Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2014 15:43 - Домашно обучение?!?
Автор: damnation Категория: Други   
Прочетен: 4478 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 28.11.2014 16:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Бях си обещал да си пиша тихо и кротко разказите, и да не пиша по разни наболели или не чак толкова, теми.
Само че, обещанията които давам на себе си, по правило не са с голяма тежест та реших да си споделя виждането, относно нещо.

Наскоро разбрах, че ГЕРБ обмислят узаконяването на домашното обучение на децата. И понеже няма яснота какви ще са правилата, какви критерии ще трябва да се покриват, кой ще е цензор дали възпитаниците на едно такова обучение са "обучени", мога да си позволя малко чисто спекулативни размисли по темата.

Преди това обаче, нека да започна с фактите. Образователната система у нас е в колапс и резултата от това е ясен - некадърни, невротични учители, който не твърде усилено се мъчат да набият в канчетата на разглезени и мързеливи ученици някакви често ненужни и меко казано - съмнителни, късчета хаотично подбрана информация, която трябва да минава за знания.
Система в която учителя е просто скучен човек, който монотонно мърмори скучновати неща, система в която е важно да слушаш и да зазубряш едно към едно, а не да мислиш и да твориш, система, която произвежда еднакви сиви бъдещи работници и избиратели, не цветни и пълноценни хора.
Да, разбира се, има страхотни отдадени учители, има и талантливи, надарени деца, но знаете ли какво? Те са отделни бройки и не променят общата картинка.
С две ръце, два крака и каквото друго там мога да вдигна, съм "ЗА" тази система да бъде променена и осъвременена, да имаме училищни програми съставени спрямо нуждите, интересите, силните и слабите страни на индивида, а не по калъп.
В тях да преподават учители, които да се стремят да открият талантите на питомците си, да развият в тях критично и аналитично мислене, а не просто да добутат до следващото междучасие без да са изпаднали в нервна криза.
И ученици, които отварят учебника за да научат нещо, за да разберат нещо, а не за да си изкарат нужната тройка, шестица или каквато там оценка гонят.
Звучи хубаво, нали?
Да, няма как да не подкрепя такава промяна.

Обаче, това за домашното обучение...някак си....Ще ви представя една мила родна картинка, главната героиня Мая е измислена, но иначе съм убеден, че всеки познава поне няколко подобни на нея.

Мая е някъде около тридесетте. Взела е бакалавърска степен по нещо "много яко", да речем психология или някоя безумно звучаща специалност в УНСС. Мая не работи по специалноста си, никога не го е правила, няма и намерение - едно че, нека сме честни, следвала е за да не мрънкат роднините, второ че специалноста и у нас, а и в голяма част от света няма как да се реализира, пък и в произволния Call център взима толкова по-добри пари.
Мая е своего рода съвременна интелектуалка - чела е Куелю, Букай, Иво Сиромахов, навремето се е опитала и "Шифъра на Леонардо" да прочете, ама са и станали прекалено много датите и имената за запомняне.Откакто има дете, не чете толкова много, но пък хей, ученото си е учено. Освен това тя се увлича по нюедйж и езотерика, има 20 000 поста в "бгмама", убедена е във вредата от ваксините, и като цяло е напълно уверена в своя интелект, който превъзхожда този на 90% от човечеството. Това го доказва при всеки възможен случай, особено пред приятелките си, предимно други млади майки, подбрани да са със сходен финансово-социален статус, няма да се излагаме я, и с разни мърли без вишу да другаруваме!
Когато идва заветния момент отрочето и да тръгне на училище, Мая се замисля - защо пък да го пращам там? На мен кога са ми потрябвали в живота някакви там имена на римски императори или пък да знам какво са митохондрии? Пък и физическо, ужас, на студено, и някакви там музики и рисувания, дето само хабят време а полза никаква...
Я да си стои вкъщи, мога да му дам всички нужни знания.
И хоп - готово.
Хлапето си остава вкъщи при своята ентелегентна мама, която ще му спести всякакви глупави ненужни знания - в крайна сметка, ако може да чете и да пише, може всичко нали?
Мама ще му спести сблъсъка с конкурентна среда, защото няма как да не си номер едно в клас от един. Ще му спести отношенията с различни и инакомислещи деца, защото така или иначе, поне до късните тийн години детето ще другарува предимно с децата на подобни, наблягащи на Куелю и "бгмама"...мами, възпитани и учени по калъп дори по-тесен от този който създават училищата ни в момента.
И в крайна сметка ще създаде едно свое копие, лишено дори от малките количества обща култура която тя без да иска е поела като ученичка. Но хей, ще знае кой е Куелю, или ако е момче - може би, кой е Иво Сиромахов.

Хайде не, а?

Това разбира се, е една пресилено грозна картинка, и съм я създал такава с цел. С цел току-виж достатъчно хора да си представят типичната бгмама, чоплеща семки, слушаща чалга и вярваща сляпо на форуми в ролята на учителка. И да се ужасят поне толкова, колкото аз се ужасявам.
Промени в образователната система трябва да има, но освен в много специални случаи, това не е решението.

* една моя приятелка е възторжена от тази идея. Гале, ти си изключително интелигентен и начетен човек, владееш колко, осем ли бяха, езици, имаш опит и познания в обучението. И вярвам, че ще се справиш. Обаче ти не си представителна извадка - по-скоро попадаш в споменатите от мен специални случаи.




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. damnation - Държа да отбележа, че нямам нищо ...
28.11.2014 16:08
Държа да отбележа, че нямам нищо против "бгмамите", почитателките на Куелю или който и да било друг. Не целя да засегна когото и да било. Целя да засегна важна за мен тема.
цитирай
Търсене