Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2009 16:07 - За или против - Хелуин.
Автор: damnation Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8675 Коментари: 30 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
...Винаги ще помня коледните и новогодишните вечери от детските години. Приготвянето на сурвачката, така че да е най-хубавата, най-гиздавата. Репетирането на песничките. Изготвянето на план точно през кои части на малкия град да мина, пеейки и събирайки сладко и парички. Изненадващите срещи с приятели и съученици тръгнали да коледуват и да сурвакат. Това бе любимата ми част от празниците като дете, преди предпочитанията ми да се прехвърлят към подаръците, после към трапезата, а накрая просто към престоя вкъщи с хората на които държа. Това бе преди...


В наши дни обаче, а не е минало чак толкова много време, надали някъде все още са останали коледарчета и сурвакарчета - освен разбира се, в селцата и то не всички. Сурвакането започва и приключава с две-три млатвания на татковата гърбина и прибиране на 10 кинта за услугата. Горките ни татковци са толкова свикнали да ги "сурвакат" навсякъде и ежедневно, че повече не могат да дадат. И това не се прави във всеки дом.
Явно скоро коледарчетата, сурвакарчетата, кукерите, бабугерите и всякаквите други коледно-новогодишни форми на живот ще останат в историята, като поне за кукерите нямам нищо против ( да бе, сигурно е много готино от етнографска и културна гледна точка, ама като дете ме беше страх ) и няма с какво да бъдат заменени.
Или има ?

Хелуин не е православен празник ( което кара много хора да се мръщят ), основите му дори не са христиански ( което кара още повече хора да се мръщят ) ,а и е част от културата на западния свят ( и тук останалите червени баби, дядовци, лелинчовци и прочие паплач почва да плюе змии и гущери ). Да, не е наша традиция. Да, крайно комерсиална е. Не, не мисля че вреди. Или греша ?

Смята се, че основите са поставени от келтите. В края на Октомври, те празнували изчезването на слънцето и началото на "лошите периоди" - което погрешно в някой източници се нарича и "келтска нова година ", което е доста неправилно, но за келтските празници ще пишем някой друг път.
Празникът бил наречен Samhain (Самхейн) - смятало се, че през тази нощ се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят.
Хората се стремели да не бъдат разпознати от злите мъртъвци, та затова се стремели да се маскират като страшни измислени създания и да заблудят духовете.

Както всички знаем, Библията и вървящата към нея религийка са факири в приемането и абсорбирането на езически празници и ритуали - та ето защо през През 853 г. сл. Хр. папа
Григорий IV утвърдил 1 ноември като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици. На английски език наименованието на празника звучи като All Saint"s Day или Hallowmas или All Hallows. Хората продължавали да отбелязват деня в навечерието на празника на Вси светии, палели огньове и чествали Samhain и деня на Помона (богинята на дърветата и плодовете). В средновековния английски език наричали празника All Hallows’ Eve или съкратено Halloween и се произнася Хелоуин както се нарича в англоговорящия свят и до днес. Ние му викаме Вси Светии - което е поредната недомислица на православната ни църква ( спирам, знам че съм фанатичен анти-християнин и прекалявам )

Разбира се, духът на съвремието, нека го наречем комерсиализъм не е подминал и този празник. Каталози с костюми. Филми, книги и игри посветени на празника. Специални партита с маски. Торбички с подбрани лакомства за обикалящите маскирани деца.

Което, също не мисля че е лошо.

Малко по малко, понеже отвързали се от задушаващата прегръдка на комунизма, ние почнахме да попиваме като гъба всичко идващо от запад, празника бе приет и усвоен и от нас. Почнаха да се правят партита, почнаха да се продават костюми, което е най-важното според мен - хората почнаха да придобиват празнично настроение около този ден. Нещо доста полезно, при все че обикновенно това са първите студени мрачни дни, често съпроводени и от грипни епидемии.
Да, обаче невероятно голям брой хора мрънкат и оплюват празника - или защото не е православен, или защото не е посветен на Боги и Ицо Назаретски, или защото е западен. Те са в правото си, но защо пък да развалят празника на околните ?

