Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2009 12:53 - Изгубени поколения
Автор: damnation Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9203 Коментари: 46 Гласове:
25



Когато родителите ми са били юноши, нещата са били по-други. Младите са били чисти, възпитани, облечени прилично. Спортували са, събирали са се да играят карти, да потанцуват, да послушат скришно Бийтълс, да ударят един бадемов аператив или "Водка Столичная" която е била най-евтина. Имало е разбира се и лоши неща.
Имало е и наркомани, и изнасилвания, и самоубийства, и абортиращи ученички - но са били редки случай, неща за които по-скоро си чувал, от колкото си виждал.

После дошли поколенията родени през 70-те години. По-свободни. Не чак толкова чисти, прилежни и възпитани, ала все още четящи, все още ходещи на театър. Е, цигарките станали по-редовни, чашките на събиранията вече не били по една. Все още се спортувало, все още се цъкали карти.
Вече открито, тъй щото не било забранено, младежите слушали каквато музика им било кеф - и започнали да се делят на групи по интереси -тези слушат рок, тези слушат диско, тези са "долни депешари".
Наркоманите ставали повече и повече, момчетата слагали обици, момичетата се татуирали, вече не било срам за цялата рода до девето коляно ако си гей.
Имало и престъпници, и аборти, и младежи в затворите и изправителните домове.
Някой се претрепвали с мотори, някой се самоубивали, някой прекалявали с дозата алкохол.
И тяхното време отминало.

Дошло време и поколенията родени през 80-те години да стъпят на сцената.

По-голямата част от тях пушат и пият, при това стабилно. Малко не са пробвали поне тревица, ако не друго. 14 е добра възраст за започването на сексуален живот според тях, 16 - да почнеш да работиш някъде.
Ебал си го училището.

Всеки облича каквото го кефи ( или може да си позволи ), носи каквото му харесва, изглежда както реши, спи с когото му падне. СПИН, Свидетели на Йехова и екстази - гадост и зараза има за всеки, под всякакви форми. Спорта е предимно пред телевизионния екран, събиранията за лаф и карти - в чат стаите.
Рядко се намира младеж дето няма поне едно сериозно разболяване - я стомаха му ще е скапан, я кръста, я сърцето. И на никой не му пука, "щото е все по-трудно да намериш смисъл в живота, освен яденето, спането и секса.
Книги не се четат. Те филмите казват всичко. Пък компютърните игри са като филм дето сам режисираш пич, знаеш ли ?
Катастрофи, самоубийства, убийства след побой  - защото си фен на грешната група или отбор, или просто някой не го кефи как ходиш - все по-често младите си остават завинаги млади. По гадния начин.
Возил ме е пиян 16 годишен.
И не по-голям се е опитвал да ми пробута на далавера трева.
А не по-голямо от тях момиче се е мъчило да ме "впечатли" с изрязаните с нож по бедрото и фигурки.
А мой приятел бе на крачка от преспиване с 13 годишна, и кълна се, тя го преследваше.
Погребвал съм приятели и след катастрофи, и след свръхдози, и след самоубийства.
А дори не съм бил особено буен или "отворен" тийн, нито съм дружал с особено "готини" тийнове.
Ужас нали ?

Хубавото е, че във всяко едно от тези поколения е имало и светни хора. И са израстнали и артисти, и учени, и хуманисти, и майстори. И са ставали такива несависимо дали са имали коса до раменете и са слушали Бийтълс, карали са мотор MZ и са си правили татуировки, или са пушили тревица и са клатели ритмично главите на 2pac.
И това ми дава надежда, че каквото и да дойде на мода, каквито и лайна да измисли човечеството, с които да трови децата си, ще има готини хора и в бъдещите поколения. Надявам се, и се моля, гледайки 10-11 годишните деца около блока, криещи се да пушат и говорещи си за "ебане".

Гледам го, и се питам - а не е ли много по-голяма ролята на родителите, от колкото на културата и времето ? 





