Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2009 14:05 - За допълнителните доходи - коректност ?
Автор: damnation Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4834 Коментари: 16 Гласове:
6



Какво значи да си "коректен" служител ?

Зададох си този въпрос, след като получих коментар че търсенето на допълнителна работа, с което съм се заел не особено усилено напоследък било крайно некоректно към работодателя ми.

Какво значи коректност ? Би било некоректно, ако дискредитирам фирмата в която работя. Ако в официалното си работно време се занимавам със страничната си работа. Ако издам важна вътрешна информация. Ако работя срещу реномето на фирмата, по един или друг начин.
Търсейки си какво да върша почасово или на хонорар през свободното си време,  смея да твърдя, аз не постъпвам некоректно спрямо когото и да било.

По това май вече ги застигаме западняците - всеки търси начин да си докара допълнителни доходи ( е, има я тънката разлика, че причините да искаш допълнително доходи при нас и при тях се различават - аз наистина не искам повече пари, за да си позволя уикенд на хаваите ). Йей, супер, браво на нас. Друг е моментът, че зет ми в Гърция, който сглобява мебели в склад, взима почти три пъти колкото аз като софтуерен експерт тук. Ако беше в Германия, може би щяхме да говорим за повече пъти ?

Но нека се върнем пак към коректноста. Какво значи коректност като работник ? Това че крада по 20-тина минути дневно, да метна някой пост прави ли ме некоректен ?
Това че в момента в който се почувствам зле, си взимам болнични, защото не виждам причина да клюмам зад бюрото с температура, скапвайки и здравето си, и качеството на труда си - прави ли ме некоректен ? Това че под сурдинка съветвам близки в кои случаи да избягват даден продукт на фирмата - прави ли ме ?
Сигурно, за някой, някъде, някак - да.
Ала който иска пълна коректност и отдаденост, трябва да я заслужи с нещо.
Погледнете в Япония - там това да даваш 100% от себе си на корпорацията в която работиш е въпрос на семейна чест, на мъжество - до ден днешен има хора стигащи до самоубийство ако решат че са се опозорили в службата.
Но там Фирмата дава - големи отпуски. Кредити. Застраховки. Здравни услуги. Преференции. Кара те да се чувстваш значим.
Нашите работодатели, пък били те и клонове на западни компании ( защото сложиш ли българи на ръководна длъжност, той осира всичко под себе си, доказано от световната практика ) се чудят как да ти платят по-малко, да те накарат да работиш повече, и да се скрият от всякаква отговорност за теб.
Ей затова, пълна коректност, тук в Абсурдистан, ще има чак когато измрем всички от коренното население.

Друго ми направи впечатление. Възможности за допълнителни доходи - почасово или на хонорар, които да изглеждат сериозни има страшно малко ( защото на всичките тъпотии с низане на гердани и правене на пощенски пликове аз не вярвам ). Специално пред мен, след като един голям български сайт не ме хареса за автор-контрибутор стоят възможностите или да правя преводи, или да се занимавам с уеб дизайн.
На тази графа, трудно ще ги стигнем, не само американците ами и всяка цивилизована страна. Но не съм се отказал и след като си проверя пощата в xes.bg всяка сутрин се забивам за кратко ровене в обявите за работа.
Майната и на коректността :)

