Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2009 22:39 - Как да съживим "умрял" mp4 плейър ?
Автор: damnation Категория: Технологии   
Прочетен: 3952 Коментари: 4 Гласове:
0



Бях си обещал никога да не пиша нищо свързано с компютри - така и така денят ми минава с разрешаване на софтуерни/хардуерни/психически проблеми на претенциозни клиенти от западна европа, поне в хобито си, да не го намесвам.

Както и да е, това което ще опиша е достатъчно далеч от всекидневните ми занимания, та мога да си позволя да го напиша :P

MP4 плейърите се превръщат в все по-полулярна играчка за всички нас. И понякога, решаваме да им сменим софтуера, така наречения firmware - за да работят по добре, да имат повече опции или по-шарен интерфейс.
И доста честичко, особено ако плейъра ни е евтино копие създадено я в Хонг-Конг, я в Тайван, се оказва че официалния софтуер не върши работа - или не работи като хората, или плейъра ни "умира" тотално. Да се разбира - не може да се включи, не може да се използва, и дори екрана да свети в някакъв цвят, не мже да бъде разпонат от USB-то на компютъра ви.
Туто финито - това ще ви кажат в всеки гаранционен сервиз, ако изобщо се окаже, че гаранцията ви важи. Пляк - една сума между 40 и 200 лева отива на боклука ( всъщност, това което ще покажа, действа и на съвсем истински Ipod, ама... някак си... по добре да не го правите ).

Е, има начин, съвсем по подобие на чудовището на Франкенщайн, да го съживите.

Какво ви трябва ?

1. Плейъра и личния ви компютър.
2. Отверка
3. Пинсети
4. Мини USB кабел
5. Програма за подобряване/ъпгрейд на софтуера и разбира се, софтуер
6. Късмет


Първо, инсталирайте софтуера за подобряване на компютъра си ( можете да намерите няколко версии из интернет, с горе-долу сходно действие, затова няма да препоръчвам).
Намерете и софтуер който се знае, че работи с вашата машинка. Има доста форуми посветени на това, където, особено ако знаете каква е марката, процесора и им дадете някоя снимка, биха помогнали, препоръчвам този :
mympxplayer.org

След това, с отверка ( съвсем малка ) отворете плейъра, като внимавате да не прекъснете кабелчетата свързващи платката с батерията.
Тук идва интересното.
Включете отворения вече плейър с usb кабела към компютъра, включете го ( когато е отворен, ще може да видите как разни светодиодчета блещукат в него) , след което с бавни, внимателни движения започнете да "галите" крачетата на платката флаш памет с пинсетета. Подсказка - повечето флаш памети са SAMSUNG - написано е на тях. Обикновенно 4-5 погалвания на всички "крачета" напред-назад са достатъчни.
(* на снимката флаш паметта е оградена в син цвят )
image

Сега да обясня - целта е да предизвикате едно малко късо съединенийце в мъртвия плейър. Когато това стане, ще чуето звукът "тадаам" с който Windows ви показва че е открито USB устройство - сега е момента да преинсталирате софтуера. Отнема около минута - ако инсталацията е успешна, програмата за ъпгрейд ще ви съобщи.
В никакъв случай не докосвайте чипът с "крачета" и от 4-те страни (червено кръгче на снимката ) - това е процесора на вашият плейър. Там не искате да предизвиквате късо съединение.
Ако избрания софтуер е бил подходящ - честито, Вие току що съживихте умрелия си плейър - честито !
Ако съм ви спестил някой лев -пия бира ;)



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. milamam - Ще го пробвам, да знаеш, имам два ...
16.05.2009 10:08
Ще го пробвам, да знаеш, имам два умрели такива в къщи, ако се получи, ще черпя :))))
цитирай
2. damnation - Ще стискам палци да проработи :)
20.05.2009 17:24
Ще стискам палци да проработи :)
цитирай
3. анонимен - братле при избора на софтуер на кой ...
08.06.2009 08:59
братле при избора на софтуер на кой чип в плеъра да го видя? :)
цитирай
4. damnation - На процесора - този чип с 4-те чифта ...
08.06.2009 10:08
На процесора - този чип с 4-те чифта крачета. Но няма 100% че по този метод ще намериш точния софтуер.
Бих ти препоръчал да разбереш на кой оригинален плейър е дубликат твоя - това ще свие доста кръга на възможности. Би могъл също да постнеш негова снимка в посочения от мен форум - пичовете там си знаят работата и биха могли да те насочат.
Успех !
цитирай
Търсене