Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2008 03:45 - Въпросчета
Автор: damnation Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3924 Коментари: 9 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Има няколко нещица които не разбирам, та вместо да информирам, аз ще питам с тези редове.
Глупавичък съм, русоляв  и принципно незаинтересован от темите, та бъдете снизходителни към незнанието ми.

От няколко седмици гледам заглавия по вестниците " трябва да се ограничи покачването на заплатите".
Онзи ден, докато си пиех кафето, гледах някакъв костюмар,  гостенин на Коритаров и Лора ( ех, Лорче, по някаква причина си ми много секси да те гледам с кафето кака, чудно ми е що" всички те обиждат че не ставаш ? )  който каканижеше като развалена плоча точно това - трябва да се спре ръста на заплатите, иначе ни заплашва инфлация.
Океееееей.
Защо някой, от тези самодоволните костюмари не каже " ще спрем ръста на цените " ?
На каквото и да било ?
Хайде, пробвайте с нещичко ? Моля Ви  ? 

Аз, имайки не особено гордо средно образование, разбирам инфлацията така - парите се обезценяват.
Намалява стойността им. Първо 100 левчета бяха радост голяма, после станаха ежедневие, после за едно пазаруване почнаха да не стигат.
Та, при едно застопоряване на заплатите ( ъх, а що не спрете да вдигате заплатите в парламента и разните ви там администрации, ваш"та мама проста ?!? ) и прогресивен растеж на цените, на мен ми се види че инфлацията е по-вероятна.
Ама това сигурно, "щото съм рус.


Като говорим за цени, няма как да не се сетя за п(О)арното. То, доста болезнено напомни за себе си, отупвайки от гърбината ми 1800 лв. за миналогодишната сметка преди около месец.
Много ми стана странно как се е събрала точно, тъй щото се чудя какви комбинации да правя, че да пестя ( включващи дори пълното стопиране на парното през нощта ако съм пил стабилно или има коя да ме топли :) но нейсе, явно - събрала се е от някъде.
Те си монтират всичките уреди, те си ги и проверяват, та даже да има голяма грешка някъде, иди та докажи.
И да докажеш, пак няма ти се размине ни сметката, ни нищо, щото сме в Демократична България ( бах мааму, аз съвсем детски спомени имам от преди демокрацията да закрачи по нашите земи, ама друго беше тогава ).
Не искам да се замислям дали част от тази сметка не покрива задълженията на някой комшия, или, недай си боже, на някое скромно семейство от двадесетина безработни интегрирани евро-роми ( бел. ред - автора не е расист. Автора просто мрази цигани ).

Та, сега, изведнъж, оказва се че парно няма. Тъй щото фирмата провайдър дължи още 55 милиона левчета и не може да пусне парно.
Това не е чак такъв проблем засега, циганското лято не е свършило , родопски одеяла дал бог, пък и водката все още ми действа.
В крайна сметка и кандидати/ки да се топлим ще се намерят...
Тук въпросчето ми е следното - към хората които ме четат, тъй щото едва ли ще стигнат словата ми до властимащите - хайде бе хора, що не измислим нещо да побутнем малко топлото ?
Някоя финансова инжекция ?
От бюджетния излишък ?
Да, знам че това значи тази година да не се обновяват депутатските лимузини, грях ми е на душата да го предлагам дори.
Ама пък ми е студено на задника...


Обаче, сега се оказва че и топлата вода ще се спира, тъй щото имало еди-колко си хора в блока дето са длъжници.
В блока има всякакви хора.
Има няколко семейства винаги учтиви виетнамци. Има няколко двойки пенсионери. Има начумерена екс-мутра която с която се гледаме на кръв от известно време, "щото майка ми вика полиция заради кучето му.
Имаме и студентче наркоман, дето горкия няма да се учудя и боя за обувки да го видя да шмърка.
А сигурно, предполагам, надявам се, има и нормални семейства.
Хайде всички без топла вода, на равна нога, щото някой не си е платил. Или не е имал възможност.

Съвсем в рамките на шегата, чудя се, аз аджиба не мога ли да съдя Топлофикация ? Ми че аз не съм им искал парното. И още не го искам . Кой им дава право да си разполагат инсталацията в домът ми без моето разрешение ? Барем един наем да ми плащат ? Те са частници, не са държавна фирма, демек имаме налице едно нарушение на правата ми.

Все едно не съм питал.