Гласувай:
25



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - не сме
21.08.2009 12:54
си читави,брат...не сме :(
цитирай
2. damnation - Хич. Търся причините, резултата е ...
21.08.2009 12:55
Хич. Търся причините, резултата е ясен...
цитирай
3. анонимен - ако позволиш - един цитат:
21.08.2009 12:58
"Плътно до своето рамо си ти,
златни нашивки и голи гърди.
С камшик дирижираш грозни деца,
със стиснати зъби те пеят сега:
Ние сме болен продукт
на своето време и вашия труд.
Градски устроени празни съдби,
със смъкнати гащи, навели глави.
От срам.
Човек със анцуг грухти през града,
с дебел пръст ме сочи на свойта свиня
и те любезно на смърт ме осъждат,
а своето семе в "Москвича"
развъждат.
Аз съм едно малко перде
и ти ако искаш, ела да сме две.
Така на прозореца ще стоим закачени,
за да закрием всички вътрешни
проблеми..."
цитирай
4. damnation - Силно. От кого е ?
21.08.2009 12:58
Силно. От кого е ?
цитирай
5. ckarlet - Damnation,
21.08.2009 13:25
а не е ли всяко поколение да си има и хубавите и лошите страни. И не е ли през всички времена да е имало възпитани, добри и морални хора, както и обратното?! Единствената разлика според мен е, че вече има по-голяма свобода и показност.
цитирай
6. damnation - Именно ckarlet
21.08.2009 13:26
Именно ckarlet
цитирай
7. neslanchice - Много си прав, за съжаление. И не ...
21.08.2009 14:01
Много си прав, за съжаление. И не трябва да губим надеждата, но тези 10-11 годишните, за които говориш, те стават все повече. Които всички виждаме, но на някои не им прави впечатление... Много си прав за родителите и ролята им, но е обяснимо, колкото и да е страшно. Тези родители, поне по-голяма част от тях, както и част от учителите, те са от онова поколение, за което казваш "ужас"... И като прибавим по-голямата "свобода" и безхаберие... Няма как ужасът да не става по-голям. Аз съм от предното - от 70-те, синът ми е на 12 - това, което виждам, ако не го гледах толкова отблизо, нямаше да ми изглежда толкова ужасно може би, на моменти отчайващо. Не губя надежда, не обвинявам конкретно, но и аз като теб все търся причините... И вярвам, че все още има и ще има готини хора...
:)))
цитирай
8. kleopatrasv - Интересно и актуално становище !
21.08.2009 14:32
Странно, но това е написано като нещо отразено около теб и може би имаш само лични впечатления. Според мойто обкръжение, обаче ми се струва напротив обратното явление.Забелязвам, че поколенията от 80 - те даже не пият, даже избягват кафета и цигари, даже и не се пробват в случайни връзки, за разлика от тези на 70 - те , които всичко са опитали и всичко разбрали и пак не могат да вземат самостоятелно решение .Да не говорим за тенденциите им за интелектуално развитие, при тях се забелязва широкоспектърна приложимост, и увличане в разностранни професии , които не винаги са им присърце...но са факт. Докато новото поколение от 80 - те , знае какво иска и какво търси и даже и да е безработен иска да работи точно това , за което е мечтал. Всичко това е както казах от обкръжението и действителността.
Извинявам се , ако съм се разпостряла и задълбочила, но мисля , че по този начин обменяме гледни точки .
Поздрави за поста !
цитирай
9. анонимен - Не мисля, че за поколението
21.08.2009 14:35
на 80 те, и 90 те е от голямо значение ролята на родителите. Познавам деца, чиито родители са ги възпитавали на обноски, на култура, говорели са им за лошите страни на живота , и в един момент тези същите деца, попадат в друго училище в друга среда и се променят коренно - почват да пия, да пушат, да се дрогирват и тн , също познавам деца , родителите на които не са обръщали кой знае какво внимание на възпитанието и тези деца не са близвали алкохол, не са помирисвали цигара пък камо ли трева. Според мен не са виновни толкова родителите , колкото самият живот, децата растат сред насилие, филмите насаждат насилие, за тях Американски пай е супер смешна комедия, а Войната на таралежите - пълна боза..........
Няма виновни за това, което става в момента. Да се надявам само ,че възпитаните, добри деца ще стават все повече
цитирай
10. damnation - kleopatrasv - благодаря ти за по...
21.08.2009 14:48
kleopatrasv - благодаря ти за подробния и изчерпателен отговор. Възможно е да сме отразители на свои реалности, на своят опит и преживелици. И би могло както просто да сме били обградени от коренно различни неща, така и просто различни фактори да са ни направили по-силно впечатление. Поздрави
цитирай
11. damnation - darling - а кой знае след години, ...
21.08.2009 14:49
darling - а кой знае след години, дали няма да си спомняме за сегашното положение и да си мислим как не е било чак толкова лошо ? :)
цитирай
12. romantics - много добър пост! поздрави за него! ...
21.08.2009 15:00
много добър пост! поздрави за него!
всичко е вярно, което е много жалко...
За съжаление сега сме сред най-гадното поколение... и аз ги гледам някакви такива малки кво правят и не съм във възторг...
сестра ми е на 10, и тъй като прекарвам най-много време с нея от семейството и й говоря кое е правилно и кое не, се опитвам да я възпитавам и вкарвам в правия път, че да е от свестните хора... и съм сигурна че никога няма да е от онези разголени 12 годишни хлапета дето се събират да пушат зад училището под охранителните камери и да си губят девствеността с "батковците", защото с повечето така става...

