Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2013 13:05 - Как да успеем в живота - 200 принципа от Робин Шарма
Автор: viharat Категория: Лични дневници   
Прочетен: 11536 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.12.2013 16:28


Прочетете 200 житейски принципа от Робин Шарма, даващи отговор на въпроса - как да успеем в живота и как да сме максимално пълноценни и щастливи?

1. Спи по-малко. Това е най-добрата инвестиция, която може да направи живота ти по-продуктивен. На повечето хора са достатъчни 6 часа, за да поддържат отлично здраве. В продължение на 21 дни опитвай да ставаш с 1 час по-рано и така ще си изработиш мощен навик. ПОМНИ качеството, а не количеството на съня е важно. И само си представи да имаш 30 часа повече месечно, за да се отдадеш на важни за теб неща.

2. Всяка сутрин отделяй по един час за занимания за личностно развитие. Медитирай, визуализирай деня си, чети вдъхновяващи текстове, за да се настроиш, слушай мотивиращи записи или чети стойностна литература. Използвай това време, за да настроиш и енергизираш деня си за един наистина ползотворен ден. Гледай изгрева поне веднъж седмично или излизай сред природата. Доброто започване на деня е чудесен начин за себеобновяване и лична ефективност.

3. Не позволявай нещата, които са най-важни за теб да остават последни в списъка. Всеки ден си задавай въпроса: “Това ли е най-добрият начин, по който мога да използвам времето и енергията си”. Управлението на времето е управление на живота, така че пази времето си внимателно.

4. Използвай метода на ластика, за да изчистиш ума си, така че да можеш да се фокусираш само върху добрата страна на нещата. Сложи ластика на китката си. Всеки път, когато негативна източваща енергията мисъл се появи в главата ти, изтрий я с дръпване на ластика. Със силата на навика, мозъкът ще асоциира болката с негативното мислене и скоро ще имаш силно позитивни мисли.

5. Винаги отговаряй на телефонните обаждания с ентусиазъм в гласа и покажи на обаждащия се, че цениш обаждането. Добрите маниери при говорене по телефона са съществени. За да придадеш важност се изправи прав. Това ще внуши увереност на гласа ти.

6. В течение на деня всички сме обладани от вдъхновение и нови идеи. Дръж в портмонето си листчета за бележки заедно с химикалка или молив, за да си записваш тези просветления. Когато се прибереш, препиши ги начисто например върху бележник със спирала и ги преглеждай от време на време. Както е отбелязал Оливър Уензъл Хоумс: “Човешката мисъл, веднъж подминала една идея, никога не възвръща първоначалните й измерения “.

7. Отделяй всяка неделя вечер за себе си и спазвай строго дисциплината на този навик. Използвай това време, за да планираш седмицата си, за да визуализираш срещите си и каквото искаш да постигнеш; да четеш нови материали и вдъхновяващи книги, да слушаш успокояваща музика и просто да релаксираш. Този навик ще ти служи като котва, която те държи концентриран, мотивиран и ефективен през предстоящата седмица.

8. Винаги помни, че ключът към качеството на твоя живот, е качеството на общуването ти. Това означава, начинът, по който общуваш с другите и по – важното, начинът по който общуваш със себе си. Това върху което се концентрираш е това, което получаваш. Това е фундаментален природен закон.

9. Дръж на целта, а не на резултата. С други думи прави нещата, защото ти харесва, защото ще помогне на някой или ще бъде ценен опит. Не го прави за пари или признание. Те ще дойдат от само себе си. Това е пътят на света.

10. Всяка сутрин се смей по 5 минути в огледалото – Стив Мартин го прави. Смехът активира много полезни вещества в тялото, които ни правят щастливи. Смехът също балансира тялото. Смехотерапията се използва за лечение на хора с различни неразположения и това е прекрасно средство срещу превратностите на живота.  Докато средното 4 годишно дете се смее 500 пъти на ден, средният възрастен е щастлив ако се смее 15 пъти на ден.  Възроди навика си да се смееш, това ще донесе много повече радост в живота ти.

11. Запали свещ до себе си вечер, докато четеш. Това е много успокояващо и създава прекрасна атмосфера. Превърни дома си в оазис сред безумния свят. Запълни го с хубава музика, книги и приятели.

12. За да повишиш концентрацията си и способността да се фокусираш, брой стъпките си, когато ходиш. Това е особено силна техника. Докато вдишваш дълбоко направи 6 крачки, задръж въздуха за още 6 крачки и издишай на следващите 6. Ако 6 стъпки са прекалено много за дишането ти, прави го така че да се чувстваш добре. Ще се почувстваш буден, освежен, вътрешно спокоен и съсредоточен след това упражнение.  Толкова много хора си позволяват мислите им да са изпълнени с ментално дърдорене. Всички добри изпълнители оценяват силата на тихия, бистър ум, който се концентрира силно върху всички важни неща.

13. Научи се да медитираш ефективно. Мозъкът по принцип е много шумна машина, която иска да скача от един обект на друг като отвързана маймуна. Трябва да се научиш да го сдържаш и дисциплинираш ако искаш да постигнеш нещо съществено и да си в мир. Медитация сутрин и вечер по 20 минути ще ти донесе необикновени резултати, ако го правиш редовно в продължение на 6 месеца.Мъдреците на запада се възползват от облагите на медитацията от 500 години.

