Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2017 18:32 - ПРОЕКТ ЗА Подписка за публична реабилитация на богомилите и богомилското движение
Автор: samorasla Категория: Лични дневници   
Прочетен: 11206 Коментари: 20 Гласове:
-4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Предлагам на читателите да се запознаят с проекта за петицията за публична реабилитация на богомилите и богомилското учение. Получих го като послание по телепатичен път преди 9 години и оттогава търся сподвижници на тази идея.

Братя и сестри,

 

          В продължение на 4 века българските богомили са били преследвани, тайно и явно съдени и осъждани, изтезавани, обезобразявани,отлъчвани. Масово и

зверски избивани.  Тяхната роля и памет в

продължение на 1000 години е била подценявана и прикривана  от великата инквизицияпр и под власеницата  на религиозната и научна ортодоксия. Още пратеникът на Светлината Петър Дънов – Учителят, обърна внимание за тежката карма, която плаща народът ни заради тяхното изтребление.
           Историята познава стотици несправедливи процеси, но човешката памет е дълга, затова в последните десетилетия тя се опитва да изправи доколкото е в състояние своите грешки. На 25 юли 1931 г в Ерусалим е бил разгледан и ревизиран съдебния процес на Иисус  Христос. По настояване на Папа Йоан ІІ консервативната католическа църква преразгледа официалното си отношение към инквизицията, към тамплиерите, към учението на Дарвин. Бе реабилитиран Джордано Бруно и тържествено в рим бе открит негов паметник на същия площад, където 300 години по-рано бе изгорен публично. Жана д`Арк, завършила живота си също на клада през 1431 г., бе реабилитирата и канонизирана за светица през 1920 г. Галилео Галилей, изгорен също на клада през 1642 г. бе реабилитиран през 1992 г., а отлъчения от църквата Данте Алигиери бе реабилитиран през 2008 г. През 2000 г. папата официално поднесе извинения на чехския народ за отлъчването и изтарянето на Ян Хус през 1415 г.  А сръбската православна църква  го канонизира заедно с Йероним Пражки. През 2009 г. Ватиканът дори реабилитира Карл Маркс, автора на фразата „Религията е опиум за народа”. През последните години се води кампания под ръководството на председателя на папския комитет по историческите науки монсеньор Валтер Брандюлер и писателя-журналист Виторио Месори за реабилитация на Юда Искариотски. Неотдавна Германският съд оправда Ван дер Любе - подпалвача на Райхстага, екзекутиран навремето от фашисткото правителство.

Да! Историята на човечеството е в процес на дълбока ревизия. В Република България съществува Закон за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица. През 2010 г. Парламентът прие специални промени в този закон, с които се реабилитираха десетки  български католически духовници, репресирани от комунистическия режим. Но Православната църква мълчи. Тя все още не е готова за покаяние!

Скоро ще се се навършат 11 века  от възникване на богомилското движение в България  - когато през 928 г. Патриарх Стефан  отсттъпи на  Боян – брата на Цар Петър манастира „Света Параскева край Преслав,  и когато на 13 април с.г. бяха ръкоположени първите 7  българи: Боян, Йеремия, Патриарх Стефан, Симеон Антипа, Василий Византиец, Гаврил Лесновски и михаил Унгарец. Тогава те запалиха факела на Светлината, за да го предадат по пътя си от от Изток към Запад на други достойни светлоносци, полагайки така основите на Ренесанса и Хуманизма в Европа. Предстоящата годишнина  е достойна тези български синове и дъщери-мъченици да заемат мястото си  върху пиедестала на българската и световна Духовност.

Николай Райнов в своя трактат “Богомилство и богомили” изрази надеждата  на Епископ Симеон Антипа, авторът на единствената книга по история на богомилското движение – История на Милостта Божия. Там той казва "И некой от бъдещите ще върви върху  руините и ще дири скъпи съкровища."

            Днес ние заявяваме, че е дошло време да  извадим на светло тези съкровища и да събудим паметта за богомилите и за тяхното боговдъхновено учение. Настъпил е часа да пречистим въздуха над страната ни от дима на кладите, за да може техният дух свободно и открито да се слее с духа на българския народ.
            Ние дълбоко вярваме, че този акт ще означава покаяние и искане на прошка за живите днес и идващите след нас поколения. Ще значи, че сме научили един важен житейски урок.

