Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2009 16:36 - Изоставените деца на България
Автор: damnation Категория: Политика   
Прочетен: 8000 Коментари: 18 Гласове:
18

Последна промяна: 07.10.2009 16:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Помните ли този филм ? Разтърси ни преди две години, накара ни да се замислим. Трудно ми е да опиша какво почувствах, гледайки кадрите.
Срам ? Тъга ? Гняв ? Ужас ?
Всичко изброено ?

Имаше концерти, имаше пращане на смс-и, имаше обвинения тип "гузен негонен бяга ". И всичко отшумя. А ставаше дума само за домът в Могилино, един от над 100 подобни дома на територията на страната.
В градът в който израстнах, Тополовград има дом за сираци - повечето с ментални и телесни недъзи. Помня ги от детството - винаги мръсни, гледащи тъжни през решетките. Навремето, в зората на скъпата ни демокрация имаше и голям скандал за този дом - едно от децата почина, погребаха го, след време родителите се присетиха да искат трупа, за да го погребат нормално.
И какво се оказа ? Детето е било погребано чисто голо, а дрехите му дадени на останалите.
Колко ли такива други извращения, прояви на нечовечност има, просто покрити, неуспели да стигнат до хората ?
Минаха две години.
Забравихме Могилино, почнахме пак да следим зяпнали и с течащи от устите лиги риалитита, и кавги между пишман политиците ни кой е по-по-по голяма мутра. А децата, пък и възрастните в тези домове са още там.
Благодаря на моя читателка от Канада, която ме подсети да видя какво става по този въпрос - и ми прати и линк към филмчето, че да го изгледам отново. Събуди ме. А дали аз ще мога да събудя някой друг ?
Филмчето е тук -
ЦЪК. Оригинала, на английски - ала не се притеснявайте, през повечето време има коментари на български. А някой от кадрите говорят сами по себе си, без думи. Oригинала с всичките сцени - понеже голяма част от тях бяха цензурирани и изрязани от БТВ.
Най-отвратителните и най-разкриващите.
Не го гледайте ако сте прекалено чувствителни, или просто смятате скоро да ядете. Това не е фашистки концлагер. Това не са кадри от Лесото или Намибия. Това е България, Европа, Европейски съюз, годината е 2007.

Какво стана от тогава насам ? Събраха се пари за дрехи на децата. Купиха им специализиран автомобил. Част от тях намериха нов дом в съвременни къщи за отглеждане на децата в близки до семейните условия - с подходящи грижи и възпитание.
А какво стана с останалите, над 100 дома ?
Мълчание.

Реално, правя се на отворко, но не съм журналист - софтурен специалист съм. И е нормално, да пропусна нещо, да не чуя нещо. Не се чувствах особено ангажиран по темата, един вид.
След писмото което получих обаче, след този апел за намиране на информация реших да се разтърся.
Единственото което намерих, е мъгляво обяснение как тези над 100 дома ще се закрият и ще се отворят нови, съвременни. С европейски пари. Никой не казва нито кога, нито как, та се сетих за лафа " Тате каза че ще ми купи колело, ама друг път".
Драги управляващи, и децата ( пък и възрастните ) от тези домове ли ще получат помощ, състрадание и човешко отношение, ама друг път ?

А всъщност, не е толкова трудно. Просто, вместо да се купуват официални вратовръзки за по 2000 лв и картофобелачки за по 10 000, може да се дадат на домовете. Вместо да се чудят, да вземат ли нов самолет на парламента, два ли, или да ги върнат, може да се помогне на нашите проблемни деца.
Понякога става дори без помощ от "майката" родина.
Приятелката ми е психолог, навремето за един семестър е била и в специалност педагогика в Софийския университет. Та от там, е била изпратена на няколко месечно обучение в дом за сираци.
Домът за сираци, освен наши студенти, приема и чужди такива. Приема помощи и дарения от много фондации, наши и чужди. И там е било невъзможно да видиш гледки, като в този клип.
* Всъщност, любимата и състудентите и са събрали пари, които са отишли за ремонт на осветлението.
Това, всичко това, става по-скоро по инициатива на кадърно управление от страна на директорите, а не от страна на държавата.
Щом става на едно място, сигурно може да стане и на други ?