14. Научи се да бъдеш спокоен. Средният човек не прекарва дори 30 минути месечно в тишина и спокойствие. Развий умението да стоиш тих, наслаждавайки се на силата на тишината поне по 10 минути на ден. Просто мисли за важните неща в твоя живот. Мълчанието наистина е злато. Както един Дзен учител казва, то е пространството между пръчките, което поддържа клетката.

15. Усили силата на волята си;  това е една от най-добрите програми, в които можеш да инвестираш. Ето някои идеи как да засилиш волята си и да станеш по-силен човек:

1) Не оставяй мислите ти да се реят като лист хартия на вятъра. Работи усилено, за да ги държиш фокусирани през цялото време. Когато правиш нещо, не мисли за нищо друго. Докато отиваш на работа брой колко крачки си направил докато стигнеш до офиса. Това не е лесно, но умът ти скоро ще разбере, че си му хванал юздите, а не той твоите. Накрая умът ти трябва да стане спокоен като пламък на свещ в ъгъл, където не става течение.

2) Волята ти е като мускул. Първо трябва да се упражняваш и тогава да напрягаш, за да укрепне. По необходимост това включва малко болка, но бъди сигурен че подобренията скоро ще са налице и ще докоснат характера ти по най-позитивен начин. Когато си гладен, изчакай един час преди да ядеш. Когато работиш над трудна задача и умът ти те подстрекава да вземеш последния брой на списанието за кратка почивка или да отидеш да поговориш с приятел, обуздай импулса. Скоро ще можеш с часове да оставаш точно концентриран. Сър Исак Нютон, един от най-великите физици, които познава света , веднъж казал : “Ако съм бил в услуга на обществото, дължа го на търпелива мисъл “. Нютон имал забележителна способност да седи тихо и да мисли в продължение на много дълго време. Щом той е развил това умение, значи и ти можеш.

3) Може да изградиш волята си като контролираш отношенията си с другите. (Използвай правилото 60/40 = 60% от времето слушай и говори едва 40%). Това не само ще те направи по-популярен, но и ще помъдрееш, защото всеки ден, всеки човек, който срещаш има на какво да те научи.  Контролирай и импулса да клюкарстваш или да съдиш някого, който според теб е направил грешка.  Спри да се оплакваш и развий весела, жизнена и силна индивидуалност. Така ще повлияеш и на останалите.

4) Когато в съзнанието ти проникне негативна мисъл веднага я замени с позитивна. Позитивното винаги доминира над негативното и твоето съзнание трябва да е в състояние винаги да мисли позитивно.  Условия за процеса на негативното мислене са създадени от натрупани отново и отново негативни модели.  Отърви се от всички ограничения и стани мощно положително мислещ.

16. Постарай се да бъдеш весел през целия ден.  Полезно е не само от гледна точка на физиката, но разпръсква напрежението в трудни ситуации и създава отлична атмосфера където и да си. Скоро беше докладвано, че членовете на племето Припичаян от Южна Амерка имат специален ритуал: стават през нощта, за да си разказват вицове.  Дори тези, които спят дълбоко, се будят, за да се посмеят и после заспиват за секунди.

17. Стани дисциплиниран управител на времето си.  Грубо в седмицата има 168 часа. Това със сигурност ти позволява да свършиш всичко, което си планирал. Бъди безпощаден с времето си. Всяка сутрин отделяй по 5 минути, за да планираш деня си. Подреди приоритетите си и се концентрирай не само върху спешните, но маловажни неща (напр. телефонни обаждания), а и върху онези, които са важни, но не спешни.  Така се развиваш като личност и професионалист.  Важните, но не спешни дейности са тези, които дават дългосрочни, постоянни облаги и включват упражнения, стратегическо планиране, разширяване на контактите и лично образование.  Никога не позволявай най – важните неща да бъдат изместени от по-малко значими.

18. Поддържай връзка само с позитивни, концентрирани хора, от които можеш да се учиш и които няма да източват енергията ти с оплакване и скучно отношение.  Като развиваш връзката си с такива хора отдадени на постоянно развитие и преследване на най-важното, което може да предложи живота, ще имаш голяма компания по пътя към върха на която и да е планина, която решиш да изкачиш.

19. Стивън Хокинг, един от великите квантови / модерни физици, казва че може би ние живеем на планета огледална на една обикновена звезда – разположена в границите от стотици – хиляди – милиони галактики.

Твоите проблеми наистина ли са важни в светлината на това ? Можеш да обиколиш земята за кратко време. (Животът е прекалено кратък ) Защо не се отдадеш само на хубави преживявания! Защо не се посветиш на оставянето на велико наследство на света? Сега седни и напиши на лист хартия списък с всичко, което си имал през живота си. Започни със здравето и семейството си – нещата, които често приемаме за даденост. След това запиши страната, в която живееш и храната, която ядеш. Не спирай докато не запишеш поне 50 точки.  Веднъж на всеки няколко дни, преглеждай списъка – ще осъзнаеш и ще оцениш колко е богат живота ти.

20.Трябва да имаш мисия в живота си. Това са просто няколко принципа, които показват къде отиваш и къде искаш да бъдеш накрая на живота си.  Мисията ти въплъщава твоите ценности.  Това ще е пътеводната светлина, която ще осветява пътя към мечтите ти. През един месец отделяй по един час, за да напишеш 5 или 10 принципа, които да ръководят живота ти и които ще те държат концентриран през цялото време. Например: да служиш на другите, да бъдеш съвестен гражданин, да забогатееш или да следваш силен лидер. Каквато и да е мисията на живота ти, пречиствай я и я преглеждай редовно. Когато нещо лошо се случи или някой се опита да те отклони от пътя ти, бързо и точно се върни на пътеката с ясното съзнание, че се движиш в посоката, която си избрал.

