Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2009 12:43 - Намръщените лица
Автор: damnation Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9847 Коментари: 29 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Накъде сме тръгнали ?

Ходя по улицата, гледам лицата на хората - всички са тъжни, навъсени, притеснени. Всички бързат на някъде, устремили се да изпълнят дневните си задачи, да намерят начин да оцелеят още един ден. Никой не забелязва околните. Никой не забелязва слънчевата светлина, никой не усеща лекия ветрец, никой не мисли за нищо, освен за проблемите си.
Разбира се, не бих могъл да укоря когото и да било за това. И аз имам проблеми. И аз от време на време се превръщам в целеустремен електрон, завладян от поредната злободневна драма, от поредния опит да гарантирам оцеляването си като биологична единица. Какво ни притеснява толкова, Българи ?

Не е грипа. Грипове има много - след птичия и свинския, ще има и говежди, и конски, и маймунски косопад - всичко от което фармацевтичните компании могат да изкарат парички.

Парички....
Бедноста ли е причинта ?

Вчера четох един пост на valsodar - как всеки от нас изхранва по четирима свои сънародници. По мои сметки положението е една идея по-розово. Ама една много мъничка идея. Честно казано, замислянето по темата ми скапа настроението за целия ден.


Наистина, много са пенсионерите на България. То те не са виновни хората, всеки рано или късно остарява, и се нуждае от помощ. Не са некачествен материал, бат" Бойко е.Просто са бедни, стари, боли ги и отчуждението на околните ги озлобява. Но е плашещо.
Сутринта в рейса, една баба доста упорито ме ръчкаше в ребрата, че да стана и да и отстъпя място. Реално казано - рядко го правя. Рядко отстъпвам място, макар и да ми е гузно, с ясната идея, че цяла нощ съм писал нещо ( било то и безполезно ) а сега отивам да работя, докато тя, бабата, е тръгнала я при стринката, я при лелинката, я при Марчето дето преди 50 години са стояли на един чин. Рядко отстъпвам, понеже рядко бивам помолен за това - обикновенно се използват или индиректни сигнали, като кашляне в лицето ми и побутване с лакът/чадър/бастун, или директно обиди и речи за "вие младите".
Огледах се, дали пък не мога да я насоча към някоя по податлива от мен жертва. И осъзнах, че съм единствения човек под 50 годишна възраст в рейса.
Станах и и отстъпих място.
Плашещо е.
Два милиона и двеста хиляди пенсионери при шест милиона население.
Все пак не мисля, че те са ни проблема.

Роми. Далеч повече, от колкото валсодар писа - та те са над 100 000 само в София. Признавам си, с ръка на сърцето, когато стане дума за тях, цчлата ми присъща иначе толерантност и благозарумие се стопява. Не ги заслужават.
Единици, се мъчат да се борят с живота, да работят, да се развиват. Те може би са роми. Останалите са си чисти цигани - мързеливи, крадливи, лъжливи, чакащи всичко на готово, нарушаващи всички порядки и закони, но криещи се зад тях, когато някой мъчейки се да защити своите права, вземе че засегне техните.
Напаст. Сами сме си ги направили такива впрочем, по цял свят има цигани, но далеч не навсякъде са безполезна престъпна пасмина.
Като стана дума - цигани, сетих се за циганката в влака. Която успя въпреки нежеланието ми, да сподели житейската си история. История, която би била красива и интересна, ако не бе пропита с, извинете ме за израза, цигания. И която бих разказал, ако не се опасявах, че личното ми мнение ще промени до неузнаваемост.

Та, същата тази жена проплака " Няма пари бате, няма и деца. Преди толкова много деца имахме, "щото държавата плащаше, сега - йок. По три-четири най-много"...
Замислих се. Да, по едно време им беше оферта - направят един футболен отбор циганета, прибират им помощите и надбавките, пък и ги пращат да заработват - къде с просия, къде с кражби, къде с проституция. А сега само по 3-4. Мъка
Човешко ли е изобщо такова отношение ? Спирам. Явно не мога да пиша разумно по темата.

Децата. И те са споменати в групата на изхранването, ама... не трябва да са там.Грях е. Те са бъдещето, те са смисъла на това да сме тук. Само че ги няма. Толкова невероятно скъпо е да си родител в момента, че всеки отлага и отлага, и отлага. Докато не стане твърде късно, или докато кандидат родителите не издържат на напора на биологичните си часовници и не си кажат "майната му, ще се справим някак".
Честно, косата ми побелява при мисълта да имам деца в момена. Не защото съм малък. Не защото не се чувствам готов. А защото си давам трезва оценка какво мога да им дам и какъв живот да им осигуря, при все че имам добра работа.
Но, след време, след още няколко повишения, след още няколко години ? Дано !