ще има нормални...
цитирай
13. panazea - Здравей,
21.08.2009 15:01
Като че ли сме се наговорили ! Току що написах моето разбиране по въпроса ! Привет за позицията ! Успех!
цитирай
14. tili - Има един древноегипетски
21.08.2009 15:03
текст с почти същото съдържание, само че с тогавашната стилистика. Нищо ново под слънцето damn ! Винаги си има една прослойка от 10%, която движи света, а другите се возят. Причините са всякакви. Какви родители мислиш, че излизат от такива деца?
цитирай
15. damnation - Хъм.... :)
21.08.2009 15:04
Хъм.... :)
цитирай
16. damnation - Неслънчице, с малко закъснение - ...
21.08.2009 15:08
Неслънчице, с малко закъснение - разбира се, че не трябва да губим надежда. Да, много от сегашните родители са тези от 70-те че и 80-те за които пиша. И може би именно затова им е по-лесно да преглътнат ставащото. Но не е ли това една водеща безкрайно надолу крива ?
цитирай
17. vselena777 - Първите 7 години
21.08.2009 15:16
са важни, след това подкрепата, вниманието и грижите от родителите, учителите....винаги ще има и от "лошите", но трябва да умеем младежта да я предпазим да се подмамва и да затъв а- нека пробват туй онуй - но само толкова....
цитирай
18. damnation - Вселена, дали е до първите 7 години ? ...
21.08.2009 15:20
Вселена, дали е до първите 7 години ? Бях малко русо ангелче, възпитано и мило, пък в какво чудо-юдо се превърнах :)
цитирай
19. kleopatrasv - kleopatrasv - благодаря ти за по...
21.08.2009 15:22
damnation написа:
kleopatrasv - благодаря ти за подробния и изчерпателен отговор. Възможно е да сме отразители на свои реалности, на своят опит и преживелици. И би могло както просто да сме били обградени от коренно различни неща, така и просто различни фактори да са ни направили по-силно впечатление. Поздрави