Осъзнаваме, че на повечето хора идеята ще прозвучи налудничава и смехотворна. Много хора ще кажат: "Навсякъде е неуправия и мизерия, до това ли опряхме?" Но вярваме също, че ще бъдем разбрани  от   от всички, които познават Закона на кармата и причинно-следствената връзка.  Да си спомним думите на Н.Райнов:  "Човек не е хубав нито паднал, нито изправен. Човек е красив, когато се ВЪЗПРАВЯ." Ние добавяме: Един народ  става Народ, когато се Възправя!

 

        Затова настоятелно ви молим, братя и сестри, да подкрепите тази инициатива на Дружеството за активизиране на Добрата воля „Джуал Кхул”, на което съм Председател. Подписката ще бъде внесена в Българския парламент с молба да предизвикат процедури за:

 

       1.Отмяна на присъдите над българските богомили и БПЦ да вдигне анатемата над Поп Богомил и другите водачи, произнесена на 11 февруари 1211г. а също да преразгледа процеса на Василий Врач, изгорен на клада в Константинопол на 11.11.1111 г.и на стотиците други процеси, за които не е дадена гласност;

      2. За постъпки пред Парламента и Министерството на културата за построяване на Богомилски паметник и Музей на Богомилското движение;  

      3. За реабилитация на богомилското движение, учение и философия  и обявяването им  за християнски и високо морални;

     4.За равноправното им и достойно отразяване в учебниците и академичните архиви;

     5.За обявяване като национален и християнски празник датата 13-ти април, когато през 928-ма г.в манастира “Св.Параскева”са ръкоположени първите седем апостоли;

      6.За дипломатически постъпки пред Малтийското правителство и Министерство на културата за връщане, изкупуване или  поне предоставяне на копия  от богатия автентичен богомилски архив, съхраняван в страната им през последното хилядолетие;

      7. За канонизиране на Боян, архиепископ Богомил,  и плеядата български епископи, съвършени апостоли, отдали живота си за опазване чистотата на християнския морал и житейска етика на човечеството.

 

            Бог да бъде с нас!

 

                                                                      13.04. 2008 г.

 




Гласувай:
2



1. samorasla - Очаквам вашите мнения и коментари:
29.08.2017 19:27
Днес богомилите се завръщат за да ни кажат, че спасението на нашата страна ще премине единствено през покаянието и публичното признание на тяхното Велико дело.Такова е посланието На Боян Мага. Каузата за реабилитация е категорична - БПЦ трябва да ревизира своето отношение към богомилите и богомилското движение.Това е Пътят на България - друг няма. Не е възможно да се пребори Универсалния закон за Кармата. Има причини, предизвикали деформации в политическото, икономическо и социално положение на България. Техните следствия ще ни преследват независимо какви правителства и водачи ще поемат рулята на страната ни.
цитирай
2. tikovpisanee - Оставам без думи от умността ти! ...
30.08.2017 09:00

Оставам без думи от умността ти! Толкова си умна, та и свръхумна, че в стремежа ти да си такава...някъде по пътя...лекинко си подминала умността.

ПП: Ако не съм бил пределно ясен, че НЯМАШ работа в тоя блог, то вече трябва да ти е ясно! Свършва сега!
цитирай
3. ganch - Кой е вашият бог?
30.08.2017 09:07
В Евангелие от Матея сам Христос ни повелява "Но вие недейте се нарича учители, защото Един е вашият Учител, Христос, а вие всички сте братя". Ако ваш учител е Дънов, отидете в неговата църква и там реабилитирайте когото пожелаете - Карл Маркс, Юда Искариот, пък ако щете и Алистър Краули. Ако се опитвате да убедите православните християни да признаят ересите и да се помирят с тях, защото католиците направили това, не мисля че ще има полза, а и още веднъж потвърждава правилното решение на Църквата за разграничаване от католицизма през 1054 г.
цитирай
4. samorasla - Оооо, вече има реакции...
30.08.2017 09:24
Няма да е лесно. Знаем прекрасно, че тези, които се изгавриха с Исус Христос преди две хилядолетия и подмениха неговото учение, няма с радост да се разделят с мерцедесите си, нито пък с тежките си златни кръстове, на които го разпъват и до ден днешен - ежедневно и ежечасно.
анонимен написа:

Оставам без думи от умността ти! Толкова си умна, та и свръхумна, че в стремежа ти да си такава...някъде по пътя...лекинко си подминала умността.