Факт е, че болшинството от българите не цени културата и наследството на дедите ни.
Факт е, че повечето от нас гледат на празниците или като време за печалба, или като време за разходи. Или като време да помързелуваме, или като време да препием.
Факт е, че в София коледарчета не съм виждал никога, но в тази година пред блока ни обикаляше група от две малки вещици, един спайдърмен, един полицай и родител - усмихнати, радостни и разнасящи торба с спечелени лакомства.

Факт е, че културата се мени, някой неща остават в историята а други ги заместват.
Факт е, че същноста на празника е вечния страх от злото, безконечната борба между светлината и мрака ( нека оставим древните келти и уиканите настрана ).
Факт е, от педагогическа гледна точка, че няма значение дали детето ни ще ни изнудва с "сладко или пакост" или ще ни лупа с дрянова пръчка по гърба - все ще получи вредни за зъбите и колограмите лакомства. И ще се радва на празнуването.

Струва ли си, да "осиновим" тази езическа, капиталистическа и западна традиция, когато потъпкваме своите ? Или е крайно време и последните непроумяващи бързо променящия се и динамиче свят в който живеем да замлъкнат ? Отговора на това ще даде времето, идните години и десетилетия. До тогава обаче, ще се радвам да чуя вашето мнение :)

Ваш предпочитащ пакостите, а не сладкото - Damnation









Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mamkamu - +
06.11.2009 16:21
Светът все повече ще се глобализира и с нас и без нас!

Ти си прав! Не сме много по традициите!
Ама умеем да грачим щом някоя "чужда" такава ни "заплашва"!

А Коледа си е с чисто езически произход и в славянски и в древноримски план!

Всъщност не виждам смисъл от спор по този въпрос, но както обикновено няма да изляза прав и тук ще се развихри лют дебат м-у "традиционалисти" и "глобалисти" :)

Айде със здраве :)))
цитирай
2. damnation - Няма как да излезе прав човек в такъв ...
06.11.2009 16:22
Няма как да излезе прав човек в такъв спор - независимо какво мисли. Та затова искам мнения, а не спор :)
Със здраве :)
цитирай
3. punkass - Мнение - не го харесвам тоя празник. ...
06.11.2009 16:47
Мнение - не го харесвам тоя празник. Дразня се, че празнуваме чужди празници, нима си нямаме свои?
Има си плюс - макар че не е наш, той поне е забавен, интересно е да се маскираш, не е нещо, което можеш да го направиш всеки ден...
Нямам против да виждам маскирани хора на Хелоуин, но само да не ми го честитят, щото няма кво да ми е честито все пак :)))
цитирай
4. damnation - Ако празнувахме "нашите&...
06.11.2009 16:52
Ако празнувахме "нашите" щях да съм съгласен с теб но... ние не ги.
Тогава, какъв е смисъла да оплюваме "чуждото" ?
цитирай
5. punkass - Ако празнувахме "нашите&...
06.11.2009 17:03
damnation написа:
Ако празнувахме "нашите" щях да съм съгласен с теб но... ние не ги.
Тогава, какъв е смисъла да оплюваме "чуждото" ?


Не го оплювам, но ме дразни факта, че ми честитят празник, който не е мой.