Да и именно фактора жизнена среда и решаващ за интелектуалното развитие и емоционалната интелигентност в случая. Не толкова възпитанието е ръководещо, колкото позицията на възпитаващите .Пример е експеримента на френските учени през 60 - те години , които изолирват групи деца и им поднасят информация, но в много благоприятна среда. Целят да задоволят всичките им прищевки и да няма незабранени неща , а знаете че забраненото винаги буди любопитство и има обратен ефект. И по- този начин постигат невероятни резултати с оформяне на характерите им и повишаване на коефициента на интелигентност. Друга подробност при този ескперимент, е че са превишавали дозите на шоколад за стимулиране на по- бързо запаметявашите процеси и мисловната дейност. Така, че родителите днес трябва да наблегнат на всички казуси и аспекти от възпитанието, а не само да подчертават доброто и да го поощряват , а непрекъснато да ги поставят и в непредвидими сложни обстоятелства, за да усетят и разберат разликата от злото. Именно по- този начин ще се акцентува върху индентичността на индивида и неговото интелектуално състояние и по този начин той сам ще избира средата си .Ще може да прави избор и взема правилни решения съвсем самостоятелно.
цитирай
20. damnation - Клеопатра, наистина не мисля че ...
21.08.2009 15:25
Клеопатра, наистина не мисля че имам достатъчно познания, за да отговоря подобаващо. Но изглежда... разумно
цитирай
21. neslanchice - damnation,
21.08.2009 15:40
надявам се да не е безкрайна кривата :)))
Съгласна съм с 19.kleopatrasv :-) И аз се опитвам да съм от добрите родители в днешния свят.
Само че някои от тези родители, които "днес трябва да наблегнат на всички казуси и аспекти от възпитанието..." не могат, защото не знаят как. Не защото са лоши или неинтелигентни, просто защото самите те са оформяли характерите си в неблагоприятна среда, най-общо казано. Няма нищо лошо да се акцентува върху индивидуалността, напротив. Но детето трябва да стане добър човек, а съвсем само и объркано не може и често се получава обратното.
Поздрави :)))
цитирай
22. damnation - Има една тънка граница в индивид...
21.08.2009 15:44
Има една тънка граница в индивидуалността - границата между детето показващо характер, и детето правещо каквото си иска. Та е трудно да се определи степента на контрол.
Отделно нещо е личния пример - трудно е да искаш от детето да прави нещо, което ти не правиш, или пък обратното - да не прави нещо, което единия или и двамата родители правят.
цитирай
23. neslanchice - Да. Много е тънка тази граница. . .
21.08.2009 15:51
Да. Много е тънка тази граница...
цитирай
24. vselena777 - към автора
21.08.2009 16:11
ти си си пак прекрасното русо мило ангелче....просто ореолът ти не се вижда за дадени хора :)))
цитирай
25. baletlnetpepas - Ти вярно ли си
21.08.2009 16:14
на 23
цитирай
26. malkiatprintz - Интересно обаче групата на &quo...
21.08.2009 16:25
Интересно обаче групата на "свестните" от родените през 80-те например дали може да бъде сравнена с групата на "свестните", родена през 60-те... а ролята на родителите е огромна, но голямата част я карат през просото и се озъртат само да не сгазят лука...
цитирай
27. анонимен - kleopatrasv
21.08.2009 16:26
Интересен експеримент - не бях чул за него,но дали е най-правилния метод за оформяне на един незрял характер и психика?
И доколко е възможно един родител да наблегне на всички казуси,както казваш,за да покаже живота на едно дете така,че да е подготвено за всички варианти и възможни препятствия,при положение,че човек се учи цял живот и пак си умира ненаучен...???
цитирай
28. damnation - Вселена, мерси, ахаха :D Балет, ...
21.08.2009 16:33
Вселена, мерси, ахаха :D
Балет, от онзи ден съм на 24, но да... малък съм :)
Малъкпринц, едва ли би могла да бъде сравнена генерално - много неща са се променили през тези 20 години, за добро или зло, та не би било коректно.
От друга страна, сравнения на дадени области биха могли да бъдат направени.
цитирай
29. djgator - Стеф
21.08.2009 16:35
От година на година става все по-зле! Все по-трудно опазваме децата, все по-малко свестни хора стават от тях.. Интернет и меланхолия- това е новата дрога!
цитирай
30. damnation - Веско, това несъмнено е така. Сетих ...
21.08.2009 16:37
Веско, това несъмнено е така.
Сетих се за онзи виц :
" Двама каубои, млад и стар, яздят из прерията и си говорят, колкото да мине време :
- Ти как се запозна с жена си ? - попитал старият
- По интернет - отговорил младият.
- Ха ! Глупотевини. Аз моята по добрият стар начин я срещнах - злорадо отвърнал старият каубой.
- И как ?
- Е ... как така не знаеш ? Спечелих я на карти !"
цитирай
31. tiia - Според мен,
21.08.2009 16:56
статията много точно описва различията в периодите на поколенията. Може би нямаме право да обобщаваме, че сега е по-лошо или по-добре от преди, но определено са налице промени и те очертават някои тенденции.