Та, очертава ми се студена зима - така че, липсата на топла вода не е такъв минус. В крайна сметка, няма да мръзна докато изсъхна след банята я.
Пералнята е с автономно затопляне на водата, малко по-силен парфюм, колко му е една зима без топла вода ?
Пък и пластмасовите съдове и хранителни прибори са стилни и естетични...
Пожелавам ви приятно студуване ( и още по-приятно стоене на топло на хората ползващи ток или дърва за отопление ) , приятни пиене на водка ( както споменахме, тя е важна част от зимата ) и изобщо, приятни неща :)












Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. laura - :)
13.10.2008 10:19
Мога само на първия въпрос да се опитам да отговоря - с риск да си навлека гнева на сума хора. Това за инфлацията и покачването на заплатите е принцип на макроикономиката. Научно се обосновава тезата с пресиичане на разни "прави и криви" - не навлизам в подробности, че е доста досадно и без друго.
Въпросът е следният според мен - икономиката не е точна наука, а по-скоро "пожелателна". Каквато и теория да измъдрят икономистите, ако ще и Нобелова награда да получат за нея, пак ще има повече изключения, отколкото потвърждения на правилото.
Пък и това прави играта по-интересна за големите играчи. Тези криза дето се задава и към нас - не ни я праща дядо Господ :)
цитирай
2. damnation - ъъъ... нищо не разбрах ? :)
13.10.2008 10:28
ъъъ... нищо не разбрах ? :)
цитирай
3. laura - Ами това е идеята :)
13.10.2008 10:38
Сега вече си специалист по макроикономика :))))))))
цитирай
4. kotentseto - За инфлацията
13.10.2008 11:31
Права е Лаура... а и тези, които казват, че ако се вдигнат заплатите, всичко ще стане по-скъпо. От там - трябва да се печатат пари, за да се захрани икономиката и от там - още по-висока инфлация. Най-простичко така мога да обясня. Иначе те бива и в злободневните статии, признавам. Само малко повечко да почетеш трябва :P
цитирай
5. krassko - И аз имам въпросче
13.10.2008 11:41
Но отговора е засекретен. Надплатил съм 637 лв. Можело да си ги взема, но друг път, сега нямали пари. Доста хора сме така във входа 20%. И искат да ни спират топлото щото някой не си платили. Добре, питам ,а ние които сме платили и за следващата година. За нас никой нищо не казва. Ние сме засекретени.
цитирай
6. damnation - Тъй. Добре. Обясниха ми по точка ...
13.10.2008 11:55
Тъй. Добре. Обясниха ми по точка едно каква е историята.
Значи, ръста на заплатите ще накара държавата да печата нови пари, което е свързано с разходи и още по-висока инфлация. Отговориха ми ( благодаря за което ) че когато се паркират заплатите на едно ниво - търговците нямало да имат избор освен да намалят цените. Защото няма да има търсене.
Добрее...
Хляб ще се търси винаги сестра ми. Както и ток , и бензин, и лекарства.
Значи, там цените няма да се намалят - търсене ще си има.
Пак нещо ми липсва ?
цитирай
7. patilan - За инфлацията !
13.10.2008 21:30

Без грам злоба, ти казвам следното.

Образованието в Б-я не струва... дори това на елитните ) Езиковите и математическите) гимназии. Ако си от друга, много лошо за тебе.

Това е причината, не просто да не знаеш, а дори да не се стремиш да знаеш.
Резултатът е, че коментираш и се изказваш по теми с кръчмарска терминология. Обезценяването на парите е следствие от инфлацията, усетено през очите на потребителя, но само по себе си НЕ Е ОБЕЗЦЕНЕНИЕ НА ПАРИ.

Но това съвсем не е най-лошото, най-лошото, е че задаваш ПОГРЕШНИ ВЪПРОСИ. Тогава няма значение нито какъв си, нито колко си интелигентен. ЗАщОТО ПРАВИЛНИ ОТГОВОРИ НА ПОГРЕШНИ ВЪПРОСИ НЯМА!

Сега по същество
Инфлацията няма нищо общо със заплатите. Заплатите зависят от хората и пазара, дори бих казал че само от пазара, но като виждам как на завършили студенти по икономика им е трудно да възприемат, че човека е просто един ресурс, също като бензина, се отказвам да обяснявам.


Инфлацията е чисто и просто, увеличаването на цените на ресурсите.
За пример ще дам, цената на петролът. Преди 10 години е бил 30-40 долара, а преди 1 месец беше 150. Безумно е да си мислим, че цената на хляба или каквото и да е било ще си остане същата...