За нашите празници си прав, но честно казано мен не ми пука, празнувам само рождения си ден и нова година, другите са прекалено християнски... а ми знаеш мнението, колега ;)
цитирай
6. damnation - Защо те дразни ? Доброто пожелание ...
06.11.2009 17:05
Защо те дразни ? Доброто пожелание си остава добро пожелание, независимо празнуваш или не, както и позитивната енергия.
Нямам против да ми честитят нито хелуин, нито ханука, нито байрамите, нито православните безумия :)
цитирай
7. punkass - Е, да ми честитят байрам си е доста ...
06.11.2009 17:09
Е, да ми честитят байрам си е доста обидно... все едно да ти кажат "Аллах да те благослови" или нещо такова... бих му счупила носа на този :)
И какво печелиш от това честитене? ;)
цитирай
8. damnation - Аз ли ? Чувствам се добре, усмихвам ...
06.11.2009 17:13
Аз ли ? Чувствам се добре, усмихвам се, пък било и за секунда. Не мисля че е бавно :)
А какво е обидното в това Аллах да те благослови ? Или Кришна, или Буда, или в каквото там вярва човека ? :)
цитирай
9. malkiatprintz - Според мен няма нищо лошо – хората ...
06.11.2009 17:19
Според мен няма нищо лошо – хората живеят от общуването и развменянето на идеи, културата – също, иначе се капсулира и рано или късно става нещо мъртво. но все пак е хубаво да не забравяме и своите си празници, защото колкото повче празници, толкова по-добре. Допреди няколко десетилетия хората са се маскирали за Заговезни, когато е началото на Великият пост, така, както и до днес го правят по големите карнавали по света (достатъчно е да споменем Венецианския и Бразилския), но дори и без тази пищност, основният карнавал извън англоезичния свят е за началото на постите. Може би понеже не е свързан с някаква трилър-история и няма такава силна комерсиализация, затова и тук не му обръщаме внимание. И няма значение дали постим или не, хубаво е да се празнува и едното и другото, защото важното е да празнуваме :)
цитирай
10. damnation - Разбира се :) Най-важното е да ...
06.11.2009 17:21
Разбира се :)
Най-важното е да празнуваме :)
Ако не се лъжа, и по Лазаров ден имаше нещо за даване на дарове на лазарките.
цитирай
11. djgator - Стеф
06.11.2009 17:26
Ще ти кажа нещо, заради което повечето ти читатели ще ме анатемосат. До скоро вярвах в Българските традиции,в непреходния ни дух и че ще се ОПРАВИМ - вече за съжаление не вярвам! Така че всеки да си празнува каквото иска - харе кришна.
цитирай
12. damnation - Веско, поне аз няма да те анатемосам ...
06.11.2009 17:41
Веско, поне аз няма да те анатемосам - отдавна смятам че може да се оправим само поединично - на българите като цяло ни е спукана работата.
И никой не ни е виновен.
цитирай
13. анонимен - децата много го харесват, а те са искрени
06.11.2009 19:43
забавно им е.
разбира се заслугата е на "западната" индустрия (ние казваме западна, а тя е просто по-напреднала) -- превела е традицията на разбираем съвременен език, ugrade един вид. уловила е вкусовете и работи..
разбира се глобалният пазар генерира много идеи, а ние не можем да направим същото с "нашите" празници..never say never
Сн С
цитирай
14. cefulesteven - Гледам му само от забавната страна, ...
06.11.2009 20:14
Гледам му само от забавната страна, за мен си остава символ на част от копнежите за рухването на източно-европейските стени. Празник на черния хумор и хорър - трилъра/ех, ама това пак не са български думи/, но може и да се пишат на български, както може да се празнува и един "не-български" празник.

Не мисля, че е проблема да се веселим на Хелоуин колкото американците, проблема е, че не се веселим на Св. Георги, колкото циганите.

Не е проблем, че зачитаме чуждите, а проблема е, че не зачитаме своите.

Хелоуин е купон.
цитирай
15. damnation - Не мисля, че е проблема да се ве...
06.11.2009 20:27
cefulesteven написа:

Не мисля, че е проблема да се веселим на Хелоуин колкото американците, проблема е, че не се веселим на Св. Георги, колкото циганите.

Именно !
цитирай
16. анонимен - damnation,
06.11.2009 20:37
това е като спорът в последно време какво празнуваме на 14.02. - нашия Трифон Зарезан или вносния Свети Валентин.

