Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2010 13:52 - Страна на абсурдите
Автор: damnation Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4228 Коментари: 7 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Знам че заглавието далеч не е уникално. Напротив, използвано е да опише нашата родина много пъти, определено – не без причина. Та, ако някой от вас се смята за засегнат от това че използвам негово заглавие, смирено моля за прошка.

 

Факт е обаче, че второ такова мътно петно като страната ни няма. България е страната, в която непрекъснато има големи полицейски акции, с гръмки имена и огромно медийно внимание, които в крайна сметка водят до ареста на много, ала осъждането на николко престъпници. Престъпници, които така или иначе не се и опитват да се крият, явно знаещи че в страната правораздаване няма.

Което води до следващата криминална подточка – България е страната, в която се коват закони само и единствено за да обслужват интересите на моментните властници. Може би и затова хората по съдилищата и РПУ-тата изглеждат толкова некомпетентни и некадърни – та те нямат време да научат новите промени завалиите, тъкмо ги запаметят криво-ляво, и хоп – режима се сменя, идват нови политици с нови закони.

И така стигаме то точка 3 – в България, има много много малко хора които не нарушават законите. Спокойно, това не ви прави лоши хора, мили читатели. Законите се нарушават масово, защото :

-          Няма кой да следи за изпълнението им. А до колкото има, то там се шири наистина гаргантюанска по размерите си корупция.

-          Няма и кой да научи хората да спазват законите. Най-малкото, защото се променят непрестанно. Та доста често, и доста закони, биват нарушавани просто заради съвършенното незнание на хората.

-          Много трудно е да оцелееш (говорим за оцеляване като биологична единица ) ако спазваш всичко. Тъй щото държавата работи в полза на каквито и да било други интереси, но не и на гражданските.

Това не са извинения, обяснения или оправдания. Смятам, че освен редовното сваляне на торенти, по друг начин самият аз не нарушавам никой закон, ала знае ли човек ?

Както и да е, нека оставим настрана законите. Народния лаф така или иначе твърди, че те са врата в полето.

България е страна със страхотна природа и красива култура. Макар и, реално, тук да нямаме нищо чак толкова главозамайващо и каращо  дъхът да спира, поне сравнено с най-популярните световни забележителности, си имаме и гори, и планини, и реки, и културно-исторически обекти, все красиви и живописни.  Това, вървящо ръка за ръка с приятния климат, вкусната кухня, уж добрият ни нрав и гостоприемство, та и красивите жени ако щете, би трябвало да ни превърне в туристически рай. Да ама не.

Неспирни незаконни строежи, типично балканския навик да се палят стърнищата, реално няма ценз който да следи за изхвърлянето на мръсни емисии и химикалите отделяни във водата и почвата – е, има, но се появява само когато някой се оплаче, демек – след дъжд качулка. Всъщност, я заеби заводите, та едно 50-60% от гордите българи изхвърлят боклуците си където им падне – през балкона, на улицата, през прозореца на колата. А после се почесваме където не ни сърби, и се чудим защо западняците не са особено възторжени да си потрошат паричките у нас. А това е един много много ограничен поглед върху екологичните ни проблеми – просто, едва ли ви се четат 20 страници излияния за птички и горички.

Абсурд е, че хем се усещаме сами, че българската нация е пред измиране, скоро циганите ( думата ром не признавам, не и докато някой циганин не представи добри доказателства, че има нещо общо с Рим ) ще са мнозинство, хем никой не ражда и на никой не му пука за децата.

Като започнем от държавата, която уж трябва да помага за тяхното здраве, образование и общо добруване, и стигнем до родителите, които могат да дремят напълно безучастни пред телевизорите , докато децата им падат от балконите, друсат се пред блока, и в общи линии пропадат ( и в буквален, и в преносен смисъл).

Ами политиката ? Всичките ни политици са силни, самостоятелни лидери. Толкова силни и самостоятелни, че постоянно предоставят охранените си задници и на най-крайната опозиция, само и само за да не им бъде отнемана възможноста да бъркат в меда. Най-пресния, от сутринта дето се вика, пример е нашият личен хубавец и държавен първенец Боко Тъпото, който изведнъж започна да се умилква дори и на Станишев – в момента само президентът е „лош” просто защото същият този президент е бита карта и нищо не може да каже. Същите педераски истории ги прави и циганинът със странното „р” Костов, и царчето, и Яне, и всички.

Не мога повярвам, че го казвам, ама май само Доган не лиже ничий задник. В момента.

Разбира се, пак ще си ги изберем. Лековерни сме, евтини сме – за по две кюфтета си продаваме гласа, ако и тях ни ги даде някой, и явно не обичаме да мислим преди изборите. Виж, , много яко се замисляме след тях, ама тогава ползата е нулева.  Оправдаваме се, че няма други варианти, затова избираме най-малкото зло.

