Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2008 02:08 - Младост в BG
Автор: damnation Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2962 Коментари: 3 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ricky was a young boy, He had a heart of stone.
Lived 9 to 5 and worked his fingers to the bone.
Just barely got out of school, came from the edge of town.
Fought like a switchblade so no one could take him down.
He had no money, oooh no good at home.
He walked the streets a soldier and he fought the world alone
And now it"s

Skid Row - 18 and Life

М
ладост.Хубаво нещо,няма ой да отрече.Дето казват мъдрите хора - единствения и грях е,че не е вечна.

Времето в което се градим като хора и личности,в което изливаме основите на живота и семействата си.
Така би трябвало да Е.Да ама дръжки,краставици,чушки....
Какво е да си млад в България ?
Първо,ами млад си - и всеки който е,било то и с няколко годинки по-възрастен от теб,те гледа от високо и с насмешка - къде си тръгнал бе,малкия.
Българите,с нашия породен от милиони комплекси синдром на превъзходство,никога не можем да приемем че някой с по-малко от нашите години,може да е по-добър в нещо или че има равни на нашите права.
"Не го ли гледаш че още има жълто около устата,как ще ми е началник ? " - типичната реплика на,да кажем, бай" Герги от входа. А това че човека с жълтото около устата може да има висше образование, еди какви си специализации и владее 2-3 езика не влиза в полезрението на бай ти Герги.
"Щото,видиш ли, той 30 години е карал комбайна,много е видял,всичко знае.
Млад си - и нямаш право да си уморен,да те боли,да си изплашен,да си несигурен - всичко ти е на 6.Това важи с страшна сила,когато насреща ти е съвета на входа от достолепни хора минали активните си години и мъдруващи кой ще рине снега пред входа и ще отводнява мазетата.Или бабичката тип " софийски самоходен БТР " която цял ден се е мъкнала по стринки и лелинки,защото сериала с Освалдо е временно свален от ефир и не може да възприеме и оцени факта че си бил нощна смяна,след което си ходил на лекции - да бабче,бихме станали да ти отстъпим място,това да кръжиш по де що имаш познати и приятели е достойно за уважение несъмнено.Просто,видиш ли,не ни държат нещо крачката.

Да си млад значи да се бориш.Не бе,не с живота,тия дето им се поднася на тепсия се броят на пръстите на некадърен шлосер с 20-годишна практика.А с околните.
Бориш се за право на собствен стил,собствено мнение,собствен живот - с цялата рода че и семейните познати.А ако някой току-виж те подкрепи,го обявяват за ексцентрик.
Бориш се с бай ти Герги, щото ако почнеш да подаваш глава от тинята в работа,тутакси ти я набутва надолу - къде си тръгнал бе,пале ?
Бориш се с работодателите,който дори и да са не по-възрастни от тебе,търсят опита.Особено в някой браншове това води до напълно затворен кръг - търси се опит,а никой не ти дава възможност да почнеш, че да го натрупаш от някъде.Иииилииии...може да стажуваш,но с права и заплащане като на едновремешните роби в какаовите плантации - ако изкараш 40 години,току виж те пуснат...
Специално за горното имам опит,тъй щото съм пообикалял по интервюта, и като журналист, и като дизайнер - четат ми матр"иалите, гледат ми проектите - бе много готино,ама колко опит имаш.
И аз - "Ъ..." и заставам с физиономия "агнешка главичка с лимонче в устата "

Да,сега мога да кажа че имам литературни награди (ха-ха ?!?) и съм бил "окултен журналист" в издание дето не искам да споменавам... Все пак е опит,нали ?

Бориш се и със себе си,тъй "щото не можеш да извадиш автомата и да изпозастреляш всичко наоколо.Нито пък е чак толкова яко да си пръснеш главата,като се замислиш.Заеби го Кърт Кобейн...
Бориш се, защото знаеш че трябва да живееш и да създаваш, ама тц,не - първо трябва да се докажеш, за всичко и пред всички.
Бориш се и стискаш зъби - щото дори да заслужават заточение в Камчатка,това си е твоята баба- БТР твоя бай Герги  и твоите родители дето се чудят как така на 20 искаш да се ожениш и на 25 - да имаш свой бизнес.( или обратното- натискат те да се ожениш и да имаш бизнес,в който да се включат - така ще си им малкото детенце още малко,пък ако булката-зетя се случат послушни - съвсем да им паднеш в ръчичките )

Млад си,а те нагърбват с проблеми дето изискват нерви от стомана и каменен непукизъм да не те преклонят - то данъци,то осигуровки.
Решаваш да се изнесеш на квартира - така мама няма да ти брои кондомите след всяко излизане и бай ти Герги няма да дотичква по чехли всеки път като реши да си вдигне настроението с малко роптаене срещу младежката ти "неразумност".
Ако си от миропомазаните с блага,дето са колкото привлекателните девственици в елитна софийска гимназия - ок,няма проблем.Ама ако не си...