Според мен, най-тъжното е, че преобладаващата част от съвременниците ни са загубили способността си да обичат, да чувстват романтиката на красивия миг, да се издигат над еснафския битовизъм. И най-вече не умеят да съпреживяват, да разбират чувствата на човека до себе си и да се съобразяват с тях.

Ако тази тенденция продължи, ще се превърнем в безчувствени, груби същества, което би довело до редица страшни проблеми.
цитирай
32. inel379 - Не винаги е нужна война, за да има изгубване на живота...
21.08.2009 17:10
Толкова е важно човек себе си да намери. Тогава само нелепа случайност може да е с невъзвратими последици. Когато облекчено се разминаваме с тях, мислим с повече разбиране за тези, дето не са успели. Не спираме да изстрадваме света. Така човекът е устроен, освен ако по някакви причини не се е разминал с човешкото.
Най-хубавото е, че надеждата ни дебне дори тогава, когато си мислим, че съвсем сме я загубили.:)
При родителите е началото. Важно начало, защото другите /училище, общество, обкръжение.../само надграждат. Духовните липси, които идват от семейството, никой и нищо не може да замени. Те често са с фатални последици. Не винаги, разбира си, и слава богу. Просто празните места се запълват с друго.
Емоции и разум е човека, затуй не винаги е леко.
И в най-мракобесните времена злото не е побеждавало тотално, щом сме стигнали до тук...
В новия век, би трябвало да ни вълнува съдбата на всеки един човек, ако наистина сме еволюирали.
Всяко време има своите върхове и падения. Човекът е част от тях.
Надежда за по-добро винаги има.
ЧРД на патерици!:)
Здраве, удачни лични избори и чисто човешко удовлетворение от тях !
Ведро настроение и много вдъхновение желая!: )
цитирай
33. damnation - tiia, inel379 - благодаря ви за п...
21.08.2009 17:28
tiia, inel379 - благодаря ви за подробните коментари :) Поздрави !
цитирай
34. dorichela - Сега всичко е по-различно. . . бъ...
21.08.2009 18:28
Сега всичко е по-различно... бързат да пораснат, да не им избяга нещо случайно... А е жалко.. но винаги, дори и в най-ченото стадо, има бели овчици :)
цитирай
35. blagovestie - Прав си - от родителите е.
21.08.2009 19:37
И когато ние сме родители (тези като мен) трябва много да мислим и действаме, за да възпитаваме и отглеждаме децата си правилно, изграждайки ги като стабилни, здравомислещи, некомплексирани хора, които след това да възпитават своите деца с любов, внимание и правилни морални ценности. Но средата в момента е много трудна, особено за читавите (на останалите просто не им пука).
КАКВОТО ПОСЕЕМ, ТОВА ЩЕ ПОЖЪНЕМ. Както сега жънем плодовете (или безплодието) на предишни грешки. Сами трябва да действаме, няма кой да ни "оправи".
Дай Боже повече хора да мислят за това и да действат, иначе...
цитирай
36. baletlnetpepas - на 24!
21.08.2009 19:39
направо ми е жал за теб!
цитирай
37. tota - Поздрави за постинга и поставените проблеми!
21.08.2009 20:27
Мисля,че в основата на всичко стои възпитанието чрез труд. На младите хора липсва двигателна култура и навици за труд. Ако имаха задължения в семейството, да подкрепят родителите си, нещата биха били други. Не отричам въздействието на средата и примерите в обществото. Но и аз като Вас вярвам, че има и читави млади хора. В противен случай трябва да загинем.
цитирай
38. damnation - Благовестие, дай боже така да е. ...
21.08.2009 20:49
Благовестие, дай боже така да е.
Балет, не ме жали :) Ще се оправя някак :)
Тота, ако променим възпитанието чрез труд във възпитание чрез отговорност, ще съм по-съгласен.
Поздрави :)
цитирай
39. baletlnetpepas - А дано,
21.08.2009 21:34
но много надежди на даваш - най-много да избиеш 6 милиона.
цитирай
40. damnation - И ако съблогърите имат късмет, ти ще ...
21.08.2009 21:50
И ако съблогърите имат късмет, ти ще влезеш в тези шест милиона :)
цитирай
41. kleopatrasv - 27. 0rth0d0x -
21.08.2009 23:05
0rth0d0x написа:
Интересен експеримент - не бях чул за него,но дали е най-правилния метод за оформяне на един незрял характер и психика?
И доколко е възможно един родител да наблегне на всички казуси,както казваш,за да покаже живота на едно дете така,че да е подготвено за всички варианти и възможни препятствия,при положение,че човек се учи цял живот и пак си умира ненаучен...???



