Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2010 13:54 - Модата да мразим
Автор: damnation Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5252 Коментари: 13 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В наши дни е много много модерно да мразиш нещо, да се обявяваш публично срещу него и да нямаш ни грам идея защо го мразиш.

Масово се обявяваме против западните празници – св. Валентин, Хелуин, Коледа, различните там дни на бащи, деца, международният ден на хомосексуалистите, денят за борба против спина и рака и каквото там се сетите.

Защо ? – защото е чуждо, защото измества нашето, защото е продукт на икономически интереси, защото е това, защото е онова. А дали не е защото сме бедни, сиви душици, не можещи да гледат как другите около нас се веселят ? Защото сме замръзени някъде във времето между края на османското и началото на комунистическото иго, та всичко идващо от където и да е извън границите на родината е лошо и чуждо ?

Тогава, хайде, така да е – нека тотално изтрием всеки чужд празник от календара, от земите ни и да продължим напред. Имаме си повече от достатъчно наши празници...

Само че, не ги тачим. Не знаем какво олицетворяват, от къде идват, как да ги празнуваме, даже как да се поздравяваме за тях. И отново ги мразим....

Отново с безумни идеи – някой ги мразят защото били езически, други защото били християнски, едни ги мразят защото харчат прекалено много пари покрай тях, други защото не печелят нищо покрай тях. Мразим ги, защото те, празниците са ни виновни когато преядем, препием и се охарчим, мразим ги, защото заради тях ни болят глави и стомаси.  Шефовете ни ги мразят, защото покрай тях не работим.

Ок, нека изчегъртаме и нашите празници от календара, и ето – имаме 365 дни в които не празнуваме. Какво ни остава ? Да работим !

Е да ама не. Мразим българския начин на работа, понеже е бавен, неефективен, скъп, и отстрани изглежда сякаш мързелуваме. Мразим и чуждия, защото е забързан, опасен, носещ стрес и риска всички наоколо да разберем, че не ставаме и за чеп за зеле. Мразим родният труд, защото е ниско платен, защото е свързан с много крадене, далавери, хитруване, защото се напредва със връзките, а не със знанието и уменията ни. Мразим и чуждия,защото няма как да се скатаваме, да крадем, да си подливаме вода, защото трябва да покажем умение, а факта че шефа ни е свако все не стига да се издигнем. Мразим, мразим ,мразим...

Супер ! Изтриваме и труда, прогонваме го от живота си във всичките му форми, и понеже нямаме вече ни празници, ни делници, се отдаваме на безметежно съществуване. Но...

Мразим цигарите. Мразим и непушачите. Мразим пиенето, и не можем да понасяме трезвеника дето ни се бърка.

Мразим книгите, защото хабят много време и действието е бавно, мразим филмите защото са повърхностни и прекалено забързани, мразим театъра защото ту е забързан, ту провлачен, пък и не можем да пушим, пием, пърдим и правим секс докато го гледаме. Мразим всъщност всичко и всички – като опит да намерим кой и какво да ни е виновно за нашите проблеми, като  начин да си затворим очите и да не приемем истината, че животите ни са в собствените ни ръце, и трябва да вземем да направим нещо с него, а не да чакаме на родители, бог и Европа,  по-лесно ни е да мразим и да облъскваме, от  колкото да проемем живота и света с целият им набор от плюсове и минуси.

Мразим, мразим и мразим. Сигурно няма по-мразеща нация от нас по света. Но е крайно време малко по малко да спрем да мразим чак толкова. Защото на една крачка е прозрението, че всъщност ние мразим и себе си. И поради това бавно и сигурно се затриваме...