Ваш спестяващ пари за черни дни : Damnation





Гласувай:
6



1. kapricia - ...
04.12.2009 14:10
Проблемът е, че работодателите в България правят една основна грешка. Не те възприемат като служите, а като своя собственост. Идеята е, че след като ти имаш достатъчно свободно време, което да влагаш в допълнителна работа, би следвало да го влагаш в работа за същия този работодятел. Пък ако и не претендираш за допълнително заплащане на извънреден труд, цена няма да имаш. Попадала съм на такива. И започват да се позовават на онази абстрактна точка от Кодекса на труда за професионалната етика и уронването на престижа на институцията. И тук грешка №2: работодателите така и не схващат, че уронването на техния личен престиж (което обикновено е дело на самите тях - просто не си го признават) далеч не е уронване престижа на институцията. Работодателят не е институция, колкото и да му се иска да не е така. :о)))
цитирай
2. damnation - мдааа.... :))
04.12.2009 14:11
мдааа.... :))
цитирай
3. queerfish - Здравей damnation!
04.12.2009 14:57
Не виждам нищо не коректно в това да работиш щом можеш извън работно време, ама жалкото наистина при нас в България, че го правим за да си платим битовите сметки например, нещо, за което там в "другия свят" изобщо не го мислят. Ти си дал отговор какво значи да си коректен служител, а аз си задавам въпроса кога пък работодателите ще станат коректни. Плащат заплати, които ти покриват елементарните нужди. Осигуряват те на минималния осигурителен доход за съответната длъжност, а не на реалния доход, за да не правят "излишни разходи". Не ти осигуряват работно облекло, а изискват да имаме приличен външен вид.......още какво ли не. То в работния процес участват две страни: работодател и работник. Когато едната страна стане коректна и другата неминуемо ще е коректна. Приятен ден от една не можеща да спестява пари :)))))))
цитирай
4. damnation - Приятен уикенд :)
04.12.2009 15:01
Приятен уикенд :)
цитирай
5. malkiatprintz - Корекността тук е еднопосочно н...
04.12.2009 18:24
Корекността тук е еднопосочно нещо. В повечето случаи, само за малко да спреш да им робуваш и ставаш некоректен. Както за всяко нещо: когато става въпрос да им работим, трябвало да е "като западняците" (нищо, че на запад далеч не си съсипват здравето от висене след работа, защото самият работодател ги гони, удари ли края на работния ден, защото иначе първо трябва да им плаща скъпо и прескъпо на допълнителен час и второ, направи ли го повече от веднъж-дваж в месеца, ще плаща глоби за нарушаване на Кодекса на труда). Когато е за заплащане, обаче – нищо "западно" не се споменава.
цитирай
6. damnation - Именно. Толкова добре не бих могъл ...
04.12.2009 18:27
Именно. Толкова добре не бих могъл да го кажа :)
цитирай
7. анонимен - damnation,
04.12.2009 19:37
щом не ги ощетяваш откъм работно време или не работиш срещу тях, не пречи да заработваш допълнително. Доколкото знам, само шофьорите имат ограничение в работните часове, останалите могат преди или след работа спокойно да вършат още нещо. Стига да има какво ...
Повечето работодатели искат да даваш всичко от себе си, да мислиш по 25 часа в денонощието за работата на тяхната фирма, да не ползваш болнични и отпуски (ако може) и всичко това - за някакви мижави пари.
На фотосинтеза трудно се кара. :)))
От години правя преводи - вечер, след работа, крада само от съня си. Лошото е, че не са редовна работа и половината хонорар отива за собственика на бюрото, защото бил заверил моя труд с печата си.
цитирай
8. damnation - Убеден съм че е така, това с хонор...
04.12.2009 20:39
Убеден съм че е така, това с хонорара. Но все пак - по добре толкова, от колкото нищо, нъл тъй ? :)
цитирай
9. анонимен - Тъй я :)))
04.12.2009 20:57
Поне за цигарите и кафето стигат. :)
цитирай
10. damnation - мчи ти си за завиждане значи :)
04.12.2009 20:58
мчи ти си за завиждане значи :)
цитирай
11. анонимен - Ако бяха и всеки ден -
04.12.2009 21:00
щях да съм. :)
цитирай
12. damnation - Айде сега, не всеки ден е Великден :)
04.12.2009 21:05
Айде сега, не всеки ден е Великден :)
цитирай
13. noncho - Много добре си правиш...
04.12.2009 21:08
... като гледаш в перспектива за възможности за подобрение на положнието си. А в България трудно ще им уври главата - 1 път станали шефове(та дори и опитни работници минали през всичко) все едно са хванали Господ за шлифера. И не разбират, че 1 служител за да работи на максимум трябва най-малкото да е доволен(и от парите) и отпочинал.
цитирай
14. damnation - Йесте. Ако цитирам любимия си фи...
04.12.2009 21:15
Йесте. Ако цитирам любимия си философ, демек - себе си - "Пишман мениджърите в България рано или късно трябва да разберат, че за да ги оставят безнаказано да размахват камшик в едната ръка, трябва да хванат сочен кокъл в другата..."
цитирай
15. stefanni - )))))
13.12.2009 23:22
Стеф , знаеш кво е казал Чичовото за супата , нали :)))
Същото кажи на шефовете си ...или им предложи те да ти бъдат източника на допълнителни доходи ...ако се съглясят , значи не те заслужават ИЗОБЩО.
Такава е тенденцията сред работодателите в България - едно време лафа беше "ние се правим че работим те се правят че ни плащат"...сега е останала само втората половина на изречението...за съжаление...кожите от гърба да ти смъкнат пак няма да им стигне ...
цитирай
16. damnation - Ахахах, мерси :) Не говоря спе...
14.12.2009 10:09
Ахахах, мерси :)
Не говоря специално за себе си, а по принцип - на моите шефове отдавна съм им казал и за супата, и за други дейности дето едва ли ще им харесат ( пък кой знае ? 21-ви век, може пък да им хареса... ) :D
цитирай
Търсене