21. Никой не може да те обиди или нарани без твое разрешение. Едно от златните правила на щастието и успеха е начинът, по който приемаш нещата, които ти се случват. Успешните хора са велики интерпретатори. Хората, които са постигнали величие са развили способност да интерпретират негативни или отслабващи събития като позитивни предизвикателства, които ще им помогнат да израснат и да се изкачат още по-високо по стълбицата на успеха. Няма лоши случки, само такива които ти помагат да се развиеш и закаляват твоя характер, така че да можеш да се извисиш до нови висини. Няма грешки има уроци.

22. Мини курс по бързо четене. Четенето е идеален начин да си спестиш многогодишен опит като си го набавиш с няколко часа четене.  Например повечето биографии рефлектират върху стратегиите и философиите на лидерите и смелите хора. Прочети ги и ги моделирай.  Бързото четене ще ти позволи да смелиш голям материал за сравнително малко време.

23. Запомняй имената на хората и се отнасяй с тях добре. Този навик, заедно с ентусиазма, е една от най – големите тайни на успеха.  Всеки човек си има едно бутонче, което крещи: Имам нужда да се чувствам важен и ценен”.

24. Бъди нежен като цвете, когато става дума за любезност и силен като буря, когато става дума за принципи.  Бъди вежлив и учтив винаги, но не позволявай да ти се качват на главата. Увери се, че винаги се отнасят към теб с респект.

25. Никога не обсъждай здраве, богатство и проблемите на други хора с някой извън най-близкото ти обкръжение.  Бъди много дисциплиниран в това.

26. Бъди честен, търпелив, дискретен, скромен и великодушен.

27.  Накисни се в топла вана на края на дългия, напрегнат ден. Награди се дори за най-малкото постижение. Отдели време да възстановиш съзнанието си, тялото и духа.  Скоро по-важните ти цели ще бъдат постигнати и ще можеш да се придвижиш до следващото ниво на развитие.

28. Научи силата на дишането и неговата връзка с източника ти на енергия.  Съзнанието е тясно свързано с дишането. Например, когато си развълнуван дишането ти става бързо и плитко. Когато си отпуснат и концентриран, дишането ти е дълбоко и спокойно. Като дишаш дълбоко, от корема, ще развиеш спокоен, ясен маниер, който ще остане и в най-трудните ситуации. Запомни правилото на източните планинци: “да дишаш правилно означава да живееш правилно”.

29. Опознай и култивирай силата на автосугестията. Работи и е съществен метод за достигане на върхови постижения. Ние всички сме състезатели по един или друг начин и е особено ценно да използваме такива инструменти на атлетите и публичните личности за собствено вдъхновение. Ако искаш да станеш по-ентусиазиран, повтаряй: “Днес съм по-ентусиазиран и всеки ден ще ставам все по-ентусиазиран !”. Повтаряй си го отново и отново. Купи си бележник и напиши тази мантра 500 пъти. Прави го редовно в продължение на 3 седмици и почувствай как това твое качество се развива. Това е стратегия, която индианските мъдреци са използвали в продължение на хиляди години, за да подпомогнат своето духовно и умствено развитие. Не се обезкуражавай, ако не почувстваш резултатите веднага, със сигурност ще се получи.  Изречената дума мощно влияе на съзнанието.

30. Пиши дневник, за да измерваш напредъка си и да изразяваш мислите си. Не записвай само успехите си, но и неприятностите. Това е един от най-добрите начини да се освободиш от навика да се тревожиш, оставайки в оптимално състояние и развивайки прецизност на мисълта.

31. Стресът е просто отговор на интерпретацията на събитията, които ти се случват.  Двама души могат да видят резултата от някаква случка по коренно различен начин.  Например, една реч може да изпълни със страх сърцето на неопитния оратор, докато един опитен говорител я вижда като прекрасна възможност да сподели мислите си.  Разбирането, че възприетите негативни мисли за някаква случка могат да бъдат манипулирани и превърнати в позитивни, ще ти позволи да си на върха във всяка област.

32. Прочети “Седемте навика на високо ефективните хора” от Стивън Кови. В тази книга има огромна мъдрост и мощно прониква в по-нататъшното развитие на характера ти и укрепването на личните ти взаимоотношения.

33. Стани отдаден потребител на аудио–записите. Повечето програми и книги за саморазвитие се предлагат в този формат. Слушай тези вдъхновяващи материали докато отиваш на работа, докато чакаш реда си в банката или докато вечер миеш чинии. Направи колата си училище на колела и използвай времето, което прекарваш в нея за да превърнеш ученето в най-добрия си приятел. Всичкото време, което прекарваш в принудително бездействие може да се използва ефективно по този начин. Използвай такива възможности, за да учиш и да разширяваш потенциала си.

34.Опитай да постиш по един ден на всеки две седмици. По време на тези постни дни, пий пресни плодови сокове и яж само плодове. Ще се почувстваш по – енергичен, пречистен и пъргав. Постенето има благотворно влияние върху волята ти, защото пренебрегваш притискащите те импулси, които те карат да ядеш повече.

35. Дръж радио касетофон в офиса си и слушай лека, успокояваща музика през деня. Сложи приятни пейзажи и вдъхновяващи картини на работното си място. Чрез силата на асоциациите, ще започнеш да харесваш работата си повече и в теб ще се надигат приятни чувства. Разпредели времето си за пътуване така, че да можеш да прекарваш половин час в книжарницата на летището.Там винаги ще намираш последните книги и записи за саморазвитие и така че онези, които пътуват със самолет да им се насладят.

