Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2009 20:52 - Emperor - Rise of the middle kingdom
Автор: damnation Категория: Хоби   
Прочетен: 3766 Коментари: 3 Гласове:
0



Още щом попаднах на играта и разгледах описанието и, нещо в мен се пробуди. Споменът за тийн годините, за първият ми компютър и за една игра - Pharaoh. Стратегията, даваща ми правото да бъда Фараон, син на боговете, изграждащ камък по камък една от най-великите империи в историята.

Обичах тази игра.

Това е нейното идейно продължение, даващо на играча право да "създаде" великата китайска цивилизация - и да я поведе към победи и слава. Да ръководиш всичко в града си - от отбраната му, през досадни но важни подробности като канализация и събирачи на данъци, бизнес и индустрия, до това да се грижиш поданниците ти да са здрави и щастливи, да не обмислят как да забият нещо остро в величественото ти тяло и отношенията на империята ти с инатливите божества.

С нетърпение изчаках инсталацията да приключи, всичко пачове да сработят и кликнах два пъти върху стартовата иконка. Азио, пази се - идвам !

Кампанията почти следва историята - започваш като старейшина на малко селце, близо до река Вей, в времена преди почти 4000 години и стъпка по стъпка изграждаш великата империя.Новост в играта е "Фенг-Шуй" коефициента, който определя колко хармонично са разположени постройките, и колко са доволни твоите поданници.

Повечето мисии започват с целта определен брой от твоите граждани, да заживеят в определен клас жилище - в началото, всяко място за поселване е просто сламена колиба. Чак когато осигурите на живущите храна и стоки, удобства, достъп до училища и забавления, сигурност и ( което по някаква причина е адски важно в играта ) красива гледка, къщичките започват да еволюират. За да се случи това, ви предстои здраво мислене по темата, как да огранизирате индустрията и града си така, че хем всичко да е на удобни места, близки и до ресурсите, и до производителите, и до търговците, хем да е на такова място че да не шуми и загрозява гледката. Успех - ако бате Бойко бе играл такива игри, а не бе тренирал джудо, може би София нямаше да е такава.

Друга "подробност" са древните герои - пратени от боговете, те могат да ви помогнат, прогонвайки враговете и ръсейки благословии над производствените ви здания, ала на цена - трябва да ги подкупвате всячески през определен период от време. Защото, забравите ли за тях и ядосате ли ги, те могат да донесат на града ви куп нещастия, като наводнения и епидемии.

image

Търговията е развита - списъка с стоки и ресурси е дълъг, а избора от бизнес партньори по картата - голям. Няма да подсказвам много, но ако случайно имате стока или ресурс които никой друг на дадената карта няма, надувайте цените смело.

Съседите ви, демек другите китайски градове са главния ви доход на приходи. Можете да търгувате с тях, можете да воювате с тях, можете да им пращате подкупи и подаръци или ако много я закъсате, да им се помолите за помощ ( и ето тук идва ползата от подаръците от миналото ). Обикновенно, има както градове които са единствен източник на даден ресурс за дадената мисия, така и такива чиито стоки не ви трябват, и които не искат да купуват нищо от вас - затова е добра идея да пращате шпиони, преди да платите за отваряне на търговски маршрут с даден град.

image

Война. Случва се и в най-добрите семейства. Войната в тази игра далеч не е главното ви притеснение, но все пак внимавайте - рано или късно, я съседния град, я съседната династия, я монголците ще се заоблизват за вашето злато и ресурси. Имате два варианта - да им платите за да ви оставят на мира, или да се биете. Перфектно може да минете и само с първия - парите не се правят чак толкова трудно в тази игра, а и така може да сте сигурни, че няма да има никакви други последствия за вас. Ако обаче изберете да се биете, знайте че за това също трябват пари - за да произведете оръжия, да обучите бойци и да се грижите за тях. Битките са на принципа - виждаш от къде идва врага и пращаш всичко което имаш натам. Има опции за различни бойни подредби и тактики, ала бъдете спокойни - те не ви трябват наистина.

Още поне толкова мога да изпиша за тази игра - за сложната система за управление на безработицата, данъците и заплатите, за хитрите трикове в подредбата на града ви, за дивите животни които трябва да ловите за императорския палат и различните забавления за гражданите ви... но ще оставя това да бъде видяно лично от тези, които решат да изиграят игричката....

Графика : приятна, шарена и леко анимационна. Като за игра от 2003-та година, е страхотна.

Звук : има... някакъв. Лично на мен хаотичните подрънквания на ориенталски инструменти и повтарянето на реплики с китайски акцент ми втръсна на 5-тата минута и решително си пуснах WinAmp-а

Геймплей : повече от добър. Стратегия ( или по-скоро "управленчески симулатор" ) която кара играча наистина да се позамисли малко, а не просто да прати поредната дванадесетка ултра-яки-юнити да намачкат враго. Няколко пъти ми се случи да "седна за една бърза карта" и да изкарам часове пред монитора.

Данни :

Производител - Sierra Entertainment

Изисквания :

400 MHz CPU, 64 MB RAM, 4 MB graphics card, 800 MB free hard disk space



Тагове:   games,   computer,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. raylight - И аз играех Фараон, много приятна ...
04.06.2009 12:34
И аз играех Фараон, много приятна игра беше :)
цитирай
2. анонимен - Систър
07.06.2009 17:15
Кога намери пък време за игра О.о
цитирай
3. анонимен - Всички CITY Buildings
02.01.2011 18:40
Съм ги играл, играя ги и ще ги играя. Имам ги в колекцинерски вариант и им се наслаждавам всеки път когато се сетя за тях... :) просто са Перфектни !
Странно защо обаче не правят още такива ? След Императора и Цезар 4 няма нищо на пазара.
цитирай
Търсене