Да наистина експеримента е интересен и се базира на на способностите и акцентува върху емоциите като полезен източник на информация, който помага и на децата още в ранна възраст да се ориентират в социалната среда. Експеримента предполага, че индивидите варират в способностите си да обработват информация от емоционален характер и в способностите си да свържат процеса на обработка на емоциите в една по-широка когниция. Тази способност намира израз в определено адаптивно поведение.
Колкото за варианта на родителите да подготвят детето си за живота - мисля , че трябва да заложат на усещането на емоциите – способността да бъдат установени и разчетени индувидуално за конкретните деца.Да имат впредвид техните индувидуални способностти и конкретни насочености, за да се ориентират към понататъшното им правилно развитие . Да съумеят да идентифицират личните им предпочитания и нагласа.
Да се опитат да разберат усещанията им , но това би било възможно само като им бъдат истински приятели и спечелят тяхното доверие. Способността да се впрегнат емоциите в осъществяването на различни дейности, като например мисленето и решаването на проблеми би им помогнало много за в бъдеще.Успяването да се овладява промяната в настроението като се използва максимално, за насочване в желаната посок а и т.н.По този начин ще съумява да влияе върху изграждането на детския характер. Няма невъзможни неща , има само липса от такива усещания да се справяш в живота !
Не зная дали поне малко поясних моята гледна точка, но темата е много обширна и с една, две думи не може да се изрази.
Поздрави
цитирай
42. анонимен - хахаххаххххххах !!!
22.08.2009 00:01
damnation, добър отговор! :)))
цитирай
43. jaana - Така е то. На този свят има и гадости, ...
24.08.2009 09:39
Така е то. На този свят има и гадости, които всяко поколение усърдно поддържа и предава на следващите. Даже се старае да измисля и нови. На тези 12 годишните, кой им е казал какво е "ебане", кой им е продал цигари, алкохол и наркотици. И кой продължава да им показва с цветущи примери какво НЕтрябва да се прави, вместо какво трябва ? (Може би, защото първото е по-лесно )
Хайде аз отивам да бутам количката с новоизлюпеното поколение '09, което се надявам да е по-читаво от предишните :)
kleopatrasv, напълно споделям гледната ти точка.
цитирай
44. анонимен - umi6eno te otminavah i ne te 4etqh. . ...
24.08.2009 16:26
umi6eno te otminavah i ne te 4etqh...no tozi post mi haresa..vsi4ko e taka kakto go opisva6....i az mislq, 4e roditelite trqbva da obra6tat po golqmo vnimanie na decata si...
цитирай
45. damnation - да, трябва
24.08.2009 16:28
да, трябва
цитирай
46. djuliasno - http://djuliasno. blog. bg/li...
27.08.2009 11:17
http://djuliasno.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/27/provokiran-ot-demnation.386845
цитирай
Търсене