36. Прочети “Мислещият Човек” от Джеймс Алън. И прочети тази книжка не само веднъж, прочети я пак и пак. Книгата изобилства от вечна мъдрост за пълноценен и щастлив живот.

37. Запомни, че опрощението е добродетел, която малко хора развиват, но е най-важно за да поддържаш ума си в мир. Марк Твен написа, че прошката е ароматът, който изпуска виолетката, когато я стъпчеш. Прощавай най-вече в ситуациите, в които това ти се струва особено трудно. Като използваш “мускула” си за емоционална прошка редовно, малките нередности и слабости няма да те засягат и нищо няма да смущава твоята концентрация и бистър ум.

38. Изпразни чашата си. Пълната чаша не може да събере повече. По същия начин, човек, който си мисли, че не може да научи нищо повече се задръства и не се развива повече. Истински знак, че човек е спокоен и узрял е когато във всяка възможност вижда шанс да научи нещо. Дори учителите имат учители.

39. Двеминутното съзнание е отлично упражнение за развитие на концентрацията. Просто се загледай в малката стрелка на ръчния часовник за две минути без да мислиш за нищо друго през това време. В началото мислите ти ще се лутат, но след 21 дни упражнения, съзнанието ти няма да се колебае в рутината. Едно от най-добрите качества, които може да развие човек, за да си осигури успех, е да се концентрира за дълъг период от време. Научете се да се концентрирате и за вас повече няма да има трудни неща.

40. Изпийте чаша топла вода преди да държите реч. Роналд Рейгън използва тази стратегия, за да е сигурен, че ще запази ледения си глас. Овладяването на изкуството на публичната реч е благородна цел. Така че й се отдай. За теб ще съдят по мащаба на комуникативните ти умения.

41. Когато се изправиш, за да посрещнеш някого, стой стегнат и неподвижен. Издайнически знак, че човек е невнимателен /неконцентриран/ е постоянното шаване, отместване на погледа и плитко дишане.

42. Действай твърдо и ще бъдеш твърд. Имай кураж и вдъхновявай другите с действията си. Но винаги бъди внимателен.

43. Не питай какво светът може да направи за теб, а какво можеш да направиш ти за него. Нека служенето на света да стане важна част от живота ти. Това е една от най-удовлетворяващите инвестиции на време. Запомни, в сумрака на твоя живот, когато всичко е казано и направено, качеството на твоя живот се свежда до качеството на отношенията ти с хората. Остави на другите богато наследство, което да им напомня за теб.

44.Веднъж седмично ставай при изгрев слънце. Това е вълшебна част от деня. Стой неподвижно, разходи се или просто послушай стар запис на Ела Фитджералд. Вземи си дълъг, горещ душ и направи 100 лицеви опори. Почети някой класик. Ще се почувстваш жив и по-силен.

45. Дръж се леко дистанцирано. Не позволявай всички да знаят всичко за теб. Създай мистика.

46. Овладей изкуството на ораторството. Много малко са тези, които са природно надарени. Един велик адвокат заеквал ужасно, но с кураж и със силата на убеждението успял да се превърне в брилянтен оратор. Моделирай поведението на всеки, който мислиш, че е високо ефективен, влиятелен комуникатор. Представи си този човек. Стой като него, усмихвай се като него и говори като него. Резултатите ще те стреснат.

47. Потърси мотивиращи оратори отдадени на развитието на характера и успех – през-целия-живот. Постави си за цел да присъстваш на вдъхновяващи лекции всеки месец, за да затвърждаваш постоянно важността на личностното израстване в ума си. По време на двучасов семинар можеш да получиш мощни техники и стратегии, които другите са търсели цял живот. Никога не мисли, че нямаш време да чуеш нова идея, защото така инвестираш в себе си.

48. Прочети прекрасната книга “Да откриеш щастието “ от Денис Ноли. Със сигурност ще отвори нови хоризонти пред теб в търсенето на оптимално състояние на здраве и щастие.

49.  За да подобриш концентрацията си, прочети абзац от книга, която никога не си отварял. После се опитай да го рецитираш по памет. Прави това всеки ден по 5 минути и се наслаждавай на резултатите, които ще получиш след около месец.

50. Опитай да се включиш в състезание по бягане на 5км и после на 10км. Адреналинът, който те облива докато се състезаваш заедно с няколко стотин души е ободряващ. Като използваш постоянно пълния си капацитет, твоят потенциал бързо ще се разгърне. Запомни тялото ще ти даде само онова, което поискаш от него.

51. Доказано е, че ароматите са прекрасно средство за релаксация. Миризмите имат забележителен ефект върху мислите и настроението. Купи си маслен екстракт от портокал и джинджифил.Сложи по няколко капки от двете масла в чаша с топла вода и вдишай сладката миризма за няколко минути. Остави сместа да постои в стаята, в която си почиваш. Ще те обладае чувство за мир и спокойствие. Лек аромат на ябълка във въздуха прави съня много по спокоен.

52. Научи се, да се разхождаш половин час след вечеря. Разходка сред природата е най–подходяща. Може би ходенето е най-естественото упражнение. И докато се разхождаш не мисли за работа, сметки или предизвикателствата, с които ще се сблъскаш – това ще неутрализира ползата от разходката. Просто се наслаждавай. Обърни внимание на изобилието, което те заобикаля. Остави сетивата си да черпят от красотата на природата и свежестта на въздуха. Много хора, които са израснали рано са си създали навика да се разхождат ежедневно.