ПП: Ако не съм бил пределно ясен, че НЯМАШ работа в тоя блог, то вече трябва да ти е ясно! Свършва сега!

цитирай
5. misana - Виждам попадениe за което те п...
30.08.2017 09:35
Виждам попадениe
за което те поздравявам, Влади:

"Очите й са отвъден плаж, в който ада за малко ще избегна..."
цитирай
6. samorasla - А вашият Бог кой е?
30.08.2017 09:35
И каква ли е вашата представа за Бог - Иманентна и трансцедентална?
С какво навреди Петър Дънов на хората, че толкова го ненавиждате? Може би затова, че се опита да замени страховете им с Любов истраданията им - с Надежда?...
ganch написа:
В Евангелие от Матея сам Христос ни повелява "Но вие недейте се нарича учители, защото Един е вашият Учител, Христос, а вие всички сте братя". Ако ваш учител е Дънов, отидете в неговата църква и там реабилитирайте когото пожелаете - Карл Маркс, Юда Искариот, пък ако щете и Алистър Краули. Ако се опитвате да убедите православните християни да признаят ересите и да се помирят с тях, защото католиците направили това, не мисля че ще има полза, а и още веднъж потвърждава правилното решение на Църквата за разграничаване от католицизма през 1054 г.

цитирай
7. yotovaa - никой още не ти е казал, че си ве...
30.08.2017 09:41

никой още не ти е казал, че си велик, нали :))))))))))))
и не само велик - космополитен :)))))))
цитирай
8. ganch - Има само един Бог
30.08.2017 09:42
И само един път към него - Христос. Останалото е от лукавия. И това, което приписвате на вашия "учител" е обещано много преди него от Учителя. Аз не търся конфронтация, просто ми е тъжно колко много са заблудените.
цитирай
9. samorasla - Но чие творение е лукавия?
30.08.2017 09:47
ganch написа:
И само един път към него - Христос. Останалото е от лукавия. И това, което приписвате на вашия "учител" е обещано много преди него от Учителя. Аз не търся конфронтация, просто ми е тъжно колко много са заблудените.

цитирай
10. pvvdaskalov - имам си стих
30.08.2017 09:52
Сутрин - вечер росно старче,
росно старче - калофарче,
с мен си ляга, с мен се буди,
а защо? И аз се чудя.

Росно старче - калофарче
с моето словес - шамарче,
лети обратно, луд - лудее
и все едничка песен пее,

банална като стар рефрен
и вечно свързана със мен.
Ставай рано , росно старче,
просто старче - калофарче,

песничката си забави,
ЕГН - то си забрави
или днеска май не смееш
глупостите да изпееш?!

30 август 2017г., София - Калофер - София
Росица КОПУКОВА
цитирай
11. tikovpisanee - Виждам попадениe за което те п...
30.08.2017 09:55
анонимен написа:
Виждам попадениe
за което те поздравявам, Влади:

"Очите й са отвъден плаж, в който ада за малко ще избегна..."



Благодаря, Младене! Човек трябва да си се размечтава и да бяга от реалността в много по-хубава такава, но за малко, разбира се. Поздрави и хубав ден!
цитирай
12. ganch - Свободен избор
30.08.2017 10:08
Творение е на собственото си его, на непокорството си и на гордостта си. Както и всички "учители" след Христос. Прочетете четирите Евангелия, помислете, после ги прочетете отново и се смирете. И не спирайте да се молите, а не да се превъзнасяте и да превъзнасяте творенията около себе си.
цитирай
13. samorasla - Но нали хората са също Негови творения?
30.08.2017 10:19
Откъде идва злобата, омразата, завистта. Кой е създал този океан от тъмнина, от който те черпят лошотията си?
Всичко е енергия:
Онова, което религията нарича Бог,
науката нарича енергия.
Не си ли съггласен
, че и Духът, и материята са енергия?

Аз също не търся конфронтация.
ganch написа:
Творение е на собственото си его, на непокорството си и на гордостта си. Както и всички "учители" след Христос. Прочетете четирите Евангелия, помислете, после ги прочетете отново и се смирете. И не спирайте да се молите, а не да се превъзнасяте и да превъзнасяте творенията около себе си.

