миналото използвали кожа на белка.
Но Куна и Кунчо, като име ги има и при нас Следователно -Белка, Белчо Още една забравена старобългарска дума?

                                                              Черна гора

Черногорците, известни с комитите и с  най мързеливите мъже в света, са и с най - висок ръст в Европа Дали пониженото атмосферно налятане, поради височината,  способства за  растежа, учените да го доказват
Прекрасна природа, великолепна ривиера!

                                                                Албания

Политическа държава, създадена да противодейства на  така наречените славянски! Заслугата е на САЩ и те ги боготворят!  Но САЩ имат заслуги и към нас в края на ПСВ, така ,че да не ги корим!
Албания е богата на нефт и естествен битум, най- качествения в света, известен от римско време.
Интересно, на техния език не можеш да се разбереш, но на италиански включват всички?!
Доскоро самотен, изолиран остров, както ми я определи веднъж Едуард, зет на Аксиния Джурова, сега тя излиза от изолация и просперира!

Лека е паричната единица!  Предвид покупателната и стойност, наистина е лека.


                                                             Македония

Втора България, какво друго да се каже за нея?
Запазена е църквата ,в която се намират останките на Свети Климент!  Зографисана е в края на 13- ти век.  Невероятно изпълнение, надвърлящо постиженията на Ренесанса.  Свобода на мисълта- Божията ръка, стиснала в шепата си хора ,отнасяща ги в рая, реализъм!
Тук е и първият университет, създаден от Климент, с четири дисциплини, една от тях-медицина! Оказва се, че учениците на Кирил и Методий са 350!  Продавани са като роби, но никой не ги искал Борис наредил да се откупят със златото, което се търси  за тях.  С думите, че те са много по- ценни от него!  Че то се продава и добива, но тях човек няма откъде другаде да вземе!
Паричната единица, тук, за разлика от сърбите, не е динар!  Не си поплюват ! Както обикновено!
Денар е!

Накрая с няколко думи за останалите държави.
СЛОВЕНИЯ- Както казва приятел, с тях, словенците  лесно се разбираш, какво говорят . Но се усеща ,че те мразят и презират! Май има защо?!

РУМЪНИЯ- Изкуствена държава, създадена за наша сметка Доказателства? -валахите и Влад Цепеш, както и брат му Мирчо!
Влад едновременно с националния герой на Албания-Киприати-Скендер бег е бил заложник при Мехмед Завоевателя
После и двамата му откриват фронт! Загадка е,  защо не са се обединили, предвид успехът им във войните поединично Влад между другото е шетал в Северна България, която познавал отлично!

ТУРЦИЯ Едва ли може да се каже нещо ново, неписано за нея, освен обобщението
Че тя е създадена в резултат на общите" усилия" на останалите бълкански държави
Доказателства?
Да оставим другите, да си представим, за момент ,че при нашествието им цар е бил Калоян! Ами с неговата войска е щял да ги разпердушини!.... Както е направил с всички, с които е воювал!



Гласувай:
31


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - За Гърция е писано много, няма какво ...
30.06.2017 22:02
За Гърция е писано много, няма какво да се добави!
цитирай
2. leonleonovpom2 - Херба, ще запомня това име!Трева ...
30.06.2017 22:34
Херба, ще запомня това име!
Трева е, да не го забравя!
А може би някой го познава?
Ето, за това ни презират, словенците например!
цитирай
3. wasp - Интересна разходка...
01.07.2017 21:29
Но забрави България...

Само българите са способни да слушат музиката на всички балканки народи но никой от балканските народи не слуша българска музика.
И още нещо - сърби, гърци,турци и румънци не ни долюбват(макар че с охота вземет туристическите ни пари) ...и сигурно в исторически план има защо
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, Веспа!
01.07.2017 21:56
wasp написа:
Но забрави България...

Само българите са способни да слушат музиката на всички балканки народи но никой от балканските народи не слуша българска музика.
И още нещо - сърби, гърци,турци и румънци не ни долюбват(макар че с охота вземет туристическите ни пари) ...и сигурно в исторически план има защо


Благодаря ти за отзива!
Да, съседите ни са гузни и с недолюбване се прикриват
Гърция например е утроила първоначалната си територия, основно за наша сметка, с наши земи А ние сме загубили една трета от земите на екзархията ни! Същото като гърците са направили сърби, румънци, турци

Не казвам за нас нищо, защото ще е критично И има за какво Иречек в едно е абсолютно точен И то е валидно до днес Че, най- общо казано, можещите и знаещите у нас са водени от неможещите и незнаещите Нахалството на тези с не- тата и наглостта им също е общо явление в света, но при нас преминава и то много санитарния минимум
И по тази причина резултатите са плачевни
Всеки прекрасно разбира работата на другите, но не върши своята...
Затова, обущарят да си гледа обувките, да не дава акъл и да не прави вместо това оценка на академика!

Хубава вечер, приятелю!
цитирай
5. barin - Здравей, адаш. Гледам, че wasp н...
02.07.2017 07:49
Здравей, адаш. Гледам, че wasp написа, че забрави българите. За тях трябва да се напише много и не може да се събере на краткото място. Може би трябва няколко отделни теми.
Поздрави!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Поздрави, Адаш!
02.07.2017 08:10
barin написа:
Здравей, адаш. Гледам, че wasp написа, че забрави българите. За тях трябва да се напише много и не може да се събере на краткото място. Може би трябва няколко отделни теми.
Поздрави!


Прав си!

И една от темите да е паралел, какви са били по времето на Аспарух, Тервел, Крум, Симеон, Калоян..... и какви са сега! Отделно за владетели/ ръководители/ и
за народа!
Че е валидно казаното от Кубрат и днес ! Отделени, необединени, ще ни пречупят като лозови пръчки! Което се прави и правят!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
7. leonleonovpom2 - В Китай стигнали до извода, че ра...
02.07.2017 15:33
В Китай стигнали до извода, че расата има нужда от подобрение, например ръстово!
След проучване, счели, че най- подходящи за целта са черногорците!
И на пекинската гара пристига цял влак с черногорци Никой не слиза, само от първия вагон слизат дребосъци, които на бегом се отправят към останалите вагони
Хората се чудят, ако въпросът е било да се внесат подобни дребосъци, то те си ги имат предостатъчно
Но някой пояснил, че слезлите не били черногорците, а македонци Те били наети, да помагат на черногорците , да слезат от влака!...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9138008
Постинги: 1348
Коментари: 29647
Гласове: 102598
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031