53. Започни програма с вдигане на тежести във фитнес салона. Физически силните хора са силни и душевно. С възрастта е нужно да съхраниш не само физическата, но и умствената си сила. 75 годишни мъже участват в маратони, 80 годишни жени изкачват планини и 90 годишни хора живеят пълноценен живот. Без значение дали си на 19 или 93, бъди във форма, бъди мотивиран и имай страст към живота.

54. Никога не спори с шефа – ще загубиш повече от един спор.

55. От гледна точка на бизнес облеклото, тъмните костюми (тъмно синьо и въглени сиво) излъчват сила, изисканост и власт. Да сте виждали министър председател или президент с жълто-кафяв костюм.

56. Редовно изпращай написани на ръка бележки на клиентите си и другите си познати, за да укрепиш връзката. Изпращай им по нещо ценно на всеки няколко месеца. Изпращай им картичка, когато си на почивка. Не се безпокой дори ако трябва да купиш няколко стотина картички и да прекараш няколко часа в писане. Това е изключително добра инвестиция на време. Друга идея е да им изпратиш някоя статия, която ти се струва интересна, и да приложиш ръчно написана бележка, в която казваш, че мислиш, че това би ги заинтересувало и ти продължаваш да цениш приятелството им. Изграждането на взаимоотношенията трябва да е във фокуса ти през целия ти живот, независимо дали си ученик, търговец или родител.

57. Две от най–важните неща за щастлив живот изпълнен с радост са баланса и умереността. Човек трябва да поддържа баланс във всичко и да не стига до крайности.

58.Пий жасминов чай, който можеш да си набавиш от всеки китайски магазин. Действа отлично на здравето и е много успокояващ. Направи си чай от няколко парчета джинджифил, който ще възстанови жизнеността ти и ще те държи във върхова физическа форма.

59. Помни, че с ефективното управление на времето ставаш по–гъвкав. Позволява ти да правиш нещата, които искаш, а не нещата които трябва.

60. Не приемай книгите за личностно развитие за дрънканици. Чети ги и използвай всички идеи, които ти се сторят полезни. Някои хора мислят, че трябва да направят всичко, което пише, и стигат до крайности в използването на техниките. Всяка книга има поне една полезна стратегия. Използвай каквото ти е необходимо и работи, а останалото просто забрави.

61. Стани приключенец. Съживи духа си и чувството си за игривост. Отново стани дете. Веднъж на всеки няколко месеца се заеми с нова вълнуваща дейност като например речно плаване, гмуркане, уиндсърфинг, скално катерене, бойни изкуства, плаване, дълбоководен риболов. Това дава перспектива на живота ти, сближава те с тези, с които го практикуваш и те кара да се чувстваш млад и силен.

62. Прекарвай време сред природата. Природните гледки имат силен ефект върху сетивата ти и пораждат чувство за обновление, освежаване и мир. Успешните хора са разбрали колко е важно да се връщат към природата. Започни да ходиш на къмпинг или просто да се разхождаш из гората. Почини край ромолящ поток.Направи си своя собствена малка градина, която ще бъде твоят личен оазис в средата на претъпкания град. Като си създадеш приятелство с природата, лесно ще откриеш спокойствието, удовлетвореността и богатството на своя живот.

63. Спомни си старата поговорка, която казва че здравият дух живее в здраво тяло. Никога не пренебрегвай тялото си, което е тясно свързано с душата. Това е твоят храм. Храни се с качествени продукти, спортувай редовно и се грижи за него сякаш е най-скъпото ти притежание, защото то е!

64. Бъди толкова силен, че никой да не може да наруши спокойствието на духа ти. Един известен боксьор веднъж се почувствал нещастен. Когато го попитали защо, отговорил че си позволил негативна мисъл. Обуздай поривите си и остани концентриран. Става все по-лесно с практиката. Наистина не можеш да си позволиш лукса да имаш дори една негативна мисъл.

65. Не яж три часа преди лягане. Това помага на доброто храносмилане и на спокойния сън. За по-дълбок, възстановяващ сън, запомни че всекидневните физически упражнения са задължителни, както и отпускането, почивката един час преди лягане. Също така не си взимай работа за леглото и не мисли за натоварващи неща. Заспивай като бебе, на което са изпели приспивна песничка. И накрая, както е казал Леонардо да Винчи: “оползотвореният ден носи спокоен сън”.

66. Внимавай за репутацията си. Ако е добра ще те изведе до най-високите върхове. Но веднъж изгубила блясъка си, ще бъде трудно да го върнеш. Никога не прави нещо, за което няма да си горд да кажеш на майка си. Забавлявай се, но винаги се съобразявай със съвестта и благоприличието.

67. Намери си наставник, който да моделираш по пътя на прогреса. Грешката, която прави целия свят е, че не се възползва от опита на другите. Намери човек, който да е едновременно смел и внимателен с другите, който е узрял.  Твоят наставник трябва да бъде наясно само с добрите ти интереси и трябва да е достатъчно възрастен, за да може да ти даде добри съвети за това, за което си потърсил помощ.  Всеки има нужда да се чувства оценен и дори най–заетите хора ще намерят време да помогнат на човек, който оценява съветите им и ги уважава.

68. Направи списък с всичките си слаби страни. Един наистина уверен и просветен човек ще се стреми да поправи слабостите си веднага щом ги забележи. Набий си в ума, че дори най-великите и влиятелни хора имат лоши качества. Някои са по-добри от други в прикриването им. От друга страна, научи се да разпознаваш силните си страни и ги развивай.