цитирай
14. samorasla - Има една Книга, която...
30.08.2017 10:39
Има една Книга, която всеки, който счита себе си за българин и търси Истината, е длъжен да прочете.
http://www.virtualnabiblioteka/images/upload/books/Novi/bogomili.pdf
Трудничка е, но тази книга е най-точното и вярно огледало на богомилите и църквата.
Преди да се хули - добре е да се огледат и двете страни на проблема.
Аз съм чела библията, а евангелията препрочитам често, особено това на Йоан. Нека опонентие прочетат поне веднъж "Богомилство и богомили" от Епископ Симеон.
цитирай
15. nedovolen - Аз съм ЗА, саморасла. Един е Господ, ...
30.08.2017 13:02
Аз съм ЗА, саморасла. Един е Господ, друго са религиите /капан/, трето църкви и джамии /Господ е моя храм/, четвърто попове и ходжи и т.н. Господ, Исус, Дънов не се коментират - вярваш, или не вярваш, всеки има право на избор. За богомилите, те са Богу-мили, основна причина за турското робство са гоненията и кладите на богомилите. А в босфора са ги душили и ... в морето. Ако продължаваме така с днешното ни отношение към всичко , ни чакат такива неща, щото турското робство ще ни се стори приятелска прегръдка. Толкова.

За противниците на богомилите - едно практическо и видимо нещо. В сайта на Емил Елмазов - БИЛКАРИЯ, препратка към ВЕСТНИК-КНИГА, раздел РЕЦЕПТИ има 16 тайни богомилски умения. Открити са от него с усилия в Украйна, преведени и публикувани. Действат безотказно, някои съм пробвал лично. Нали българина е за око да види, ръка да пипне. А множеството неща не са видими, за всеки.
цитирай
16. samorasla - Благодаря ти са смелостта открито да изразиш позиция...
30.08.2017 14:04
Днес може вече да няма клади но има несправедливи процеси. Всъщност църквите и техните служители (ще се въздържа да ги нарека свещено-служители) с двехилядното си "служене" освен да разширяват своите привилегии и имоти, твърде малко е допринесло за хората. Строят църкви, а не домове за бедните, раздават нафора но не хранят гладните. Духовната им храна е твърде по-постна за разлика от материалната. На това ли учеше Христос Не познавам поп да си е дал едната риза, но познавам хиляди честни хора, които правят дарения.
nedovolen написа:
Аз съм ЗА, саморасла. Един е Господ, друго са религиите /капан/, трето църкви и джамии /Господ е моя храм/, четвърто попове и ходжи и т.н. Господ, Исус, Дънов не се коментират - вярваш, или не вярваш, всеки има право на избор. За богомилите, те са Богу-мили, основна причина за турското робство са гоненията и кладите на богомилите. А в босфора са ги душили и ... в морето. Ако продължаваме така с днешното ни отношение към всичко , ни чакат такива неща, щото турското робство ще ни се стори приятелска прегръдка. Толкова.

За противниците на богомилите - едно практическо и видимо нещо. В сайта на Емил Елмазов - БИЛКАРИЯ, препратка към ВЕСТНИК-КНИГА, раздел РЕЦЕПТИ има 16 тайни богомилски умения. Открити са от него с усилия в Украйна, преведени и публикувани. Действат безотказно, някои съм пробвал лично. Нали българина е за око да види, ръка да пипне. А множеството неща не са видими, за всеки.

