Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2011 18:35 - Странните храни по света
Автор: damnation Категория: Лични дневници   
Прочетен: 15855 Коментари: 8 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Мързи ме да пиша. Както винаги, по коледните празници аз съм един много много много преял и препил елф, а в кухнята ( о, сатана ! - както би възкликнал Пол Верлен ) ме чака още много много много храна. Коледа не е празник на любовта, мира и семейството, Коледа е празник на тежеста в стомаха, газовете и заетите гастроентеролози.

Та реших да убия лакомията си ( а и вашата ) с една кратка разходка из гадориите които се ядат по широкия свят. Да ви е сладко !

1. Casu Marzu - вид сирене, приготвяно в Сардиния ( Италия ). Интересното при него е, че за да добие специфичния си вкус и аромат, то трябва да бъде оставено навън, и определен вид муха да снесе яйцата си в него. Когато ларвите се излюпят, те започват да си прогризват тунелчета из сиренето, изяждайки предимно мазнините  ( заради което сиренето е "леко" и бедно на мазнини ). По желание на клиента, сиренето може да се консумира със или без самите ларви. Сиренето е забранено за продажба в повечето европейски страни
image

2.Balut - популярно в Тайланд и Виетнам, балутът е фертилизирано патешко яйце с полуразвит ембрион в него. Яде се сурово, добре подсолено.
image
3. Каша от прилеп. Ястие популярно в голяма част от Азия. Както казва и заглавието, на практика това е супа от прилеп.
image

4. Пържени тарантули. Разбира се, подбрани са особено тлъсти представители на вида, досадните косъмчета са премахнати, и се сервират добре подправени. Може да им се насладите както в азиатски страни, така и в Латинска Америка ( снимката до колкото разбрах е правена в Камбоджа ).

image

5. Hakkarl / Ферментирало филе от акула.
На този специалитет може да се насладите в Исландия и Гренландия. Акулите се оставят да ферментират на слънце за няколко седмици, след което се нарязват на малки парчета и се опушват. Обикновенно се консумират нарязани на кубчета. Това поне на мен не ми звучи чак толкова гадно, ама нейсе.
image

6. Змийско вино - оризово вино, с специален бонус - удавена, добре спиртосана кобра. Консумира се в Виетнам, Тайван, Индонезия и Филипините, и дори му се носи славата на всесилно лекарство и безотказен афродизиак. Има и разновидности с жаби, гущери, скорпиони и прочие. Май вече червея в текилата не ми се струва лоша идея.
image

7. Човешка плацента. Смята се, че е изключително полезна и здравословна, превърнало се е в мода в Заладна Европа и САЩ ( дори си има и термин - плацентофагия ) и...поне за мен е по-гадничко от тарантулите и прилепите.

image

8. Сурови очи от риба тон. Както може да се досетите, яде се в Япония. Макар и да съм почитател на сушито ( за напреднали, за напреднали, не вегетариански рулца ) това специално не бих го пробвал само заради вида му.
image

9. Sannakji - или преведено "жив октопод". Ястие популярно в Корея ( и в двете ). Бебетата октопод се разрязват на парчета и се поднасят обилно поляти с сос, докато още се гърчат. Препоръката е да се дъвче много добре, защото има случаи в което някое от пипалата се впива в гърлото с вендузите си, и удушава смелчагата подъчал си това ястие. Няма да коментираме дали е хуманно, и дали си струва риска.

image

10. Хагис - или шотландската версия на нашата кървавица. Не знам кое му е чак толкова гнусното, но изглежда много префинени душици по света го вкарват в класациите за гадни храни ( които аз преписвам ) а кой съм аз да споря ?

image

11. Супа от лястовичи гнезда. Да, правилно прочетохте. Не само че се яде в Китай, но е деликатес, една от най-скъпите храни изобщо. Килограм гнезда може да стигне цена от 10 000 $ по борсите.
image

12. Пържени гвинейски прасета. Или както ги наричаме в България - морски свинчета. Е, месото си е месо..
image

13. Natto - ферментирали соеви зърна. Япония. Пише. че имат гаден аромат...

image

14. Пържени буболечки. Каквото се сетите. Хлебарки, щурци, мравки, ларви. Всъщност, диетолозите твърдят, че това е възможно най-полезното месо, с най-малко лош холистерол и прочие.... Де да знам, предпочитам свинско. За снимката съм подбрал пържени скорпиони. На шиш.
image

Да ви е сладко !!! :)




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. injir - Ужас! Човек не е ли най-лакомото ...
26.12.2011 18:43
Ужас! Човек не е ли най-лакомото същество на Земята?... Нищо... Следва 2012-та...
цитирай
2. damnation - Ужас, да..
26.12.2011 18:45
Ужас, да..
цитирай
3. goby3 - Ох!
26.12.2011 18:49
Да се осмеля ли да кажа,че хората сме отвратителни
цитирай
4. damnation - Е осмели се :)
26.12.2011 18:51
Е осмели се :)
цитирай
5. oceanofdreams - Ужас! Даже не мога да си представя, ...
26.12.2011 20:39
Ужас! Даже не мога да си представя, че нормален човек би ял нещо такова ...
цитирай
6. damnation - "Нормален" е безкрайно ...
26.12.2011 20:45
"Нормален" е безкрайно разтегливо понятие. Американците изпадат в ужас, когато чуят за шкембе чорба или пържени дробчета. За мюсолманите консумирането на свинско е табу, свинята е нечисто животно. За няколко индиански племена в Южна Америка е знак на почитание и гостоприемство да плюеш в храната на гостите си и те в твоята.
Но да, наистина, и аз не знам как нормален човек би ял изброените по-горе неща :)
цитирай
7. oceanofdreams - Наистина нормален не беше точното ...
26.12.2011 20:58
Наистина нормален не беше точното определение, но.. някакси не мога да намеря друга дума. И все пак май по-скоро мога да си представя някой да яде горепосочените "деликатеси", отколкото яденето на мозък от маймуна, докато тя все още е жива..
цитирай
8. damnation - О, да, определени неща и снимки на ...
26.12.2011 21:03
О, да, определени неща и снимки на които попаднах счупиха и моя гнусомер, като маймунския мозък или супата "тигър и дракон" ( змийско и котешко ) та реших да не ги включвам :)
цитирай
Търсене