69. Никога не се оплаквай. Нека хората те познават като силен, позитивен, енергичен и ентусиазиран човек. Човек, който се оплаква, циничен е и винаги се стреми да види лошата страна на нещата, плаши хората и рядко успява в начинанията си. От чисто психологическа гледна точка, нещата винаги имат две страни:  една, която е в главата ни, и една в действителността. Фокусирай се върху позитивната. Не позволявай нищо да те отклони от предначертания път към успеха.  Представи си и искрено вярвай в това, което искаш. По всяка вероятност ще го получиш.

70. Затваряй си очите за слабостите на приятелите ти. Ако търсиш пробойни със сигурност ще ги намериш. Бъди достатъчно зрял да не забелязваш малките недостатъци на другите и виж доброто, което без съмнение всеки носи в себе си.  Можем да се учим от всички. Всеки има история, която да сподели, виц, който да разкаже и урок, който да научи. Отвори съзнанието си затова и ще получиш ужасно много. Приятелите са толкова важни за щастливото съществуване – особено онези, които са споделили с теб много смях и сълзи. Работи упорито, за да създаваш приятелства и да направиш вече съществуващите по-силни и по-богати. Обаждай се на приятелите си, купувай им малки подаръци – книги или каквото мислиш, че може да ги зарадва. Законът за фермата важи при приятелствата така както важи във всички останали аспекти на живота – каквото посееш, това ще пожънеш. Ако искаш да имаш истински приятели трябва преди всичко ти да бъдеш такъв.

71. Бъди мил, внимателен и учтив. Но бъди умен и знай кога да бъдеш твърд и смел. Това е отличителна черта на силния човек и със сигурност ще будиш респект. Приятелите за теб трябва да са като отворена книга. Това се постига като станеш добър слушател, като показваш, че искрено ги цениш и като развиеш други междуличностни умения. Но, за истинския успех човек трябва да знае, че е най-съществено да си отгледа мъдрост и твърдост. Стани експерт в човешката психология и се научи да разбираш човешката същност. Никога не позволявай да бъдеш използван и стой настрани от сплетните. Дистанцирай се от клюкарството и служебните интриги, но помни, че те въпреки всичко съществуват и знай какво става зад гърба ти. Всеки велик лидер го знае.

72. Създай си образ на високо компетентен, силен, дисциплиниран, спокоен и възпитан човек. Намери златната среда между образа, който представяш на света, и това, което си в действителност. Създай лека мистерия около себе си, защото истински мъдрите никога не се излагат на показ. Не казвай всичко на всички за себе си, стратегиите и стремежите си. Успешните граждани на този свят мислят три пъти преди да говорят, защото една изречена дума никога не се връща. Направи нещата да изглеждат лесни и хората ще казват, че си природно надарен. Говори само добри неща и хората ще се тълпят около теб. Никога не говори лошо за другите и хората ще знаят, че никога няма да злословиш зад гърба им. Изгради своя характер и живе

73. ”Фамилиарността ражда презрение” е много добро правило. Звездите остават далеч от Земята. Трябва да спазваш дистанция от всички с изключение на най-близките ти хора. Ако хората видят лидера си във всички негови превъплъщения, той губи аурата си, а заедно с това властта и мистиката, която е създал. Например много хора познават Роналд Рейгън като отличен ръководител. Той старателно изгражда образа си на простонароден, внимателен политик, който поставя интереса на САЩ преди всичко. На международни срещи привлича внимание и буди респект с тъмните си костюми заобиколен от парадната сила на политически съветници, охрана и конвой от лимузини. Веднага щом той се появи, ни идват мисли за сила и власт. Някога да сте виждали президент без риза да плува в басейна си ? А какво ще кажете да го видите по халат след някоя от дългите му дрямки със сплъстена коса и поникнала брада. Служителите на Рейгън никога не биха позволили да го видите така, защото това отнема от схващането за власт. Американската нация никога не е била изложена на такива гледки. В ерата на Клинтън нещата се промениха и можехте да видите президента да яде хамбургери и да носи бейзболна шапка с бизнес – костюм. Докато тези сцени могат да са мили за обществото, президентът Клинтън изглежда като един от народа, който се е издигнал, но е близо до земята.

74. Научи се да организираш времето си. Погрешно е схващането, че ако си педантичен към времето и живееш по график ставаш скован и губиш спонтанността на реакциите си. По-скоро правилната организация ти позволява да постигнеш онези цели, които са наистина важни и в същото време да се наслаждаваш на свободното си време. Добре организираното време позволява повече време за забавление и почивка, а не обратното. Ако времето е разпределено в график неочакваните ангажименти няма да са толкова неприятни и няма да ги пренебрегваш. Също така, се вземи в ръце и спри да си губиш времето със спешни, но маловажни неща (като например обаждания по телефона) и се концентрирай върху нещата, които наистина са от значение. Такива дейности включват време за себеразвитие и размишление, време отдадено на приятелствата изградени върху доверие и взаимно уважение, време за физически упражнения, време за четене и дълбоки размишления, време да служиш на обществото.

75. Бъди винаги информиран за последните събития, книги и популярни марки. Повечето лидери четат по 5-6 издания на ден. Не трябва да четеш всяка статия от всеки вестник. Знай, върху какво да се фокусираш, какво да подминеш и да прочетеш в друг момент (много успешни хора събират купища изрази от списания и вестници; тези статии остават на съхранение и можеш да ги четеш в свободното си време ). Знанието е сила. Без значение дали си предприемач, корпоративен лидер или глава на семейството, можеш да промениш живота си и този на другите само с една идея. Погледни за пример Гейтс, Едисон и Бел.