Поводите за радост станаха толкова малко, миролюбиво приемам, че всеки си празнува, каквото му харесва. И по-добре да празнува това, което чувства като празник, отколкото нещо, налагано му като традиция.
цитирай
17. priqtel12 - Смятам, че няма нищо лошо в това
06.11.2009 22:42
да се празнува Хелоуин и у нас. В нашето училище празникът се чества, като началото е сложено от Раян Кнутсон, доброволец от Корпуса на Мира, който
организира първото Хелоуин парти . За децата този празник носи нещо мистично, забавен е и ги интригува.
http://priqtel12.blog.bg/drugi/2009/10/31/halloween.426150
цитирай
18. pnp5q - Не знам защо, но
07.11.2009 07:23
тази работа с глобализацията ми прилича на надяване на духовни униформи - или следване на моди. Какво ще различи такъв празник от един запой, ако не знаеш какво празнуваш? Бездушна работа.
Впрочем, днес е нашият ден за почитане на мъртвите предци в този период от годината. Но според нашите традиции те не излизат да ни плашат.
Днес е Задушница.
цитирай
19. damnation - pnp5q - правилно. Ала колко от бъ...
07.11.2009 12:56
pnp5q - правилно.
Ала колко от българите знаят какво точно празнуват на нашите си празници ?
цитирай
20. krotalka - Ако мислиш,че само в България е така, лъжеш се!
07.11.2009 13:14
Миналата година, преди Коледа, една немска теливизия си направи експеримент. Запитваха случани хора на улицата - "Какво празнуваме на Коледа?" Отговорите бяха ужасяващи! 2/3 от хората не можеха да отговорят! По Великден, положението беше същото...Това, че не знаят, какво се празнува и защо, не им пречи да празнуват!
цитирай
21. damnation - Напротив Кроти, напълно наясно съм ...
07.11.2009 13:32
Напротив Кроти, напълно наясно съм че не само тук е така - но това е вече съвсем отделна тема.
Е, след като не знам какво празнуваме на нашите празници, какво пречи да празнуваме и чужди ? Пък нека и с техния произход не сме запознати
цитирай
22. krotalka - Аз също съм за празнуването!
07.11.2009 14:08
Толкова малко поводи за празнуване и радост има в последно време, защо трябва да робуваме на някакви остарели догми ?! Нищо, че съм стара, не съм закостеняла...
цитирай
23. damnation - Ха така :) Никой не те нарича стара ...
07.11.2009 14:12
Ха така :)
Никой не те нарича стара :) Пък и за доброто настроение и щастието възраст няма
цитирай
24. pnp5q - damnation, точно това ми е болката.
07.11.2009 14:41
Благодарение на комерсиалното промотиране на Хелоуин хората знаят повече за него, отколкото за нашата си обредност по това време на годината. :)
Мисля, че навремето да си познаваш рода и обичаите (поне малко, пък дори и да не ги спазваш) се е смятало за част от собственото достойнство. Не съм сигурна, че това се е променило напълно.
А `дайте да празнуваме, че няма поводи` не го приемам напълно като аргумент. Нали има една приказка `Сърце да е широко, поводи ще се намерят!` ;)
цитирай
25. damnation - pnp5 никой не ни е виновен че сами сме ...
07.11.2009 15:09
pnp5 никой не ни е виновен че сами сме забутали в забвение нашите празници.
Въпреки че познавам достатъчно добре традиционните обреди и обичаи по земите ни ( не казвам български, защото далеч не всички са такива по произход ) далеч не смятам, че това е въпрос на достойнство. А на избор.
цитирай
26. pnp5q - damnation, и аз нямам намерение да споря,
07.11.2009 19:12
затова само ще се опитам да доизясня мнението си. Според мен въпрос на избор е, когато имаш избор. При социализма обаче нямаше такъв. Като всяко насилно насаждане на добра идея, всеобщото равенство мина по най-лесните - и лоши - пътища. Включително - чрез унищожаване на чувството за достойнство да си от еди-какъв си род и да уважаваш неговите традиции - пък макар и отречени от науката (или старомодни... и т.н. - освен съвсем `дивашките` ;) ). Радостно е, че въпреки това днес има хора - и повечето млади - които правят осъзнат избор, като теб. На такива хора - мойто уважение! Обаче не виждам с какво един `сляп` следовник на модата Хелоуин е по-добър от един `фьешън`, да речем. Не че е лошо да се направи празник - но това, че се `налага` да ни го внасят, е тъжно. Вярвам, че ме разбираш.
цитирай
27. damnation - Напълно те разбирам. Но много малко ...
07.11.2009 20:05
Напълно те разбирам.
Но много малко хора слагат граница между "осъзнато празнуване" и "празнуване защото всички празнуват" :)
Поздрави
цитирай
28. min11hetep - Hi! :)
08.11.2009 15:12
Според мен, проблемът на "празниците" - наши или "внесени" - е, че се набляга на формата и показността, ако щеш дори на това да се оставиш на течението да те носи, а НЕ на смисъла и същността им. Колко ли са хората, замислили се над Рождество и Възкресение Христово, например, поне веднъж в живота си, за миг поне...
Поздравявам те за постинга! Хубав ден! :):):)
цитирай
29. damnation - Така е.
08.11.2009 16:02
Така е.
цитирай
30. sparhawk - казах го по целия блог.бг
11.11.2009 16:29
но ще се повторя - аз съм за празника, щом носи настроение.
цитирай
Търсене