Първо,може да си под наем - разбира се,непосилен,освен ако не си high level IT специалист или не се натъпчеш в таванско стайче с двама виетнамци за съквартиранти.Да не казвам,че в повечето случай хазяи ще ти бъдат пак лелки и чичковци които я ще те сметнат за наркоман ако се прибираш по нощите, я за сводник ако входния бай Герги каже че те е видял с две различни момичета/момчета в рамките на месец,я за луд ако си пуснеш музика по-различна от Висоцки или Лепа Брена.И ще ти бият шута,без предупреждение и с много мрънкотене "ти,то,таковата..."
След това,може да си вземеш нещо на изплащане.Подведен като Фауст подписваш,макар и не с кръв а с мастило - и после ада си разтваря портите.Говорете ми, за разумни лихви и европейски договори - мойта мизерия в Надежда ще я изплащам още 14 години,пък според мен единствения начин да стане годна за живеене е да се срине кооперацията и да се почне нов строеж...
Да не говорим,че повечето изникнали като гъбки банки в последните години - "едикаквозен - намайнищен - си-  банк " не им давам повече от десетилетие живот.И като се гътнат - и ти с тях.Тъй щото - млад си.В България.
Или да си намериш партньор с собствено жилище.Идилия.За жените е по-лесно,хващат си някой батко в средата на късната си младост,с панелка закупена с помощ на цялата рода.Ама ако си мъж, че недай си боже- имаш и гордост ? Оле-мале ( бел.ред - автора гордост няма,та ако сте жена с апартамент в добро състояние,в София - пишете...)

Семейство,брак,чавета и други начални симптоми на шизофрения - Ок,намерили сте своя човек.И сте решили,напук на света и логиката,да си спретнете свое гнездо,и да го напълните с шума на малки крачета ( не бе,не говоря за хлебарките,те са си по дефиниция )
Опс.Фалстарт.
Първо мама и тате мрънкат.После нейните/неговите мама и тате мрънкат."Щото винаги сте untrustworthy,демек- не ставате за тяхното златце.Дори и да имаше републикански медал по еди-какво-си или научна степен по еди-що-си.
После...да живеете някъде.Мама и тате ви дърпат към вас,свако и цако-към тях,пък половинката ако не е минала на много силни успокоителни след като се е срещнала с роднинското презрение - ви дърпа към отшелничество вдън гори Тирилейски, само и само да не сте близо до горните.
Както и да е,споразумявате се,като най-добрия вариант е да сте в един град,но в различните му крайща. ( В София,като горд жител на гето Надежда,си търся мома от Дружба или Овча Купел... или от вилните зони,по-добре )
Хем да идват когато трябва да гледат бебето,хем да...са на един email отдалеченост през повечето време.
Опа.Бебето ли казах ? Гадост и зараза.
То идва.Дали защото е желано ( да бе,все пак сме в BG ) или защото не сте извадили някой неща навреме или не сте сложили правилно други - то идва.
Името.Едва ли има друга нация по света и в близкия космос,дето да се стига до бой на кой точно пра-пра-пра-пра втори братовчед да се кръсти,че да се запази семейната чест.Кой да е кръстник.На коя рода се е метнало.
И като поотрасне,ама с обратен знак - кой трябва да помага за гледането.За възпитанието.За пращането в колеж/университет/соворовско училище.
Да,не си е работа да си млад в България...
*бел.ред - автора е физически млад,но по цинизъм и отвращение от света е на около 120 лазарника. Освен това в момента е меко казано - пиян-залян*








Тагове:   BG,   младост,


Гласувай:
0



1. akasha85 - автора е. . . . . . . . . . . нещо възму...
06.01.2008 10:55
автора е........... нещо възмутен! :))
що така! за*би ги тия български прецаквации............корави копелета сме, при това МЛАДИ, така че, ще оцелеем, братко!:)))
цитирай
2. marty - Оправдания..............
06.01.2008 16:23
Само опарвдания...
Кво ти е?
Сладур си !!!
/предполагам от прочетеното/.
цитирай
3. cindy - Ами, млад си !
11.01.2008 00:34
И само се радвай от това, защото няма цял живот да си млад! После ще ставаш все по-малко млад!
И понеже не съм на 22 години като теб, само ще ти кажа,че тоа са бели кахъри.

И сега ще ти кажа едни сериозни неща, пък ти ако искаш ги приеми на "въоръжение" или не:
най-важното е да имаш едно наистина добро образование и да знаеш поне 2 езика достатъчно добре, компютърните умения са ясни - трябва да ги владееш. Оттук насетне всичко си зависи от теб - има маса възможности, ако можеш да ги използваш. Някакви въпроси ? :))))))))))))
цитирай
Търсене