76. Когато избираш човека, с който да прекараш живота си, помни, че това е най-важното решение, което някога ще вземеш. Брачният съюз ще ти осигури 90% от подкрепата, щастието и реализацията ти, затова избирай внимателно. Вземи предвид качества като привързаност, чувство за хумор, интелигентност, адаптивност, зрялост, темперамент, взаимна толерантност и неописуемите характеристики на химията. Ако тези неща са налице, връзката ти има голям шанс да бъде успешна. Действай бавно и не позволявай никой да те притиска при взимането на това решение.

77. Никога не обсъждай с друг твоите действия за личностно развитие. Твоите стратегии за разширяване способностите на съзнанието и духа са си твои. Другите може да не разберат стойността на себевладеенето и може да погледнат на теб с недоверие, ако им кажеш че успеха ти се дължи на тези техники. Запази тези действия за себе си.

78. Разпредели времето за релаксация през седмицата и спазвай стриктно разпределението. Едва ли ще плануваш някаква друга дейност по времето, когато имаш уговорена среща с президента на компанията или с най – важния си клиент. Затова не слагай други задачи във времето, когато работиш над себе си. Трябва да имаме време за себе си, за да разсъждаваме, да се развиваме, да презареждаме батериите. Това са възстановителни техники, които ни позволяват дълъг престой на върха и са изключително важни.

79. 85% от възприятията постъпват през очите. За да можеш наистина да се концентрираш върху нещо, затвори си очите и всяко разсейване ще изчезне.

80. Бъди господар на волята си, но слуга на съвестта си.

81. Създай си навик да плуваш всеки ден. Ще ти осигури отлично здраве, ще те поддържа бодър и концентриран, стегнат и изящен. Плуването не стресира тялото, кара белия дроб да работи по-добре и ти трябва малко време, за да бъде ефективно. Запомни, че здравия дух вирее в здраво тяло.

82. Хората, които правят добро днес, си осигуряват щастието утре.

83. Ключът към успешното управление на времето е да правиш каквото си планирал когато си планирал. Концентрирай се върху това, което правиш в момента. Само тогава ще постигаш целите си и ще имаш време за важните неща.  Въпреки, че е наложително да си гъвкав (прекалено опънатият лък скоро се чупи ) да следваш графика не се иска нищо повече от дисциплина.

84. Отлична техника за визуализация: ако се притесняваш за нещо, напиши думите на тревогата си на лист хартия. Запали го и гледай как думите изчезват в пламъците. Брус Лий, великия майстор на бойни изкуства е използвал тази техника редовно.

85.Отдели тревогата си. Отдели си време , за да обмислиш някакъв проблем и си направи план за решение с много варианти. Веднъж направено, вече имаш силата да не се връщаш пак към проблема и да се занимаваш с него отново и отново. Човешкото съзнание е странно създание – нещата, които искаме да забравим се връщат, а нещата, които искаме да запомним, никога не са там,когато ни потрябват.Но умът е като мускул :колкото повече го упражняваш, толкова по-силен става. Направи го твой слуга. Храни го само с най-добрата духовна храна и информация. Ще ти служи вярно и ще прави чудеса за теб, ако вярваш в него.

86.Лидерите са физически отпочинали, но с ангажирани умове.

87. За да бъдеш на върха умствено, твоето тяло трябва да е отпуснато и отпочинало. Безспорно има връзка съзнание-тяло и когато тялото е отпуснато, ненапрегнато, съзнанието е ясно, спокойно и добре фокусирано. Затова йогата е толкова полезно занимание. Поддържа тялото спокойно, за да може съзнанието да работи.Основно разтягане по 15 мин.  на ден е отличен начин да освободиш напрежението, което си натрупал в резултат на съществуването в този много  и бързо развиващ се, но прекрасен свят. Опитай масаж или джакузи. Отпусни тялото и така ще отпуснеш ума.

88. Подготви си подробен финансов план за следващите няколко години и го следвай. Потърси съвет от специалист, ако имаш нужда. Една мощна стратегия за финансова власт е много простичка : спестяваш 10% от всичко, което си изкарал за дългосрочно развитие  (извади ги от сметката си преди да си имал възможност да ги похарчиш).  Ако спестяваш по 200лв всеки месец, при годишна лихва 15%, след 30 години ще има 1.4млн лева.  Да разполагаш разумно с парите си е една от най-добрите инвестиции, които можеш да направиш.  Финансовата стабилност води до лична свобода.

89. Лидерите четат. /Readers are leaders/. Американският президент Бил Клинтън е прочел повече от 300 книги по време на краткия си престой в Оксфорд. Някои топ-лидери четат по 1 книга на ден. Търси знание и информация. Наистина живеем в ерата на информацията и тези, които са по-активни могат да използват това като предимство. Колкото повече знаеш, толкова по-малко се страхуваш.

90. Създай си навик да четеш нещо позитивно и вдъхновяващо вечер преди да заспиш и сутрин преди да станеш от леглото. Скоро ще забележиш ползите от този навик, защото тези мисли ще те съпътстват през целия ден.