Не знам какво точно целя с тези редове. Не знам кой искам да ме чуе, не знам кой искам да събудя. Надявам се обаче, да се даде гласност на този проблем, който има навика бързо да бива покриван далеч от хорските очи.
Да не забравяме "гордото" първо място в Европа по брой на деца в подобни заведение.
Просто, да не забравяме.

Ваш критикар : Damnation



Гласувай:
18



Следващ постинг
Предишен постинг

1. djgator - стеф
07.10.2009 16:38
Понякога се питам- откъде да започне "оправянето" на тази държава...
цитирай
2. damnation - Ще ми се да знаех, Веско...
07.10.2009 16:40
Ще ми се да знаех, Веско...
цитирай
3. анонимен - djgator
07.10.2009 16:41
djgator написа:
Понякога се питам- откъде да започне "оправянето" на тази държава...

от няколко килотона ядрена глава,като за начало...
винаги ме вбесяват такива неща,освен,че ми става гадно...
цитирай
4. damnation - Аз съм "За! Ортодокс. Но едва ...
07.10.2009 16:42
Аз съм "За! Ортодокс. Но едва ли ще помогне, наистина.
цитирай
5. queerfish - Апел в "нищото" както ...
07.10.2009 17:07
Апел в "нищото" както сам си заключил, но искам да всея малко светлинка в този тъжен пост. Има хора, които помагат на тези деца. Ще дам пример: клуб "BMW", клуб "Пежо", сигурно и други такива /за тези знам със сигурност/ организират посещения в такива домове и даряват на децата не само материални неща, но и разнообразие в сивото им ежедневие.
цитирай
6. damnation - queerfish хубаво е да има такива ...
07.10.2009 17:10
queerfish хубаво е да има такива светлинки в мрака.
Малко, но има.
цитирай
7. thetrooper - Поздравления!
07.10.2009 17:45
Ще копирам поста ти в моя блог!
цитирай
8. damnation - thetrooper, благодаря за подкр...
07.10.2009 17:46
thetrooper, благодаря за подкрепата.
цитирай
9. анонимен - Картината
07.10.2009 19:13
е следствие, а не констатация!
Следствие от политика, отношения, манталитет.
Мъчно ми е, damnation, но аз самата не знам с какво ще нахраня детето си другата седмицаЗнам само, че ще го нахраня!На всяка цена!
А това е страшно.Защото не съм единственна.Ще ми възразиш, че тежкия живот не е оправдание за безсърдечността!Така е!Най-малкото - бихме помогнали, предполагам, като продължаваме да питаме.
Задаваш ли си въпроса - защо!
Защо се местят домовете!Защо се сменя персонала?С какво новия е по-добър от стария?Сериозно ли мислиш, че един добър, подготвен педагог ще работи в такъв дом за 400-500 лева!Как би изхранил собствените си деца с такъв доход!
Къде отиват средствата за тези домове?Защо се спират, докато не се намери "подходящата" фирма - изпълнител?
Бих могла да напиша по-дълъг пост от твоя само с горещи въпроси по темата!
Диджей го е казал с три думи в началото "Кое по-напред?"
Приветствам поста ти!
И си много прав - тези неща трябва да са на фокуса ни!А не силикона на Незнамкояси!
Ако сме хора!
Приятна вечер!
/Поздрави приятелката си специално - едва ли имаш друг читател с физическа представа от естеството на стажа и!/
цитирай
10. rumyrayk - Не си критикар,
07.10.2009 20:34
ясно, точко и човешки си го казал...Ние, забравените, не забравяме, лошото е, че гласа остава в пустиня, проблема е с `Голямото клатене` в тая държава, което не спира, и това е.
цитирай
11. анонимен - Хубаво е,
07.10.2009 20:40
че има такива хора, обаче една, две или пет птички пролет не правят. Държавата винаги абдикира в подобни случаи.
queerfish написа:
Апел в "нищото" както сам си заключил, но искам да всея малко светлинка в този тъжен пост. Има хора, които помагат на тези деца. Ще дам пример: клуб "BMW", клуб "Пежо", сигурно и други такива /за тези знам със сигурност/ организират посещения в такива домове и даряват на децата не само материални неща, но и разнообразие в сивото им ежедневие.