Същевременно, не сме склонни да повярваме на нови, неопетнени хора в редките случаи в които се срещаме с тях.

Абсурд е, защото преминавайки през толкова тонове лайна, година и след година, и век след век, би трябвало да сме безкрайно сплотен народ, невероятно загрижени един за друг, едно голямо семейство. Но вместо това сме озлобени, готови сме да се хванем за гушите и за най-голямата глупост, а същевременно когато става дума за нещо важно, сме тихи и покорни.

За пример ?

Най-силните обществени реакции напоследък бяха за пушенето на обществени места, и за едно помиярче с отрязани лапи. Ок, и двете неща са важни по свой собствен начин, но докато се ебават с приходите ни, с здравеопазването ни, с бъдещето на децата ни, докато ни превръщат в роби и затворници в собствената ни държава, това ли е най-важното ? Защо мълчим когато властимащите се гаврят с нас, защо по протестите срещу следенето в интернет, гмо-храните и вдигането на ддс-то ходят по 20-30 пенсионера, а за помиярчето се възмущават стотици хиляди ?
Защото сме страхливци, осъзнали че е по-лесно да се възмутиш и да протестираш срещу комшията отсреща, от колкото срещу този, който ти е наистина виновен. По-лесно и по-безопасно.

Ето затова, сме страна на абсурди. И това, че наркоманизиран склуптор ни представи като клекало, а намиращите се в фалит гърци плашат децата си с нас, изобщо не ми се струва срамно или нечестно.

Заслужили сме си го. И начин да се спасим като нация едва ли има – само всеки поотделно.



Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mamkamu - +
29.04.2010 14:07
Естествено, че сме си го заслужили!!!
цитирай
2. malkiatprintz - Лошото е, че наистина май няма начин ...
29.04.2010 18:40
Лошото е, че наистина май няма начин да се оправим, защото всички призиви за това какви трябва да ставнем всички, не виждам как ще се осъществят.
цитирай
3. kass - damnation
30.04.2010 09:47
За жалост това се коментира много пъти, но практически никаква полза, водя двуседмична битка с жижаком за една разпечатка за телефоа ми, който надхвърли 100 лева при положение, че имам 300 безплатни минути по тарифния план за който сме се договорили да плащам по 23 лева на месец. На практика излиза, че трябва да платя на "тъмно" без дори да получа обяснение на какво се дължи сумата от 75 лева надхвърляща обикновената ми сметка за стационарен телефон, аз обаче няма да платя докато не получа разпечатка и така се разправям сумати време, през което телефона ми е спрян и не мога да си върша работата. Абсурд е, че дори не получих отговор на писмото си до комисията за защита правата на потребителите. Чудя се, какви сме ние - роби или опитни зайчета? Взеха ни за мезе вече, но за жалост само с приказки няма да стане... Скоро ще напиша постинг за всичко през което преминах, чакам само официалните отговори от съответните институции...
Поздрав!
цитирай
4. pnp5q - Добре написано и ме накара да се размисля на най-
30.04.2010 12:55
различни теми, имащи връзка с горното или една с друга... :)
Но това би било дълъг разговор, даже поредица от такива, затова само ще набележа една линия на мисли върху причините за лошия образ на властта и силовиците - и съответно страха да си потърсиш правата срещу наистина виновните: почваме от 500 години чужда власт, следва независимост - под контрола на Великите сили и с чужд гражданин за върховен глава, следва `Андрешко натика бирника в калта` -> партизани срещу жандарми (не говоря за оцелелите и митологизирани след 09.09. другари!) -> мек, но тоталитаризъм - с периоди на втвърдяване по примера на Големия брат -> следва... вътрешно-партийна смяна на властта! (слава богу, безкръвна) -> слалом между вратичките-изисквания по-големите братя (ЕС, САЩ, МВФ) с бабуни-спекулативни сделки...(ии тука се отваря поредния дълъг разговор...) Накратко - без да защитавам лично който и да било от политиците ни след 10 ноември - мисля, че още не е минало достатъчно време, за да се натрупат причини за доверие към властта - било под формата на полицай, който е защитил някого; служител, който е помогнал на някого на гишето, вместо да го върне; политик, който е защитил интересите на страната поне в някой бизнес, в който няма роднини... ;)
Поздрав!
цитирай
5. damnation - Да. 20 години са наистина малко ;...
30.04.2010 13:29
Да. 20 години са наистина малко ;)
Мерси за коментара :)
Поздрави
цитирай
6. djgator - Стеф
03.05.2010 21:46
Искам обезщетение за използавне на тази дума от теб (абсурдистан) в размер на 2 бири - по твой избор :))
цитирай
7. damnation - Речено-сторено брат :))
03.05.2010 22:07
Речено-сторено брат :))
цитирай
Търсене