Тагове:   модата,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. benra - Мдаа,
24.02.2010 14:02
това явно е темата на деня...И май не само на деня.
Мисля че мразенето е вид светоглед. Дай ни да отричаме и да заклеймяваме.А всичко това е плод, според мен, на личностна неудовлетвореност, на себенехаресване .
цитирай
2. damnation - А за мен е самозащита. Глупава, п...
24.02.2010 14:12
А за мен е самозащита.
Глупава, погрешна, неправилно насочена, такава която изяжда и нас, и околните, безнадеждна и обречена самозащита, по скоро агония причинена от страхът да приемем реалноста.
цитирай
3. benra - глупава
24.02.2010 14:21
и опасна.Защото омразата причинява болка на някой, който в даден момент се оказва отдушника й.
Гледам,че тук няколко дни се надига глас срещу анонимността. А според мен не става въпрос за анонимност, а за точно този тип омраза, за която говорим тук.Омразата не е анонимна, тя си има име, независимо как се води по лична карта
цитирай
4. damnation - И да, и не. Анонимноста в блога, сама ...
24.02.2010 14:26
И да, и не.
Анонимноста в блога, сама по себе си, не е нещо лошо - всеки има право на такава, или поне на илюзията за такава.
Друг е въпросът за конкретните проявления на тази анонимност - факт е, че повечето анонимни мнения са гадост. А не мога да повярвам, че повечето българи, нямащи акаунт в блога, са гадняри, та в случая говорим за нещо преднамерено, далеч не случайно и не толкова "анонимно".
цитирай
5. fuzzybuzzy - Страшно интересна тема, която ше ...
24.02.2010 14:34
Страшно интересна тема, която ше следя с интерес. Аз също съм на мнение, че България е страната на мразенетои "недооценените" хора. Тука всички са със способностите и знанията на ядрен физик, но някак си са станали сервитьори или шофьори. Тези дни чух за един познат, че понеже не го взели за общ работник ,щял да започва да се занимава с програмиране.
Защото в България си мислим, че сме пенкелери или някакъв вид метафизици, за които е еднкаво лесно да програмират, да карат самолет или да лепят гипсокартон. За мене поради вродената ни надцененост и нереален поглед към взъможностите и потенциала ни, става много лесно да намразим света около нас и да го заклеймим като нещо което е против нас.
цитирай
6. damnation - Точно :)
24.02.2010 14:38
Точно :)
цитирай
7. benra - И да, и не. Анонимноста в блога, сама ...
24.02.2010 14:46
damnation написа:
И да, и не.
Анонимноста в блога, сама по себе си, не е нещо лошо - всеки има право на такава, или поне на илюзията за такава.
Друг е въпросът за конкретните проявления на тази анонимност - факт е, че повечето анонимни мнения са гадост. А не мога да повярвам, че повечето българи, нямащи акаунт в блога, са гадняри, та в случая говорим за нещо преднамерено, далеч не случайно и не толкова "анонимно".

аз точно за нея говоря, защото с нея те, тези които се оплакват, олицетворяват всички анонимни. А аз това казвам,че няма анонимност, всяко поведение си има име.Омразата е омраза.Добронамереността добронамереност.Интелектът-интелект.
цитирай
8. damnation - Да, определено е така.
24.02.2010 14:50
Да, определено е така.
цитирай
9. malkiatprintz - Мразим да мразим :) Прав си, хуба...
25.02.2010 07:12
Мразим да мразим :) Прав си, хубавото е, че има и хора, които все пак се веселят напук на мразещите :)
цитирай
10. damnation - Иначе би било наистина грозна и т...
25.02.2010 10:55
Иначе би било наистина грозна и тъжна картинка
цитирай
11. анонимен - Slayer - Hate Worldwide (devil)
25.02.2010 22:47
Slayer - Hate Worldwide (devil)
цитирай
12. bezogranichenia - Ааааамммммм...
03.03.2010 00:52
Чудя се как да се изкажа не в мой стил, защото сигурно много малко хора ще ме разберат, нооооо... искам да се поклоня толкова дълбоко пред изписаното, че чак има опасност да си откача някой прешлен! Специално за празниците не мога да разбера какъв им е проблема на хората?! В тоз лудия живот дет' го живеем, задръстен с толкова много негативизъм, кое му е лощото да търсим причина да се повеселим или да празнуваме нещо, пък било то и не точно български, християнски или не знам си къ'в празник! Кое му е лошото на Свети Валентин, кое и е лошото на Коледата, че е на 25 Декември, а не в началото на Януари, както е било преди? Изобщо как може да се намери нещо лошо в това, че някога от някакви хора е измислено и създадено нещо като традиция с едничката цел да се веселиш и разпуснеш? Да мразиш... Страаааааашна мода, няма що! На това му викам аз ВЪРЛА КОМПЛЕКСАРЩИНА и понеже си тооооолкова "забил" и затънал в комплексите си, неспособен да ги преодолееш затова правиш най - лесното - мразиш, щото и мозъка ти не стига за повече! А след това се биеш в гърдите като безмозъчна маймуна, мислейки си - "Колко велико нещо направих!" Ей т'ва ни е проблема на нас българите! И никой не ни е виновен...:) Мерси за вниманието.
цитирай
13. damnation - определено. . . комплексарщина :)
03.03.2010 09:46
определено... комплексарщина :)
цитирай
Търсене