91. Нека една от твоите цели да е да развиеш динамична,  харизматична личност. Това е качество, което всеки има потенциал да развие, но малко го правят. Президентът Кенеди бил болнав младеж, но надраснал физическите си недъзи, за да се превърне в най-вълнуващата и харизматична политическа фигура в историята на САЩ. Започни от рано.  Започни с курса на Дейл Карнеги за публично говорене. Отиди в библиотеката, където ще намериш всичко за изкуството на говоренето.  Научи три остроумни, лесни за разбиране вица, усвои навика на социализацията. Ще се забавляваш и ще си създадеш много приятелства и познанства.

92. По въпроса за разговорите, една китайска поговорка казва :  “Единединствен разговор на маса с мъдър човек струва колкото един месец учене с книги “.  Търси мъдрите и се учи от тях. Те чакат всяка искра интерес, за да ти кажат всичко,  от което имаш нужда.

93. Лао Дзъ посочва трите основни качества на великата личност :  “първата е кроткостта, втората е скромността, третата е смирението “, които ми помагат да поставям другите преди себе си.  Бъди кротък и ще бъдеш смел ;  бъди скромен и ще бъдеш щедър, избягвай да слагаш себе си пред другите и така ще станеш пръв измежду човеците.

94. Когато не можеш да избереш кое от две еднакви действия да предприемеш, избери по-смелото “ казва У.Дж.Слим. Няма заместител на куража и въпреки, че колкото повече ходиш, толкова по-голяма става вероятността да си удариш палеца, винаги е по-добре да отиваш някъде отколкото да стоиш на едно място. Възползвай се от шансовете, поемай рискове и ще срещнеш успеха извън мечтите си.

95. Стани опора на партньора си, бъди този, който винаги го подкрепя и подклажда мечтите и надеждите му. Развивайте се заедно и уверено марширувайте през света като армия от двама.

96. Набележи си поне три човека, които могат да те заредят с вдъхновение, мотивация и подкрепа за твоите цели и намерения. Планирай да се срещнеш с тях през следващите няколко седмици.Слушай ги ентусиазирано и направи с тях brain storming. Набележи си стратегия и следвай техните съвети.

97.Направи всеки свой ден шедьовър. Запомни старата поговорка  “Това, което те дърпа назад, не е това което си мислиш, че си, а това което си мислиш, че не си “.

98. Така както прахосваш енергия за неща, които не са важни, така прахосваш и енергия и за напразно мислене. Представи си, че твоят разум има енергиен запас от 1000 вата. Всеки път, когато се колебаеш с какво точно да се захванеш,  когато упорито се тревожиш, когато мислиш за всички неща, които трябва да направиш до героя на деня, изразходваш по 100 вата. Скоро целият ти енергиен запас е изразходен. Такава е природата на разума.  Ако не можеш да го контролираш, енергията ти се изчерпва и постиженията ти ще бъдат минимални. Контролирай го и скоро ще забележиш да се случват прекрасни неща. Ще се почувстваш по-силен и ще постигаш трудни цели с лекота.Философът от 19 ти век Хенри Фредерик Амиел обобщава “за резултатни действия, няма нищо по-подходящо от всеобхватно /мащабно/ мислене съчетано със силата на волята.”

99. Правилно е казано:  “ако посееш действие ще пожънеш навик ;  ако посееш навик ще пожънеш характер;  ако посееш характер ще пожънеш съдба  “Същината на човека е неговия характер – направи своя уникален, безупречен и силен. Не казвай, че ще направиш нещо, докато наистина не го направиш. Говори само истината и мери думите си. Бъди скромен, целенасочен и смирен.

100.Запомни най-важния природен закон: позитивното доминира над негативното.

101. Доволното съзнание е безкрайно тържество. Алчността и материалните желания трябва да бъдат обуздани, за да постигнеш дълготрайно щастие и спокойствие. Бъди щастлив с това,което имаш.  Наистина ли се нуждаеш от всички тези вещи ? Човек може да развие задоволство така както развива търпение, кураж и концентрация с ежедневна практика и искрено желание.

102. Създавай нови приятелства и познанства всеки ден. Дръж обновяван списък с всичките си контакти под ръка.  Богатите взаимоотношения са ДНК-то на щастливия живот.

103. Запомни древната индианска поговорка: „Ако покориш съзнанието си, покорил си целия свят.”

104. Отдавай по-голяма важност на щастието отколкото на материалните придобивки.  Удоволствието от живота се развива и поддържа с обмислени действия и стремежи.

105. Противоположно на общото мнение стресът не е лошо нещо. Той ни позволява да се изявяваме на върхови нива и ни служи с потока от вещества, които произвежда в нашите тела. Това което е вредно е прекалено много стрес или по точно непрекъснатия стрес. Стресът трябва да бъде балансиран с почивката, за да сме здрави и в най-добра форма.  Много от лидерите са изложени на ужасни пренатоварвания и напрежения. Но са успели благодарение на стратегиите за баланс на предизвикателствата и периодите за почивка.  Президента Кенеди редовно си подремвал в кабинета си в Белия Дом. Уинстън Чърчил имал същата практика и спял по 1 час всеки следобяд, за да е винаги бодър, концентриран и спокоен. За да поддържаш оптимално здраве не е важна само добрата физическа почивка. Трябва да я съчетаеш с духовен мир. Прекалено често хората си мислят, че редовните упражнения, правилното хранене и добрата почивка са лекарство за всички болести. Тези неща трябва да са комбинирани с позитивно мислене и вътрешна хармония за истинско щастие и дълголетие.

Към втора част на статията =>




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: viharat
Категория: Лични дневници
Прочетен: 232443
Постинги: 23
Коментари: 31
Гласове: 23
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031