Второ, В абсолютно всички страни на тази планета има инфлация. Това е неизбежно, също като смъртта, и това е ФАКТ, върхо които е наложително да помислите. Подчертавам ФАКТ, а не лична интерпретация.

Трето, всеобщо мнение е, че в умерени граници, тя е здравословна за икономиката.

Това означава едно, че правилният въпрос е не 'Как да спрем ръста на цените=инфлацията?' А 'Как да направим така, че да имаме ръст на доходите изпреварващ инфлацията?'


За съжаление е нейзбежно, но цените в Б-я ще се изравнят с тези в Европа!
Единственото което ги спира са НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ.

Защо?

За да разберете, ще е нужно да не мислите от позицията на потребители, а от позицията на собственици и мениджъри на фирми, с две думи 'босове'.

За да се увеличи заплатата на работниците, трябва първо да има увеличение и на доходите.

Как да увеличим доходите?

При равни условия за период от време, това е
- или увеличение на ефективността, но това трябва да се планира няколко години предварително, и се извършва целенасочено. За съжаление в България не се говори или мисли върху този аспект. Или пък няма цялостна политика в тази насока или .... бог знае какво, но такова животно в България няма.
- или уволнения - "Сега мислете като потребители :)'
- или повишение на ценитге = инфлация

При рязко увеличение на заплати, на национално ниво, се случват комбинация от последните две, плюс неприятен ефект от законът на търсенето и предлагането. Тъй като пазарът не може да се настрои автоматично на повишеното търсене за кратък период ( под 1 година ), то при увеличено търсене, без увеличаване на предлагането се повишават ЦЕНИТЕ.

Тъй като не знам дали са оцелели привържаници на печатнето на праи ( за съжаление естественият подбор работи твърде бавно ), ще спомена само, да си припомним 1997. Всичко това се случи имено заради печатането на пари. Това е един от най-елементарните закони на икономиката:
печатане на пари = инфлация . Точка

И така, в крайна сметка имаме в умерена степен увеличение на безработицата, и значителна степен учеличение на цените, т.е. инфлацията.

Това е класическата поговорка "Добрите намерения са най-краткият път към ада!".

В крайна сметка, единственият изход от порочният кръг в който се намира Б-я ( по това сме единодушни ) е:
- ориентиране към експортна политика, за това обаче са нужни специалисти и инженери, но най-вече политика за стимулиране на производството. - политика
- увеличаване на ефективността на производство.
- привличане на външни инвестиции в производство, за това също е нужна политика в тази насока, ( данъчна ваканция, олеснени процедури и елиминиране на корупцията и още много за което са писани цели книги )
специалисти и инженери. Нищо от това обаче го нямаме.
- колосални инвестиции в образование и стимилиране за образование, преквалификация. Защото не можеш да сложиш мишка в ръката на неук.
За съжаление, политиката на държавата е точно в обратна насока ( за което има рационално обяснение, но не тук ).


цитирай
8. damnation - patilan благодаря ти. Виждам че си ...
13.10.2008 22:02
patilan благодаря ти. Виждам че си положил титанични усилия да обясниш на нас, неуките.

Радвам се, че има хора с готов план как Б-я може да се измъкне от калта. При това единодушни.

Естествения подбор работи еднакво за всички - оцеляват най-приспособимите. Затова, ако погледнеш честно, ще осъзнаеш че голяма част от "печатарите на пари" от 97-ма са проявили доста аморфна същност и в момента са от "противниците на печатането".

Сега, ако имаш познанията, времето и музата, да отговориш и на другите ми, зададени по доста просташки начин въпроси, ще ти бъда благодарен :)
цитирай
9. patilan - Колега!
14.10.2008 12:21
Съжалявам за хапливят тон, но аз съм от хората, чиито най-добър приятел е Гуугл. Сещаш се, че свободни интерпретации не само сериозни теми, а екзистенциални, защото инфлация, закон търсене и предлагане, и въобще икономическо образование е задължително в съвременото общество. Ако ме питат, бих задължил децата още в детската градина за 'изяждат ' по един учебник по икономика. Защото които не е разбрал, имено икономиката прави богатството, печатницата за пари чисто и просто печата хартиики.

По въпроса за топлофикация, сметките и прочие.
За да се разбере този проблем, трябва да се погледне в историята и най-вече предназначението на тези предприятия. Масова заблуда е, че топлофикация, както и други държавни мастодонти имат за цел да обслужват хората, и да им предоставят качествена услуга. Да те го наричат услуга, но целта на тяхното съществуване, мисията така да се каже, е да пълнят министерски/партиини касички. Това с Вальо топлото е просто върхът на айсберга. Аз поне имам по личен досег, не с топлофикация, а със СКГТ.