Работа. Противно на мнението, работа има. И винаги е имало. Няма кой да я върши. Има и възможности, има винаги начини да изкараш пари. С труд, с пот, с стискане на зъби когато те боли.
Примери има много.
Ала, болшинството се опитва да намери мекото на хляба, хем да не вършат нищо, хем да имат големи заплати. Пък ако може и малко далаверка да се врътне.

Значи, не е проблема и в работата. Проблема е в нас. Стегнете се. Усмихнете се и се опитайте да вземете животите си в свои ръце. Защото няма нито Бог, нито Цар, нито правителство, което да ви помогне. Направете го, знам че всеки може.
И тогава няма да има завеяни младежи, чудещи се пред белия лист, защо по улицата има само намръщени лица.






Гласувай:
0



1. frina - :)
16.06.2009 12:54
Депресира ме с тази крещяща злободневност, но си го написал хубаво и нямам възражения.:))
цитирай
2. damnation - Спирам с злобдневните теми, обе...
16.06.2009 12:56
Спирам с злобдневните теми, обещавам :) Поне малко почивка ще си дам :)
цитирай
3. frina - :)
16.06.2009 13:02
Смятам, че са неминуеми понякога, но подсъзнателно не ми се ще да ги захранвам в моето me time, което прекарвам в блога. Достатъчно са ми в останалото време.:)Обичам да ги чета обаче когато са написани добре, което си индикира скрит мазохизъм. :)
цитирай
4. loli - Усмивки..
16.06.2009 13:07
Усмивки от мен - в един усмихнат ден - "Ден на обич и мечти"..
цитирай
5. sestra - Преди около 29 г.
16.06.2009 13:08
Преди около 29-30г. бях за малко в чужбина. Не мога да забравя две неща от пристигането си : приветливия пейзаж край пътя и начумерените лица на хората по улиците. За месец бях забравила, че е така.Тук хората са такива...
цитирай
6. cefulesteven - Масова психоза е, като че ли е модно ...
16.06.2009 13:09
Масова психоза е, като че ли е модно да си смесица от мизантроп, скептик и хейтър, на това днес му се вика реализъм, а и е създадено лошо лице на позитивизма: то пък нещо средно между фриволност, въздухарщина, съмнителна поп-психология и прилика с рекламен модел на перилен препарат или бира.

Неумението на много хора да бъдат себе си, ги мами, че като се мръщят на всички останали ще добият някаква индивидуалност.

Иначе бедността, сама по себе си, не може да е причина, най-бедните народи са едни от най-веселите.
цитирай
7. damnation - Все пак, трябва ли да ни задоволи ...
16.06.2009 13:12
Все пак, трябва ли да ни задоволи диагнозата " тук хората са такива" ? няма ли начин да сме други :)
loli - усмивки и на теб. Поне в София деня е наистина превъзходен
цитирай
8. damnation - Адаш, да, май е модно.
16.06.2009 13:19
Адаш, да, май е модно.
цитирай
9. benra - поздрави
16.06.2009 14:05
за размишленията и за начина, по който са поднесени!
цитирай
10. artanis - работа има
16.06.2009 15:09
и винаги е имало. Няма кой да плаща за нея.

А и как да са весели хората като са загубили ниско платената си работа, а имат да връщат кредит с 50% лихва, деца ли да гледат, какво ли.

поздрави:
цитирай
11. damnation - Не мисля че е само заради това Арт...
16.06.2009 15:24
Не мисля че е само заради това Артанис. Бедни има навсякъде.
цитирай
12. artanis - аз не казвам
16.06.2009 15:50
че бедността е причина per se. Според мен тя е следствие. Причината по-скоро е глупостта. Не точно слабоумие, а по-скоро наивност и страх от вземане на важни решения.
цитирай
13. damnation - Всъщност, не мисля че има първоп...
16.06.2009 15:52
Всъщност, не мисля че има първопричина - по скоро е съвкупност от такива. Все тая.
Би трябвало да има някакъв отпор срещу това, независимо от причините
цитирай
14. artanis - Има
16.06.2009 16:05
той е повторение от: "Анализирай, планирай и действай". Просто намръщените хора са отвикнали да правят първите две, защото дълго време някой друг ги е правел вместо тях.
цитирай
15. damnation - интересно мнение. То и действието ...
16.06.2009 16:07
интересно мнение. То и действието хич го няма.
цитирай
16. анонимен - Ами такива са. Не всички, естест...
16.06.2009 20:19
Ами такива са.Не всички,естествено,но аз вече ги усещам тези лица по въздуха. Защото избягвам да ги гледам.Знам, че това са маски на едно механично съществуване,каквато може да се види и на моето лице понякога.Ти,artanis, имаш право. Само че е факт и това,че такива масови шествия на лошо настроение у нас са обичайно явление.
Дано не досаждам тук.
цитирай
17. victoriavselena - обещание
16.06.2009 20:23
аз съм си обещала, че след себе си ще оставям само усмихнати лица. В повечето от случаите успявам. В понеделник бях на зъболекар. Докато аз стоях с отворена уста пред него, той се оплакваше, че и него го болят зъбите. След като свърши да ми обяснява какво ще ми лекува му се усмихнах и го попитах дали мога да го прегърна. Удивително бързо се съгласи. Преди да изляза чу казах че съм щастливка - колко хора имат желанието и възможността да прегърнат зъболекаря си. А колко са прегъщаните зъболекари? Наистина съм късметлийка. И на хората се усмихват и им е хубаво.
цитирай
18. damnation - Похвално victoriavselena. Въп...
16.06.2009 22:27
Похвално victoriavselena. Въпреки че, и да започнем сами да се усмихваме, а не да караме околните да го правят, пак си е крачка напред :)
цитирай
19. artanis - това с усмихването
17.06.2009 00:33
Не може човек винаги да се усмихва на всички.