damnation, постингът ти не е глас в пустиня! Трябва да има хора като теб, които непрекъснато да бъркат с пръст в болното място и да ръсят по малко сол.
цитирай
12. damnation - Дано не е. А бъркането в раните. . . ...
07.10.2009 20:51
Дано не е. А бъркането в раните... да, помага. Затова го правя.
цитирай
13. malkiatprintz - Понякога се питам- откъде да зап...
07.10.2009 23:10
djgator написа:
Понякога се питам- откъде да започне "оправянето" на тази държава...


Аз пък се чудя дали си струва да се възстановява къща, от която са останали няколко спукани зида... обикновено в такива случаи зидовете ги гътват, разчиства се и се строи нещо ново. Лошото е, че не е приложимо към държавите.

Що се отнася до Могилино, точно приключи събирането на СМС-и и държавата закри дома. Какво стана с парите?
– "Пачан..ъъ... криза е, брато" – изщрака Масларова с пръсти и продължи да друса целулит.
Защо мислиш че в беге няма агенция или каквато и да било организация, която да се занимава с даренията? Пълно е с призиви за помощ и за даряване на средства и какво става с тези пари? Някой някога за нещо да е дал отчет? Ето ти го бащата на момичето, размазано от оня малоумник Ставийски – казина, пиячка, мерцедесчета... а дали е само той така? Но на никого не утърва да се създаде едно ведомство, което да контролира даренията и тяхното изразходване. Криза е, брато, а идват празници; и те са хора, не само сираците, и те трябва да видят нещо хубаво на софрата...
цитирай
14. анонимен - dezata
08.10.2009 11:35
hey hora, nestoto , koeto ni e dadeno e glas, taka che neka vsicki da si kazheme , kakvoto chuvstvame, ili ne chuvstvame
цитирай
15. анонимен - iskam da vi kazha che nstatat ne sa ...
08.10.2009 11:37
iskam da vi kazha che nstatat ne sa samo beli i cherni, ima malko sivo, koito nie vsichki se opitvame da napravime bialo
цитирай
16. vanya70 - А след напускане на домовете....
08.10.2009 12:04
... какво става с повечето деца...и колко малко прави държавата за тях...? И за това почти не се говори... А точно начина на "живот" в по-голямата част от подобни домове допълнително "изкривява" психиката на децата там и напускайки дома, доста от тях много трудно могат да се справят сами дори с елементарни ежедневни неща...

Имам приятелка, която е психоложка и работи точно с деца, които след навършване на определената възраст напускат домовете... и често се случва с колегите си да са почти 24 часа ангажирани с децата, които вече би трябвало да могат да живеят сами (според държавата...)...

И макар, че има хора и фирми, които в различни домове се опитват да помагат; и макар че сред персонала на домовете има и хора, които забравят личния си живот, за да правят каквото могат за оцеляването на живеещите в домовете, държавата забравя за всичко това, което пишеш... и може би за такава “държава” е удобно да има много проблеми, един от друг по-важни....

Прав си, че трябва да се замисляме... А как да накараме да се замисли държавата?! Вече, все повече, се съмнявам, че това е възможно...
цитирай
17. анонимен - ...
13.10.2009 09:35
Без излишно да коментирам, това е което е направено до сега . За децата от Могилино , не за другите .. http://rousse.dir.bg/2009/09/08/news5039131.html
цитирай
18. damnation - Анонимен, благодаря ти - да, спо...
13.10.2009 10:06
Анонимен, благодаря ти - да, споменах за това. Все пак 8 деца в първия такъв дом и 13 в този, не е малко.
цитирай
Търсене