Там злоупотребите не са толкова грандиозни по мащаби (или поне не съм запознат ), но са адкси изтънчени и много. За да се разберат, ще са нужни легиони от инспектори. Ще ти дам само един пример. Поправка на автобуси, тези легендарни Икаруси. От вътршен човек, нога да ти кажа, че цената на ремонтите по тези автобуси, изпълнявано от подизпълнители, за една година, струва колкото един нов автобус Мерцедес. "Защо не купят нов автобус тогава?" попитах аз найвно моят човек. А той с лека усмивка отговори "Защото новите автобуси не се развалят!". Капиш? Още непосредствен опит. В момента се подвизавам в Чехия. Един шофьор на автобус/трямвай/троляй в Бърно, взима почти колкото българският си колега. Цената на билетчето е 1 лев за 40 минути, като ти стига да отидеш до която и да е точка на града. Часовниците се сверяват по градският транспорт, а автобуси/трамвай/тролят са 'безобразно' нови и чисти. Цената на петролът и за тях е същата, както и за заплати и т.н. Така че бъди сигурен, че и там плащаш грешни пари, и на много други места.

Между другото, схемата в ремонтите е много популярна и във ВМФто. Сигурен съм че и във всички други дръжавни предприятия/индустрии е разпространена. Тя си е просто класика в жанра, трудна за проследяване и ефективна. С две думи златна кокошка.

А сега малко история и политика. Основната цел, мисия на държавните предпирятия, дори преди 89та, е да финансират, но не държавният, а партииният бюджет. Преди схемата е била проста, предимно чрез подобни на Вальо Топлото, директорите на самите предприятия. В деншно време, целта дори на частните предприятия е същата (спомни си криминалните приватизации), просто схемите не е толкова прости. Но целта си остава същата. Така е и за фирмите по чистота (Бугатито не е от най-евтините коли), и за мноого други.

Дори слепец не може да не вижда какво е ставало с топлофикация, тя просто е финансирала .... Р. Овч. И тя както СКГТто предоставя все по скапваща се услуга. Услугата се скапва, защото никой не може да избяга от пазарните механизми, най-малкото защото горивото се плаща по пазарни цени (скоро и за газта ). Просто преференциалните цени свършват, и до няколко години ще трябва да плащаме, по международни цени на газта. За да просъществуват, те трябва да започнат да се съобразяват с пазарните закони, като конкуренция, пазарен дял. За да имаш по-голям пазарен дял, пък трябва да предоставяш добра услуга, и след това да убедиш хората да ти станат клиенти. Доста сложно е когато никога не си го правил, а за Топлофикация е невъзможно. Това в момента е просто агония.

Нужно е да разбереш, че тези предприятия НЕ МОГАТ да се променят, просто защото мисията им, целта на съществуване не е да задоволяват обществена нужда, да предоставят услуга, а да изземват пари под предлог за услуга. Ето зашо ти настръхват косите от Топлофикация, а СКГТото превозва картофи, а не хора. Положението може да се подобри, ако бъдат приватизирани, и бъде допусната конкуренция. Пазарните механизми просто ще ги принудят да станат малко по-добри. За съжаление обаче, все още ще трябва да се отчитат на партиите.

Нужно е да взимаш впредвид мисията на една институция/ предприятие и т.н. , за да разбереш защо не работи. Сигурен съм че ти звучи сухо и далечно, но измеренията и последствията са огромни.

За домашно, ако искаш да се поупражняваш, проучи каква е била мисията на полицята при създаването и - малко след 1945г, с какво се е занимавала и т.н. Ще разбереш и защо днес тя не си върши работата. Предупреждавам те обаче, че ще ти косва няколко месеца и няколко бели косъма:) Ще трябва да се поразровиш за подходяща литература, достоверна и обективан литература. Бабите и дядовците също могат да ти кажат много неща, ако имат желание и задлъжително обективни. Те са важни, защото никой вече не чете, така че само още няколко години ще имаме родова памет, след това всичко ще се забрави, а след това и ще се повтори! Нали знаеш защо се учи историята? И какво става когато забравяш ?

както виждаш, кратки отговори няма, и рядко лицеприятни.

Иначе те съветвам да минеш на бойлер, и да се надяваш да не построят АЕЦ Белене.
цитирай
Търсене