Чудя се как victoriavselena би реагирала, ако зъболекарят й беше разкървавил венците / не я беше питал дали иска упойка / беше използвал лош материал да й направи пломба.

Има и друг момент, колкото и да утешаваш (или прегръщаш) някои хора, те просто не спират да се оплакват. Накрая разбираш, че си си изгубил времето за нещо, което изобщо не ти е било приятно.
цитирай
20. mamkamu - +
17.06.2009 10:50
Ние сме намръщен народ! Това е факт :)
цитирай
21. artanis - mamkamu
17.06.2009 11:23
Да, можете да ни намерите на namryshten.narod.ru ;)
цитирай
22. valsodar - Нещата все още са поправими
17.06.2009 22:44
Но, трябва да се случат няколко прости неща.
Едни закони за всички и над всички.-това е основата, на която се гради и стъпва държавността.
Прозрачност в управлението - това е доверието, което е спойката на държавата.
Поощряване на инициативността и креативноста - това е водата, която ще напои корените й и ще позволи на мястото на сухите клони да избуят нови и здрави.

Три много простички неща.

цитирай
23. damnation - Прости са само за казване. Явно са ни ...
17.06.2009 23:00
Прости са само за казване.Явно са ни невъзможни засега...
цитирай
24. valsodar - Възможни са
18.06.2009 08:41
Но за да се случат се иска будност на цялото общество и пълна непримиримост към отсъствието им.

За това се иска време.
Доста време.
Манталитетът на хората е едно от нещата, които се променят най-трудно, но... и това ще стане :)

И кризата, в която навлизаме ще спомогне много за това.
Както се вика - всяко зло за добро!
цитирай
25. damnation - Ха дано си прав. Кризата иде. . . о...
18.06.2009 10:37
Ха дано си прав. Кризата иде... осъзнаването на това че изобщо не сме я усетили е плашещо...
Какво добро може да очакваме ?
цитирай
26. valsodar - Доброто първо ще го познаем като Лошо
18.06.2009 10:50
И едва след не по-малко от 5 години ще разберем, че всъщност Лошото ни е сторило онова Добро, което 20 години преход не успяха да сторят.
цитирай
27. julllinkata - Bro
18.06.2009 19:16
И Да и Не:) Разбира се, че всеки трябва да си вземе живота в ръце. Обаче аз лично мога да ти кажа, че си пуснах CV-то на 100 места....за офис мениджър, баси, не говорим за "мекото на хляба" и к**ец. Ккато и да е. Все отнякъде ще изскочи нещо, но съгласи се, че понякога е унизително да правиш *кавали* под квалификацията си, като виждаш че те експлоатират безумно..... абе дълга тема, освен това нееднозначна. В заключение: единственото, което ме побърква е следното: фрашкано е с некомпетентни кадри, а познатите ми, които са умни/кадърни/креативни не могат да си намерят бач/ Щото не пускат на шефа, имат лично мнение или ба-ли-го.
Като един финансово закъсал човек без работа обаче, ще споделя, че изводът е краен. Винаги се усмихвам, забелязвам Фтички и пчелички, понеже ако спра да го правя по-добре да си гризна вените.
Относно децата - дай боже всекиму. Вярвай ми, появат ли се - с тях идват и начините. Никога няма да можеш да "осигуриш" всичко, е и? Баба ти със златна лъжица те е хранила все едно....:)
Последно - това не е заяждане, а разкъсаните ми мисли след ненаспаност и циклене в нета хахах
Поздравче и *мечки* :))))))))
цитирай
28. анонимен - Усмихни се!
21.06.2009 18:05
Усмихвайте се бе, хора! Утре ще бъде по-зле. :D Ако усмивката не ви облекчи страданията, то сарказмът и иронията непременно ще го направят. Е, поне така твърдят някои учени.
Нищо един друг не до там учен е казал нещо от сорта, че да се смееш на нещастието си, това ти създава Илюзията, че не се самозалъгваш. :D
цитирай
29. pnp5q - Smile :)
28.06.2009 03:34
http://vbox7.com/play:2487504b
цитирай
Търсене