Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2009 18:04 - Мързела - движещата сила на прогреса
Автор: damnation Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1850 Коментари: 9 Гласове:
6



Не гледайте така заглавието, това е истината. Замислете се, до колко хитри решения сте стигнали сами в животите си, за да си спестите някоя минута, някоя крачка, някоя капка пот ?
Хайде, ще ви помогна - кой от вас не е преписвал в училище, измисляйки гениална система, включвайки познанията си по психология, оптика и приложна механика, тренирайки краснописа и сръчноста си ( хайде опитайте се да напишете два урока върху кутия от цигари - при това четливо ) за да достигнете някакъв успех. Защото сте прекарали времето за учене отдадени на доста по-забавни занимания. Не мога да си вадя генерални изводи, но май най-далеч са стигнали именно тези от бившите ми съученици, които блестяха с хитроста си щом ставаше дума за преписване.
Хайде де хора, нека си го признаем - ако не бе склонноста ни да си "съкращаваме" усилията, най-вероятно никога нямаше да четете този пост, никога нямаше да сте влезли в този сайт, защото нямаше да има компютри.
Колкото и чудно да звучи в наши дни, те са измислени предимно за да облекчават труда ни.
От друга страна, вместо да висим пред тези компютри щяхме да копаем на полето и да си лягаме след залез слънце - което като се замисля, би решило много от проблемите на съвременното човечество.
Нейсе, късно е за това, сътворени сме с мързела в нас, даден ни е най-страхотния дар от Бога, нека го използваме.

И ето - имаме мобилни комуникации, за да не пишем на ръка писма които някой да разнася, микровълнови фурни и полу-фабрикати, че да не трябва да варим с часове всичко над огъня, дистанционно, за да не се шматкаме полу-заспали към телевизора. Блаженство !
Но това блаженство много лесно може да ни закопае...
Това което наричам мързел, някой, с по-високо от мен образование, пък и с мерак да пише ненужно дълги и сложни слова би нарекъл съзидателна мисъл. Креативно начало, може би. Нещо от сорта.
Защото моят мързел е свързан с доста сериозно напрягане на мозъчните клетки в търсене на начин, същото количество и качество работа да се извърши по-бързо, по-евтино и най-важното : по-лесно.
Това е моят мързел !

Но обградени от леснотия, свикнали всичко да ни е на една ръка разтояние, на един клил усилие, забравили какво е да търсиш и получаващи всичко наготово, ние почваме бавно ( а и не чак толкова ) пътят си назад. Защото освен ленноста на тялото се появява и тотална невъзможност да използваме сивото си вещество. Факт е - все по рядко мислим.
Кога за последно сте мислили ? Ама наистина ?
Кога сте се опитали да сглобите нещо, да пригодите нещо, да промените нещо ?
А всъщност, ние тук в България все пак мислим редовно - не защото сме по-умни или по-знаещи, бедни сме, та не можем да си позволим всички удобства.

Което ме навежда над мисълта - тъпи сме сега. Колко ли ще затъпеем, когато се появи машина мислеща вместо нас ?
Нещо такова би било измислянето на изкуствен интелект. Фал. Върхът на торният хълм. Крачка назад, нейде между първите примати и Австралопитекът.

Затова мислете мили хора. Дори да го правите изтегнали се на леглото, удобно мързелуващи зад лаптопа, както аз бих правил ако не бях на работа и имах лаптоп :)
Мислете.





Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. djgator - Стеф
03.12.2009 20:13
Напълно съм съгласен с теб!! Обичам да казвам, че трудът е превърнал маймуната в човек, обаче прекаляването с него води до обратния ефект!! :))))
цитирай
2. galatceq - :) Нали имаше такъв израз - Мързе...
03.12.2009 21:03
:) Нали имаше такъв израз - Мързеливецът ще те научи на акъл , вярно си е :)))
цитирай
3. damnation - оооо да :)
03.12.2009 21:07
оооо да :)
цитирай
4. анонимен - Може и 3 урока...
04.12.2009 08:00
На кутия цигари преспокойно могат да се напишат 2, че и повече урока. Трябва само да владееш стенография. Но от друга страна, за да научиш стенографията ти трябват към 10-12 месеца... Мда явно това не е подходящ пример като си говорим си за мързел.

Николай
цитирай
5. damnation - Здрасти. Не съм учил стенография ...
04.12.2009 10:01
Здрасти.
Не съм учил стенография никога, та си бе постижение за креативната ми мисъл.
Поздрави :)
цитирай
6. kass - damnation
04.12.2009 12:56
Въпреки напредналите технологии, човекът не е спрял да мисли...
за глупости...
1. Измисляме законите и като ги измислим, мислим как да ги прескочим...
2. Измисляме какво да работим (особено ако сме били дълго без работа) и като измислим, мислим как да не работим ...
...
Въобще, човекът не трае, все мисли...
цитирай
7. damnation - абе. . . ние за човека или за бълга...
04.12.2009 13:11
абе... ние за човека или за българина говорим ? :)
цитирай
8. kass - damnation
04.12.2009 13:18
за Българина разбира се, че те другите могат ли да мислят???? Щото ако можеха нямаше да си купуват мозъци... е, има и някои които могат, но са единици на фона на многолюдното си население..
цитирай
9. damnation - Тук не съм точно съгласен касс. Не че ...
04.12.2009 14:07
Тук не съм точно съгласен касс. Не че те си нямат мозъци - но за пари, за които един учен от богата страна не би станал сутринта от леглото можеш да си купиш отбор индийски математици, български инженери и руски химици.
Иначе е тотален мит че сме големи мислители.
цитирай
Търсене