цитирай
17. vedra79sineva - богомили
30.08.2017 19:22
Богомилите никога не са си отивали. Тяхната дейност е продължена от Учителя П. Дънов и неговата школа. Дейността им продължава да се развива и днес, те са част от Бялото братство.
Нещо може да си прочела и да ни информираш за него чрез тази публикация, но не фантазирай и не лъжи, че предсказваш. Защото според всички духовни учения, включително Богомилското - лъжата е най-големият грях, защото най-трудно се преодолява.
Не знам дали ти е известно, но съвсем наскоро Ватикана публично се извини за гоненията си на богомилите и изгарянето им на клади. Това каза Дамян Попхристов в предаването "Новото познание". Така че Богомилското учение има бъдеще и в момента то се изучава и никога не е спирало изучаването му от тези, които са готови за него. То не се нуждае от специално признаване на властимащите, нито е нужно да бъде превръщано в официална религия. Защото то не е предназначено за масите и никога няма да бъде. На това учение се посвещават хора, които искат да се развиват духовно и те не са част от света и светските хора. Затова твоите предсказания не са съвсем на място. Не търси сензации чрез духовното познание. То не е предназначено за това. Малко ли ти са светските клюки?
Строенето на паметници е форма на идолопоклонство, която противоречи на духовните учения. Също поп Богомил, известен сред богомилите като Боян Мага е висш посветен със степен Маг, което значи, че може да владее физическата материя и да я трансформира. За него би било унижение да получава признание от някакви светски религии, създадени като оръжие за подчиняване, а не просвещаване на масите.
Петър Дънов с духовно име Беинса Дуно, няма църква, никога не е имал църква, няма и да има. Той е създал окултна школа, в която се изучава духовното учение на Бога. Дънов е продължител на дейността на Христос. Църквите са за масите, духовните водачи на човечеството създават учения, които се изучават в школи от хора, които искат да се просветят и посветят на Бога.
Не се занимавай със знание, което не ти е ясно. Ще си навлечеш кармични последствия.
цитирай
18. samorasla - Благодаря за коментара, но избързвате с изводите си
30.08.2017 20:30
Богомилите, розенкройцерите, както братството, основано от Петър Дънов, са част от Универсалната верига, чиито корени започват от Хермес, Орфей Питагор, Платон и пр. и пр. Източникът на всички е един - Великото Бяло братство и Духовната Йерархия на Светлината, работещи под егидата на Шамбала. Учителят Петър Дънов е проводник на тези знания и това, което е създал на физически план е прекрасно.
Колкото до това дали е послание или не: Едва ли някой е напълно наясно каква част от идеите и делата му са плод на Висша намеса или на личността, в която е въплътен. За моя случай смея да твърдя, че не осъзнах веднага написаното преди 9 години, нито причината, защо го написах. Докато в един прекрасен ден бях подтикната да го измъкна от архивите с категоричното нареждане да му дам живот.
Ако не сте постигнали диалог с Висшия си Аз и със своите Духовни водачи и Учители, няма да ме разберете. Все едно... Този проект е връчван лично на Дамян Попхристов, а също и на Асен Асенов- Хермес. И двамата вършат великолепна работа, всеки по своя си начин. Има още цяла плеяда от българи, включени в този Проект, спуснат от Духовната Йерархия. Един ден те ще обединят своите сили.
Да, зная, че Ватиканът направи публично изявление, но то не се отнасяше за богомилите, а за катарите и албигойците, жертва на организираните от него кръстоносни походи и гонения. Ред е на БПЦ - защото не католиците избиваха обезобразяваха и изгаряха на клади по нашите земи.
цитирай
19. vedra79sineva - богомили
01.09.2017 13:22
Благодаря за изчерпателния отговор, samorasla. Катарите и богомилите са част от една и съща идеология, така че между тях няма особена разлика. Не мисля, че трябва да се очаква нещо от БПЦ, а дори и да получим извинение от там, не виждам какво ще се промени. Не е редно духовните учения да търсят признание от светски институции, включително БПЦ. Тези учения имат по-висша мисия от тази да се занимават с безпорядъка в светския живот и обществената йерархия. Тази ми беше идеята в горния коментар. Не вярвам, че Д. Попхристов и А. Асенов развиват дейност, за да изясняват недоразумения и да въдворяват някакъв ред в хаоса на светските институции, камо ли да търсят признание от тях. Тези учения са пряко под закрилата на Христос, докато всички Църкви са под покровителството на разни архангели. Христос отдавна е изоставил Ватикана и Църквите, заради несправедливостта и търговията там. Надявам се, че най-накрая съм успяла да ви изясня, че доктрината на духовните учения нито има стремеж, нито полза да бъде признавана от света. Тя дори не иска да има нищо общо със светското във всичките му проявления и форми.
цитирай
20. samorasla - Всичко е ниво на съзнание
06.09.2017 09:02
На всички е дадено, но някои гребат със шепи, други на капчици пият.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samorasla
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2513551
Постинги: 324
Коментари: 1283
Гласове: 737
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031